Kereta Proton CARES (1992)

CG Sponsors




F.Afiq

Active Member
Joined
Aug 5, 2010
Messages
1,400
Reaction score
129
Points
33
"Edaran Otomobil Nasional (EON) telah memasarkan dua model baru kereta nasional yang dinamakan Proton CARES, Khamis lalu" (Utusan Malaysia, 2 Disember 1992)

Proton CARES ialah jenama kereta Malaysia yang amat istimewa kerana ia hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit sahaja pada 1992! Nama CARES ialah akronim untuk Clean Air Regulated Emission System (Sistem Penapis Udara Berkawal) iaitu ciri khas yang diperkenalkan pada kereta tersebut. Secara ringkasnya CARES bermaksud kereta tersebut mengandungi "sistem suntikan bahan api pelbagai punca" yang berfungsi untuk "menambahkan kelancaran dan mendatangkan prestasi yang lebih baik"



Proton CARES yang dikeluarkan dalam 2 model, Salon SE & Aeroback GL, secara fizikalnya adalah berdasarkan rekabentuk Proton Saga Iswara yang telah dikeluarkan lebih awal. Model Salon SE berharga RM42,500 manakala model Aeroback GL berharga RM43,000 termasuk insurans, cukai jalan & aksesori. Identiti khas Proton CARES ialah pada rupa luarannya di mana ia hanya dikeluarkan dalam 1 warna sahaja iaitu hijau metalik sebagai simbol "keprihatinan terhadap alam sekitar"

SUMBER

Siapa ada pakai kereta nie sekarang ek? ada lagi ke?:-?:-?
 
Last edited:
Sponsored Post

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,423
Reaction score
69
Points
70
tak pernah nampak atas jalan pun...
 

namkin

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2008
Messages
3,369
Reaction score
57
Points
30
mahal ke rm42k waktu tu..?
 

Mr Ozu

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2010
Messages
4,864
Reaction score
20
Points
25
byk sbnrnye kete limited dr proton..wira xclap aku plg byk..thomas cup edition, millenium edition, rally edition..
 

[email protected]

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 16, 2009
Messages
20,561
Reaction score
569
Points
166
tpi masa tue proton kluar limited edition lebih kepada kosmetik jer kn?...
 

Mr Ozu

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2010
Messages
4,864
Reaction score
20
Points
25
tpi masa tue proton kluar limited edition lebih kepada kosmetik jer kn?...
yg CARES ni kn die tulis dpt injection n air intake special..iswara stendet carb je..

wira2 special kebannyakan dpt 1.8 manual..n ade parts2 tambahan..klu 1.8 biase, auto..
 

exofx

Legendary Member
Joined
Aug 20, 2011
Messages
18,750
Reaction score
544
Points
161
Tak pernah dengar. mmg limited betul.
 

irsaffy

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2007
Messages
42,957
Reaction score
268
Points
131
dah jadi tukun kot keta tu..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register