Sebelum Proton, Harga Kereta Sekitar RM20 Ribu

CG Sponsors




WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,117
Reaction score
72
Points
80
Time ni harga keta krbanyakn model naik... Currency naik.. Tp tula.. Bila nak salahkn kena letak Proton...

Nota : btw.. ni zaman Pak Jib ni hahahaa
 
Last edited:
Sponsored Post

wanrizalmi

Banned
Joined
Aug 17, 2016
Messages
539
Reaction score
1
Points
15
mmg leh jimat...tp ada kerugiannya juga saudara...
pro and cons...
tp sy lihat lebih byk pro dari cons...
sbb byk telah dilabur kepada proton...dan proton memberikan peluang pekerjaan kepada ramai rakyat malaysia...
jadi rugi dari ditutup begitu shj...

saya berpendapat negara malaysia ini kaya sbnrnya. 1.5 billion banding dengan kekayaan negara kita, tiada masalah sbnrnya. cuma pemimpin kita kena lebih bijak agihkan kekayaan tersebut dan elakkan rasuah. tp malangnya pemimpin yg kita ada pada waktu ini tidak bijak seperti yg dikehendaki. bijaknya ke arah meningkatkan kekayaan diri sendiri, bukan kekayaan rakyat.
Alasan tak tutup proton sbb pekerja proton nanti jobless?? Istimewa sgt ka pekerja proton tu?? Dah xleh cari kerja len?
 
Last edited:

antarakasih

Super Active Member
Joined
Jun 4, 2014
Messages
6,313
Reaction score
63
Points
70
dah tahu tu berubahlah watpa undi BN (bangsaat negara)
pilihlah parti lain asalkan bukn BN
 

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
5,380
Reaction score
387
Points
81
SEJARAH: Sebelum Proton, Harga Kereta Sekitar RM20 Ribu



Tulang Besi menaqal sebuah artikel THE STAR bertarikh March 2, 1985 di mana ia memetik CEO Proton yang pertama, Tan Sri Jamil Mohammad Jan:

However, Tan Sri Jamil said the price of the Saga would be competitive, He said it would probably be cheaper than it's direct competition in the 1300-1600cc range, the Nissan Sunny and the Toyota Corolla which currently retails at around RM20,000" TERJEMAHAN:Walaubagaimanapun, Tan Sri Jamil (CEO pertama PROTON) berkata Saga akan dijual dengan harga pasaran dan ia akan lebih murah dari saingan terdekat di dalam kategori 1300-1600cc, yakni Nissan Sunny dan Toyota Corolla yang berharga sekitar RM20,000 sebuah"


Di atas adalah keratan akhbar sejurus selepas PROTON dilancarkan. Apa yang berlaku selepas itu adalah PROTON tidak laku walaupun di Malaysia. PROTON sedang menuju bangkrupsi dan kilang Proton hampir ditutup selamanya.

Apa yang Mahathir dan UMNO buat adalah memperkenalkan kenaikan duti import yang begitu tinggi kepada semua kereta import.

Untuk menanggung kerugian Proton, harga Proton telah dinaikkan berkali2 ganda sehingga Proton Wira yang baru harganya lebih kurang RM65-70 ribu sebuah.

Harga kereta import yang lain, naik lebih tinggi.

Jadilah harga kereta di Malaysia lebih mahal dari harga rumah. Ini adalah kerja gila yang diperkenalkan oleh Mahataik dan UMNO bertujuan mendera rakyat.

Deraan ke atas rakyat adalah semata-mata mahu menjayakan idea gila Mahatir kerana beliau mahukan sebuah kereta Nasional. Padahal Malaysia tidak sesuai untuk ada program kereta nasional.

Bila projek kereta Nasional hampir bangkrap, Mahathir dan UMNO naikkan cukai semua kereta menjadikan rakyat Malaysia terhimpit dengan hutang yang sebegitu besar semata-mata kerana mahukan kenderaan.

Wang negara yang banyak dibelanjakan untuk membuat jalan yang kemudiannya dikutip tol. Padahal jalan-jalan raya yang banyak ini tidak perlu sekiranya wang negara dibelanjakan secukupnya untuk pengangkutan awam i.e. LRT, MRT dan bas seperti di Singapura.

Bayangkan, sepatutnya sebijik kereta seperti PRoton sekarang ini sepatutnya dalam julat RM30-35k sebuah. Bayaran bulanan kereta tidak sepatutnya melebihi RM150 sebulan. Sepatutnya belanja kenderaan sebulan sekali dgn minyak dan insurans tidak boleh melebihi RM350. Itupun RM 350 sudah dikira mahal.

Sekarang ini, kita terpaksa membayar RM500-RM1000 untuk sebuah kereta yang tidak mewah dan tidak pula hebat. Kalau mahu kereta hebat, terpaksa bayar sekitar RM1500-RM2000 sebulan. Belum lagi minyak, insuran, road tax, mantenance. Bayangkan skrg ni spare parts pun kena duit import yang begitu tinggi. Spare parts Proton pulak harganya setaraf dgn harga BMW kalau takda duti import.

Terima kasih kepada UMNO kerana telah mendera rakyat Malaysia sehingga terpaksa menanggung hutang pribadi yang banyak demi mahu memenuhi keperluan berkenderaan kerana pengangkutan awam di Malaysia adalah antara yang terburuk di dunia.

Marilah kita kenang jasa BN yang telah menghimpit rakyat Malaysia dengan beban hutang yang banyak akibat kesombongan dan kebongkakan mereka yang mahukan projek kereta nasional walaupun telah diberitahu projek ini akan gagal.


Sumber
rasanya skrg proton dh bukan milik majority share Msia,

jadi bolehlah dh kurangkan duty import supaya harga kereta bleh serendah rm20K :eek::eek:
 

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
5,380
Reaction score
387
Points
81
Post sebelum PRU 14 nih....sekarang dah basah..
betullah...

bos lah ni gi korek:eek:

jgn mare bos, don wori korekkan bos yg baik utk kembali dibincang:))
:)cgrock
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,216
Reaction score
330
Points
131
keta rakyat mcm wolkswagen masuk malaysia jd keta mewah utk golongan berada,haahaha
minicooper pun sama keta murah2 masuk malaysia jd keta mewah,
tu keta barat ok la masuk asia jd hebat.
keta jepun dulu keta termurah,masuk malaysia jd keta mewah.
nasib la proton dpt kat geely kira seangkatan la dengan volvo,
tp skrg ni keta jepun ke keta proton ke same je sbb kilang kat malaysia.
cuma beza QC,
 
Sponsored Post
Top
Log in Register