BTC USD 33,650.5 Gold USD 1,783.45
Time now: Jun 1, 12:00 AM

nak tau ape itu domain dan ape itu hosting..

cilox

Banned
Joined
Nov 13, 2009
Messages
1,382
Reaction score
3
Points
25

setau aku,makin besa bandwith,makin byk traffic leh msuk
kalu sket,maksudnye limit jek la traffic yg leh msuk ke web tuh

kalu sala btolkn
:">:">

betul tu.

limit bandwith lebih kurang macam jumlah data yang dibenarkan di transfer dari server kepada pelayar..

contoh: hosting bagi limit bandwith 8gb/month.. so, saya upload mp3 bersaiz 1gb kat website.. dan selepas 8orang download, maka bandwith 8gb tadi telah habis.. dan akaun akan di suspend sehingaa bulan berikutnya, atau boleh kawtim sama hoster

itu hanya contoh

:)
 
Sponsored Post

cilox

Banned
Joined
Nov 13, 2009
Messages
1,382
Reaction score
3
Points
25
ape beza HPK dan SEO??camne kita nak masukkan HPK ataui SEO tu ke dalam web kite>??

HPK saya tak tahu la pulak ape bende (noob)

kalau SEO tau la, Search Engine Optimization contoh seperti ini:

http://cilox.net/p=887 (TIDAK SEO)

http://cilox.net/berita-semasa (SEO)

tu lah perbezaa dia, link yang friendly untuk search engine

CMS (content management system) seperti joomla sudah ada SEO nya tersendiri... kalau nak suruh saya developkan gune joomla pon boleh ..

:)
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
yg gambar gerak2 tu setahu aku,..kita wat pic tu..
pastu simpan kat hosting,wat coding untuk pamerkan bila url taip alamat web kita..:):):)

Yg gerak2 tuh gambar .gif..

Skrip nih kadang2 ade orang panggil software.. tapi bukan sofware sebenarnya..~X(

Contohnya kat dalam 'program files' kat PC windows ade banyak2 folder.. File2 kat dalam folder tuh dah coding utk jadikan ia run sbgi satu applikasi.. Lebih kurang maksud dier lah tuh.. Cuma beza script nih install dier kat server..

Cam carigold nih.. Skrip dier VBulletin (vbulletin.com).. Yg skrip yg famous2 lain2 cam wordpress, joomlaa, phpbb, phpfusion, bla bla blup blupp..

Lebih kurang cam tuh ler.. aku pun x pasti ko paham ker tak ape aku cakap nih..:p
 

cilox

Banned
Joined
Nov 13, 2009
Messages
1,382
Reaction score
3
Points
25
Hosting : 300Gb space n 300Gb Bandwidth = Rm299/tahun
100Mb space n 1Gb Bandwidth =RM 8 /tahun


mcm CG nih die gune hosting rm299 tu ke??

CG mengunakan dedicated hosting/ VPS dari rocksoft.

pembayaran dedicated biasanya dibayar bulanan dan boleh mencecah RM400++
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
442
Points
136
terima kasih kepada semua yg membantu pokdin..esok pokdin akan review dan bertanya lagi di sini..sudi2kanla singgah ye..
 

Tornado

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2010
Messages
461
Reaction score
1
Points
15
jangan beli domain kat tempat jual hosting.. Beli terus kat yg jual domain sahaja cam godaddy/namecheap.. Ade sebabnya.. pastu baru carik hosting kat mane nak..

boleh tapi agak menyusahkan sebab kita perlukan EPP atau authorization code untuk transfer domain ke web hosting sever tu. Lagipun sesetengah webhosting server hanya menerima domain transfer yang berusia 6 bulan ke atas.:)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register