Seo Penting Tarik Fresh Traffic

CG Sponsors




twitter

Active+ Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
3,889
Reaction score
254
Points
41
Untuk pertama kali dan yang paling penting adalah tajuk yang di post. Secara umumnya Google hanya melihat pada only 80 characters dalam blog's post title. Jadi bila tajuk post anda bermula dengan nama blog anda dan kemudian tajuk post anda kemungkinan akan hilang beberapa karakter yang diperlukan oleh google.Ok contohnya macam nie tajuk post yang tidak disukai Google:

BlogKu - Blogger SEO optimization (blogspot.com)


Untuk membetulkan ini, kita perlukan tajuk post terlebih dahulu kemudian barulah nama blog dan ia kelihatan seperti in:

Blogger SEO optimization (blogspot.com) - BlogKu


Untuk itu kita perlu memastikan tajuk post kita dilihat oleh Google. Kadangkala, sesetengah enjin pencari menggunakan meta description and kewords untuk mencari website, jadi kita perlu set untuk laman utama dan juga di bahagian setiap posts. Mari kita lihat disini:

1. Pergi kepada Blogger Dashboard > Layout > Edit HTML dan klik "Expand Widget Templates".

2. Cari kod ini:
<title><data:blog.pagetitle/></title>
3.Gantikan dengan code ini:

<!-- seo title -->
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/> : Blog title</title>
<meta content='Blog description' name='Description'/>
<meta content='kewords, separated, by, commas ' name='Keywords'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == "archive"'>
<title><data:blog.title/> : Blog Title the same as above</title>
<meta content='Blog description the same as above' name='Description'/>
<meta content='keywords, the, same, as, above ' name='Keywords'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + data:blog.title +data:blog.pageTitle' name='Keywords'/>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title></b:if>
</b:if>
</b:if>
<!-- /seo title -->
Cuba lihat contoh yang dah aku buat..
http://blogpakdin.blogspot.com/2010/02/blogger-seo-optimization-blogspotcom.html

Jikalau berguna sila thanks padaku...jasamu amat dikenang..:D
 
Sponsored Post

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
huhu macam best
 

hanz

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2008
Messages
3,075
Reaction score
2
Points
25
wah...gud info.....
 

twitter

Active+ Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
3,889
Reaction score
254
Points
41
ahaks..xde sapa ke nak guna kod nie..hhuhuhu
 

airden

Active Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
1,183
Reaction score
2
Points
25
ader tu...sume amik senyap2 je...hehehe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register