Pandangan Robert T Kiyosaki Mengenai Unit Trust

CG Sponsors




Anda setuju dengan pandangan T Kiyosaki mengenai Unit Trust


  • Total voters
    0

PeRwaRis

Active+ Member
Joined
Oct 14, 2007
Messages
3,308
Reaction score
47
Points
30
pengurus dana samada harga naik/turun dividen naik/turun mereka akan tetap mendapat ganjaran yg tanggung risikonnya adlh pelabur.

jd untuk menilai keupayaan pengurus dana.
keuntungan utk dana yg diuruskan oleh mereka perlu lebih tinggi drp penanda aras indeks cthnya indeks FBMKLCI.
kalau yuran tahunan 2% maka keuntungan dana tersebut perlu sekurangnya 2% melebihi harga indeks.

kalau tidak tak guna bagi duit kat mrka utk uruskan dana.

Saya setuju..faktor fund manager yg unefficient adalah penyebab utama kenapa ramai org provoke performance unit trust fund...kalau ada anugerah fund manager pun, they are just winner among the looser..ini sebb kenapa saya berasa sedikit kecewa sbg UTC agent..

Kalau ikutkan diversification concept, kepelbagaian sektor dlm fund portfolio itu sharusnya generate higher ROI than u invest directly in stock market---> Konsep "pool" atau konsep "don't put all eggs in one basket" bukan sahaja boleh minize the loss, but also should overshadowed the benchmark index..[-(
 
Sponsored Post

syam82s

Active+ Member
Joined
Aug 8, 2009
Messages
4,962
Reaction score
360
Points
41
saya dh bebas kewangan skrg..lihat siggy bawah tu
 

pronetwork

Fun Poster
Joined
Sep 15, 2011
Messages
338
Reaction score
0
Points
10
terbaikk..alhamdullilahhhh rezeki Allah..jgn lupa zakat tuan
 

terunadesa

Junior Member
Joined
Jul 6, 2011
Messages
51
Reaction score
0
Points
6
Dalam buku Conspiracy Of The Rich, Robert T Kiyosaki berpendapat Unit Trust di USA adalah

1.PONZI terbesar yang berlesen. Harga akan naik selagi ada investor, harga akan drop bila ramai investor mengeluarkan wang. Keuntungan utama bukan berpunca dari perniagaan, tetapi dari pusingan wang pelabur

2.Tidak adil kepada investor kerana investor mengeluarkan modal, menanggung risiko, tetapi yang tetap untung adalah pihak pengurus.

Adakan senario yang sama berlaku di Malaysia? Apa pendapat anda?
:) Betul ke TT baca buku nie.. cuba bagitahu bab apa dan muka surat berapa.. Statement yg diboldkan tue pun dah salah.. :)
 

badai707

Fun Poster
Joined
Jul 28, 2009
Messages
567
Reaction score
11
Points
15
:) Betul ke TT baca buku nie.. cuba bagitahu bab apa dan muka surat berapa.. Statement yg diboldkan tue pun dah salah.. :)
Bagus pertanyaan unik ni... Saya tak jumpa pulak mukasurat statement kiyosaki ni..jeng jeng jeng....

Macam ni la, tuan download buku @ audio book tu dan khatamkan. Jika tuan confirmkan xada perkataan ponzi & not fair dalam isu mutual fund, saya akan belanja tuan lunch pizza di mid velley 6 tahun berturut-turut. Jika saya yg nyatakan bab dan mukasurat, tuan pulak yg kena belanja saya lunch pizza di mid valley 6 tahun berturut-turut, setuju?

Term & condition
1. Tarikh tutup post jawapan 31/12/2012
2. Belanja lunch start 01/01/2013 - 30/06/2013
2. Boleh order apa sahaja termasuk take away
3. Waktu lunch ditentukan pemenang

...... :-?
 

badai707

Fun Poster
Joined
Jul 28, 2009
Messages
567
Reaction score
11
Points
15
sory, ada pembetulan sikit
Term & condition #2
2. Belanja lunch start 01/01/2013 - 31/12/2018
 
Joined
Mar 22, 2012
Messages
133
Reaction score
0
Points
10
Ada benarnya kiyosaki ni. Fund manager pun amik kesemparan. Sales charge mahal berbanding stock market. Boleh jadi ut ni legal ponzi scheme
 
Sponsored Post
Top
Log in Register