Terminate Unifi - Korang pernah?

CG Sponsors




ThereBeDragon

Banned
Joined
Dec 19, 2013
Messages
1,582
Reaction score
6
Points
25
1. Baca balik kontrak. Biasanya sekurang2nya 24 bulan. Terminate awal kena fine RM500

2. Kalau lebih 24 bulan, no need to return balik. Terminate FOC.

3. Saya baru je terminate Unifi. Cakap elok2 dengan pekerja TMpoint. So far they are really friendly and helpful.

4. Saya terminate kurang 10 hari dari 24 bulan. Maka sepatutnya kena pulang kesemua peralatan. Tiada masaalah bagi saya untuk pulang balik barang2 sebab itu bukan hak saya. Persetujuan bersama bila sign kontrak. Otherwise, tak pasal2 nanti jadi tanggungan di akhirat kelak.

5. Saya pulangkan kesemua barang2 bersama kotak2 sekali. In nice condition. Except ada kekurangan kabel dan powerplug rosak. Saya terus terang & beritahu staf TMpoint. No problem kata mereka. Tiada apa2 fine. Alhamdullilah.

6. Saya juga pulangkan set cordless phone. Diaorang rasa pelik. Rupa2nya kebanyakan pelanggan tak pulangkan dengan lengkap. Kadang2 BTU je. Cordless phone biasanya 'dikebas' former pelanggan. :) Tak pe, tak rasa rugi pun. Bukan hak saya pun. Tak nak menjawab di akhirat nanti.

7. Disebabkan rumah baru saya belum ada kemudahan Unifi. Fiber optic semua dah ada, including dalam rumah, cuma services belum activate maka fine RM500 di'waive'kan.

8. Akan dapat bil + fine RM500, tapi tunggu bil kedua, yang mana RM500 dikeluarkan. (Don't ask me why)

9. Nasihat saya :
a. Saya rasa RM500 tu disebabkan terminate sebelum kontrak berakhir. Kalau kontrak 24 bulan telah berakhir, bawa bukti & talk to them nicely. Mungkin salah faham etc. Boleh selesai cara baik.
b. Kalau BTU hilang etc, beritahu mereka secara jujur. Lihat apa yang mereka boleh bantu. Kemungkinan kena bayar sikit. Tak pe. Baik bayar di dunia is better dari balasan di akhirat. Otherwise, cari BTU second.

Good Luck Bro
cari BTU seconh dah tak sama dengan BTU asal. itu dah mcm menipu namanya, kecuali beritahu yg dipulangkan adalah bukan yang asal. kang payah pulak nak jawab kat akhirat.. ye dak..
 
Sponsored Post

protege

Fun Poster
Joined
Nov 5, 2008
Messages
357
Reaction score
2
Points
15
cari BTU seconh dah tak sama dengan BTU asal. itu dah mcm menipu namanya, kecuali beritahu yg dipulangkan adalah bukan yang asal. kang payah pulak nak jawab kat akhirat.. ye dak..
Betul tu. Just inform them. Ganti dengan BTU lain.

Rasanya tak ada issue sangat. Sebab in my case, saya beritahu powerplug rosak & kabel tak cukup. Diaorang kata OK. no problem.
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
kena juga bayar bil tertunggak.
kalau kena budi bicara, boleh bayar ansuran.

kalau nak elak penalti sebab dalam kontrak,
cakap nak pindah ke alamat yang tak ada unifi, penalti akan waived.
betul ker bleh waive bro??? rugi aku bayar rm500 dulu... :((
 

tetra

Fun Poster
Joined
May 28, 2008
Messages
207
Reaction score
2
Points
15
penah gak terminate unifi b4 contract abes becoz pindah rumah..rumah baru mmg xde unifi atau streamyx..so waived 500..bila hantar barang..officer tu xcheck brg dalam kotak..terus bg borang kuning tu..
 

ooz

Active+ Member
Joined
May 24, 2008
Messages
2,762
Reaction score
282
Points
41
betul ker bleh waive bro??? rugi aku bayar rm500 dulu... :((
saya dah buat dua kali.
kat shah alam, semua equipment pulang.
kat kelana jaya, saya pulang moden hitam tu ja, lain2 simpan.

cakap ja nak pindah ke kampung, kampung tak ada unifi,
maybe dia minta bil api air sebagai rekod ja.:D
 

xtertech

Fun Poster
Joined
Jan 31, 2009
Messages
304
Reaction score
0
Points
10
Perkongsian menarik. Belum banyak lagi kawasan yang ada Unifi ni.
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
saya dah buat dua kali.
kat shah alam, semua equipment pulang.
kat kelana jaya, saya pulang moden hitam tu ja, lain2 simpan.

cakap ja nak pindah ke kampung, kampung tak ada unifi,
maybe dia minta bil api air sebagai rekod ja.:D
tempat aku pindah ni pun takde unifi... rugi lak rase tak mintak waive dulu.. huhu.. takpe la... takde rezeki... :((
 

myrayyan

Legendary Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
11,393
Reaction score
45
Points
130
sbb apa dia mntk pulangkan sbb nak bagi balik pd customer baru yg daftar unifi..abis cite.oleh tu ak dpt STB hypptv model lama..bile mntk baru diorg xnak bagi..siot je.
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,753
Reaction score
1,869
Points
201
Salaam.

Terima kasih semua sebab feedback.

Aku dah dapat notification.

Bayar RM100 jer.
Patutnya RM130.
 

akuoka90

Freshie
Joined
Aug 24, 2015
Messages
33
Reaction score
1
Points
11
cara yang tersangat betul untuk terminat..aku akan masukan dalam blog aku untuk terminate unifi ini
 
Sponsored Post
Top
Log in Register