Luno - Luno.com (Crypto Exchanger,Wallet)

Live Crypto

Currency
Rates
BTC
6324.38 USD
ETH
132.351 USD
XRP
0.1724 USD
USDT
1.00109 USD
BCH
216.398 USD
BSV
157.876 USD
LTC
38.7144 USD
EOS
2.20358 USD
BNB
12.1484 USD
XTZ
1.57659 USD

CG Sponsors
puckish

Fun Poster
Joined
Apr 22, 2009
Messages
614
Reaction score
35
Points
20
luno ni berapa charges dia dia..fix ke atau based on berapa byk btc yg kita transfer..
sape yg pernah buat bole explain tak?

1. berapa charges dia bila kita transfer dr wallet masuk Luno acc?
2. berapa pula charges dia bila kita withdraw dr Luno acc to bank account?
 
Sponsored Post

bassagent

Active Member
Joined
Nov 19, 2011
Messages
1,204
Reaction score
8
Points
25
salam..nk bertanya saya ada BCH(bitcoin cash) dlm luno..so luno xblh withdraw BCH direct bank..

soalannya mcm mana saya nk CASH RM kn BCH saya tu?
 

cyber99

Fun Poster
Joined
Mar 5, 2011
Messages
811
Reaction score
88
Points
30
Mula dibangunkan di London, platform kriptowang Luno berjaya menjadi aplikasi popular dalam menyimpan, menjual dan membeli kriptowang. Terbaharu, Luno berjaya menjadi platform kriptowang pertama yang mendapat pengesahan dari Malaysia untuk beroperasi secara sah sebagai pertukaran aset digital.

Menurut pengarah urusan Luno, David Low Luno, mereka sememangnya gembira dengan berita ini memandangkan Luno sudah masuk ke pasaran Malaysia sejak 2015. Pengesahan daripada Suruhanjaya Sekuriti secara tidak langsung memberi keyakinan buat orang ramai untuk menggunakan platform ini.Difahamkan sejak Jun 2019, cuma tiga platform pertukaran kriptowang yang dibenarkan beroperasi di Malaysia iaitu Luno, Tokenize dan SINEGY. Setiap platform perlu mengambil masa 9 bulan serta memastikan platform ini bebas daripada sebarang masalah sebelum diberi pengesahan daripada Suruhanjaya Sekuriti.
Berdasarkan pengesahan yang diterima Luno, pastinya orang ramai di Malaysia lebih yakin untuk menggunakan platform ini untuk berdagang dan menyimpan kriptowang.

Pada tahun lalu, Luno dilaporkan sedia melabur lebih RM25 juta kepada ekonomi Malaysia. Selain itu, Facebook difahamkan sedang cuma membangunkan kriptowang tersendiri.
 

dinxq

Active Member
Joined
Jul 5, 2009
Messages
1,265
Reaction score
2
Points
30
Nanti bila duit ada dalam wallet dan luno tak aktif macam sebelum ni macamana ???
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Top Poster Of Month
Joined
Nov 9, 2008
Messages
37,683
Reaction score
2,756
Points
201

KETUA Pegawai Eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Surina Shukri (kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Luno, Marcus Swanepoel Majlis Pelancaran Semula Pertukaran Mata Wang Kripto Pertama di Malaysia di Hilton Kuala Lumpur. - Foto NSTP/Nurul Shafina Jemenon

KUALA LUMPUR: Luno melancarkan semula platform perkhidmatan tukaran mata wang kriptonya selepas menjadi penyedia perkhidmatan kripto pertama di Malaysia yang memperoleh kelulusan penuh Suruhanjaya Sekuriti (SC) pada bulan lalu.

Menerusi pelancaran itu, platform Luno kini beroperasi secara rasmi bagi menawarkan akses kepada pengguna di Malaysia melakukan tukaran ringgit kepada mata wang digital iaitu Bitcoin atau Ethereum; dan menguruskan dagangan aset mata wang kripto itu menerusi platformnya.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Luno, Marcus Swanepoel, berkata kelulusan daripada badan pengawal seliaan seperti SC itu menunjukkan sektor kewangan yang kini mula mengadaptasikan aset digital baharu dan teknologi blockchain.

Katanya, kelebihan platform tukaran mata wang yang dikawal selia seperti itu memberikan ketelusan dalam perniagaan dan perlindungan pengguna selain menyediakan pelan tindakan menggalakkan kerjasama agensi bagi menjalankan kajian kes perintis.

“Malaysia menjadi pasaran yang berada di barisan hadapan dalam penggunaan mata wang kripto. Ini memberikan peluang kepada pelabur, peniaga dan individu di Malaysia untuk memaksimumkan faedah simpanan kewangan baru seperti ini.

“Menerusi kerjasama dengan pelanggan kami, kami berhasrat supaya mereka dapat membeli, menjual dan menyimpan mata wang kripto Bitcoin dan Ethereum dengan selamat selain aset digital lain yang akan diluluskan SC pada masa depan,” katanya pada majlis pelancarannya di sini, hari ini.

