nak tau ape itu domain dan ape itu hosting..

Recommended Brokers


haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,311
Reaction score
441
Points
136
Salam semua..
just nak mintak bantuan dr warga CG ttg perkara2 di bawah coz pokdin mmg zero pasal ni..

1). domain

2). hosting

3). laman web

4). skrip


*ape kegunaan setiap satu?
*ape kaitan antara perkara di atas?
*bagaimana cara mendapatkannye?
*ape jenis2 yg terdapat dipasaran bg setiap perkara di atas?


mmg pokdin x tau langsung pasal ni dan mengharapkan warga CG bole membantu samada memberikan info atau link..

dan terima kasih yg tak terhingga di atas pertolongan anda..
 
Last edited:
Sponsored Post

haQ

Active+ Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
3,237
Reaction score
55
Points
35
domain : nama website cth : carigold.com
hosting : tempat untuk letakkan atau hostkan website yang bertepatan dengan nama domain tersebut

nak beli? kalau nak senang, contact : www.rocksoft.com.my
username dalam CG : rocksoft
 

waktong

Super Active Member
Verified
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,453
Reaction score
75
Points
70
domain ni alamat web hang...katakan www.haudli.com
hosting tempat hang nk up web & file2 yg hang nk paparkan,jadik kene upload file ke hosting.

sng citer domain cam alamat umah hang skang posmen sng nak anto surat sbb ada alamat.hosting cam rumah hang
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,311
Reaction score
441
Points
136
jangan beli domain kat tempat jual hosting.. Beli terus kat yg jual domain sahaja cam godaddy/namecheap.. Ade sebabnya.. pastu baru carik hosting kat mane nak..
domain ni kalau kite beli..mmg seumur hidup la kiter bole pakai ye?xde bayar2 tahunan ke bulanan ke?
 

angah83

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,121
Reaction score
84
Points
70
jangan beli domain kat tempat jual hosting.. Beli terus kat yg jual domain sahaja cam godaddy/namecheap.. Ade sebabnya.. pastu baru carik hosting kat mane nak..
ape sebabnye bro? kongsi sket. aku nak tau jgk. :D
 

angah83

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,121
Reaction score
84
Points
70
skrip tu ape pula kegunaannye ye?
skrip tu coding. mcm2 ade. contohnye html utk yg static page. asp n php utk yg dynamic content. nak wat website kne tau skrip/coding. :D
 

Overclock

Legendary Member
Verified
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,072
Reaction score
42
Points
120
ape sebabnye bro? kongsi sket. aku nak tau jgk. :D
Salah satu sebabnya nanti klu ko nak jual domain tuh susah sikit.. Sebab x bleh push ker akaun org lain.. Biasa org pakai godaddy & namecheap..

lagi satu takut kompeni hosting tuh scam dengan domain2 ko tuh diorg bawak lari.. habis ler site ko..:))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register