BTC USD 75,701.6 Gold USD 4,338.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kerjasama Dengan Rusia, Turkmenistan Perkukuh Jaminan Bekalan Tenaga Malaysia - PM Anwar

Md Hanif

Legendary Member
gem
Messages
13,760
Joined
Jun 13, 2023
Messages
13,760
Reaction score
289
Points
146

Kerjasama Dengan Rusia, Turkmenistan Perkukuh Jaminan Bekalan Tenaga Malaysia - PM Anwar​

70c50dcb17834a2949b48aaa724a532e6a36403803619

046511d94aac29dc96b45151d7ca3a2b6a3640e28f268

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim

Kerjasama strategik dengan Rusia dan Turkmenistan bakal memperkukuh jaminan bekalan tenaga negara untuk tempoh yang lama, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Presiden Rusia Vladimir Putin telah memberikan jaminan terhadap perjanjian jangka panjang bagi pembekalan minyak, gas dan diesel kepada Malaysia untuk tempoh sekurang-kurangnya 20 tahun.

“Perkara itu disampaikan Presiden Rusia semasa perbincangan di Kazan ketika lawatan saya ke negara berkenaan baru-baru ini. Ia mencerminkan hubungan dua hala yang kukuh serta persahabatan antara kedua-dua negara,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Pecah Tanah Setia Fontaines Industrial Park, di sini, hari ini.

Anwar berkata lawatan rasmi ke Turkmenistan baru-baru ini pula membawa perkembangan lebih besar apabila negara Asia Tengah itu meluluskan akses baharu kepada Malaysia dalam sektor minyak dan gas.

Beliau berkata perkembangan itu membuka peluang kepada Malaysia untuk memperoleh akses kepada antara simpanan gas terbesar di dunia, sekali gus menjamin keperluan tenaga negara untuk tempoh jangka panjang.

“Malaysia memperoleh akses kepada simpanan gas yang antara terbesar di dunia. Maknanya keperluan kita terjamin, Insya-Allah, untuk puluhan tahun.

“Kita juga boleh menggunakannya untuk meningkatkan eksport ke negara rakan terutama China, Jepun dan Korea yang mempunyai keperluan tenaga tinggi,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata persetujuan yang dicapai itu merupakan hasil hubungan baik serta rundingan antara Malaysia dengan Turkmenistan sejak lawatan Presiden Serdar Berdimuhamedov ke Malaysia pada Disember 2024.

Dalam pada itu, Anwar berkata hubungan antarabangsa perlu dimanfaatkan untuk melindungi kepentingan negara serta menjamin bekalan tenaga, peluang pekerjaan dan pembangunan ekonomi rakyat.

 
tp jual asset petronas milik negara di turkeministan..

kari
 
Back
Top
Log in Register