Selepas menubuhkan cabang operasi Malaysia sejak 2015, Luno mula mendapat sambutan tinggi sehingga meletakkannya sebagai platform tukaran aset digital terbesar negara pada 2017, sebelum terbabit dalam membantu pengawal selia membentuk rang undang-undang peraturan kripto di Malaysia.

Apabila melancarkan semula perkhidmatannya pada akhir Oktober, Luno menyaksikan aktiviti dagangan aset digital lebih RM2.5 juta dalam tempoh hanya 10 hari.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Surina Shukri, berkata langkah Malaysia membenarkan penyedia perkhidmatan mata wang digital beroperasi menerusi kawal selia undang-undang itu menunjukkan keterbukaan negara kepada inovasi kewangan generasi masa depan.

Katanya, Luno Malaysia kini menjadi pengendali pasaran yang pertama diiktiraf untuk menyediakan perkhidmatan, menguruskan dan menyelenggara tukaran mata wang kripto di Malaysia.

“MDEC sentiasa berusaha meningkatkan Malaysia menjadi nadi digital di ASEAN. Bagi mencapainya termasuklah memerlukan usaha menyokong syarikat yang menyediakan produk dan perkhidmatan berkaitan krypto bagi memacu inovasi perkhidmatan kewangan,” katanya.

 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,228
Reaction score
306
Points
41
Lebih banyak platform pertukaran mata wang kripto termasuk Luno dijangka dibenarkan untuk beroperasi

luno kripto.jpg


KUALA LUMPUR: Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) menjangkakan lebih banyak platform pertukaran mata wang kripto akan mendapat kelulusan penuh untuk beroperasi di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Surina Shukri berkata kelulusan penuh yang diberikan Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia kepada Luno Malaysia Sdn Bhd membuka peluang kepada revolusi teknologi digital.

Jelasnya, perkembangan sihat dalam ekosistem tersebut telah memberikan alternatif kepada pengguna.

"Perkembangan teknologi tersebut semakin berkembang di peringkat global dan teknologi seperti ini boleh memberi pelanggan membuat pertukaran nilai dalam kalangan mereka.

“Hari ini kami sangat teruja dengan kehadiran Luno ini, iaitu platform pertukaran mata wang kripto di Malaysia. Platform ini penting kerana ia membolehkan anda menukar mata wang fizikal kepada mata wang digital.

“Kami juga sangat teruja kerana ia telah mendapat kelulusan dan syarikat seperti Luno perlu bertanggungjawab untuk memastikan pelanggannya dilindungi,” katanya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Semula Platform Luno di ibu negara, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, ketika ini beberapa platform pertukaran mata wang kripto sedang mengadakan perbincangan dan sesi dialog dengan pihak berkaitan bagi mendapatkan kelulusan penuh untuk beroperasi.

Justeru, pihaknya komited memberikan pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat bagi meningkatkan kepercayaan terhadap syarikat pengendali digital.

“Pendidikan dan kesedaran merupakan sebahagian besar (kepada operasi penuh syarikat mata wang kripto) dan ekonomi digital. Namun, dalam konteks teknologi baharu seperti blockchain (teknologi rantaian blok) dan pertukaran mata wang kripto, sudah tentu kita akan meneruskan usaha mendidik," tambahnya.

Semasa Minggu Teknologi Digital Malaysia yang dianjurkan pada Jun lalu, terdapat sesi khusus berkaitan dengan blockchain,” katanya.

Dalam pada itu, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Luno, Marcus Swanepoel berkata Malaysia merupakan antara pasaran yang sentiasa berada di barisan hadapan dalam penggunaan mata wang kripto.

Ujarnya, pengguna di negara ini sedar dan mengetahui mengenai kepentingan aset digital termasuk penggunaan Bitcoin.

“Jika anda melihat kepada pelaburan, ini yang pelanggan cari, dimana segelintir mereka mencari emas (dan Bitcoin) sama dengan pelaburan emas.

“Segelintir orang melihat ia sebagai komuniti, yang mana mereka boleh membuat urusan jual beli dan dagangan. Jadi, ia merupakan satu spektrum yang sangat luas dan dari sudut transaksi, pelanggan menggunakan perkhidmatan ini untuk membuat pemindahan wang dari sebuah negara ke negara lain,” katanya.

Terdahulu, Luno mula beroperasi di negara ini pada 2015 sebelum menjadi pertukaran aset digital terbesar di Malaysia menjelang 2017.

Platform pertukaran mata wang kripto itu mendapat kelulusan penuh oleh SC Malaysia pada Oktober lalu, dan merekodkan nilai dagangan kira-kira RM2.5 juta aset digital dalam tempoh 10 hari selepas pelancaran semula pada akhir Oktober.

Sumber : astro awani
 
Sponsored Post
Top
Log in Register