Sebelum Proton, Harga Kereta Sekitar RM20 Ribu

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,390
Reaction score
263
Points
0
SEJARAH: Sebelum Proton, Harga Kereta Sekitar RM20 Ribu



Tulang Besi menaqal sebuah artikel THE STAR bertarikh March 2, 1985 di mana ia memetik CEO Proton yang pertama, Tan Sri Jamil Mohammad Jan:

However, Tan Sri Jamil said the price of the Saga would be competitive, He said it would probably be cheaper than it's direct competition in the 1300-1600cc range, the Nissan Sunny and the Toyota Corolla which currently retails at around RM20,000" TERJEMAHAN:Walaubagaimanapun, Tan Sri Jamil (CEO pertama PROTON) berkata Saga akan dijual dengan harga pasaran dan ia akan lebih murah dari saingan terdekat di dalam kategori 1300-1600cc, yakni Nissan Sunny dan Toyota Corolla yang berharga sekitar RM20,000 sebuah"


Di atas adalah keratan akhbar sejurus selepas PROTON dilancarkan. Apa yang berlaku selepas itu adalah PROTON tidak laku walaupun di Malaysia. PROTON sedang menuju bangkrupsi dan kilang Proton hampir ditutup selamanya.

Apa yang Mahathir dan UMNO buat adalah memperkenalkan kenaikan duti import yang begitu tinggi kepada semua kereta import.

Untuk menanggung kerugian Proton, harga Proton telah dinaikkan berkali2 ganda sehingga Proton Wira yang baru harganya lebih kurang RM65-70 ribu sebuah.

Harga kereta import yang lain, naik lebih tinggi.

Jadilah harga kereta di Malaysia lebih mahal dari harga rumah. Ini adalah kerja gila yang diperkenalkan oleh Mahataik dan UMNO bertujuan mendera rakyat.

Deraan ke atas rakyat adalah semata-mata mahu menjayakan idea gila Mahatir kerana beliau mahukan sebuah kereta Nasional. Padahal Malaysia tidak sesuai untuk ada program kereta nasional.

Bila projek kereta Nasional hampir bangkrap, Mahathir dan UMNO naikkan cukai semua kereta menjadikan rakyat Malaysia terhimpit dengan hutang yang sebegitu besar semata-mata kerana mahukan kenderaan.

Wang negara yang banyak dibelanjakan untuk membuat jalan yang kemudiannya dikutip tol. Padahal jalan-jalan raya yang banyak ini tidak perlu sekiranya wang negara dibelanjakan secukupnya untuk pengangkutan awam i.e. LRT, MRT dan bas seperti di Singapura.

Bayangkan, sepatutnya sebijik kereta seperti PRoton sekarang ini sepatutnya dalam julat RM30-35k sebuah. Bayaran bulanan kereta tidak sepatutnya melebihi RM150 sebulan. Sepatutnya belanja kenderaan sebulan sekali dgn minyak dan insurans tidak boleh melebihi RM350. Itupun RM 350 sudah dikira mahal.

Sekarang ini, kita terpaksa membayar RM500-RM1000 untuk sebuah kereta yang tidak mewah dan tidak pula hebat. Kalau mahu kereta hebat, terpaksa bayar sekitar RM1500-RM2000 sebulan. Belum lagi minyak, insuran, road tax, mantenance. Bayangkan skrg ni spare parts pun kena duit import yang begitu tinggi. Spare parts Proton pulak harganya setaraf dgn harga BMW kalau takda duti import.

Terima kasih kepada UMNO kerana telah mendera rakyat Malaysia sehingga terpaksa menanggung hutang pribadi yang banyak demi mahu memenuhi keperluan berkenderaan kerana pengangkutan awam di Malaysia adalah antara yang terburuk di dunia.

Marilah kita kenang jasa BN yang telah menghimpit rakyat Malaysia dengan beban hutang yang banyak akibat kesombongan dan kebongkakan mereka yang mahukan projek kereta nasional walaupun telah diberitahu projek ini akan gagal.


Sumber
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Sponsored Post

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
2,904
Reaction score
23
Points
38
maaf geng cg yang otai2, saya nak mintak penjelasan.

betul ke harga Nissan Sunny dan Toyota Corolla berharga sekitar RM20,000 masa tu?

dalam keratan akhbar tu dia tulis $20000, saya takut 20000 tu dalam US dollar?
 
Sponsored Post

leica

Fun Poster
Joined
Nov 7, 2007
Messages
408
Reaction score
14
Points
18
maaf geng cg yang otai2, saya nak mintak penjelasan.

betul ke harga Nissan Sunny dan Toyota Corolla berharga sekitar RM20,000 masa tu?

dalam keratan akhbar tu dia tulis $20000, saya takut 20000 tu dalam US dollar?
Simbol $ digunakan sebelum tahun 90 rasanya. Selepas itu digantikan degan simbol RM
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Sponsored Post

Jejaka Kedekut

Legendary Member
Joined
Nov 28, 2007
Messages
11,086
Reaction score
23
Points
0
cukurlah mahal.boleh kurangkan jem.nak murah pindah kelantan.

-macai-
 

naning

Active+ Member
Joined
Mar 3, 2013
Messages
4,149
Reaction score
432
Points
0
Banyak kali dah aku cakap projek kereta proton ni merugikan rakyat jelata. Yang untung kroni2 je. Jual kete cap ayam pada harga mahal. Cuba tanya kenapa Malaysia antara negara yg tinggi kematian jalan raya walau pun penduduk sedikit. Di negara lain kereta jepun yg selesa hanyalah kereta biasa je tapi dinegara kita dikategori sebagai kereta mewah. Jilake
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,439
Reaction score
2,254
Points
163
Haha..

Sama pendapat aku dalam tread proton penyebab org xmampu beli rumah..
 

naz84

Active+ Member
Joined
May 8, 2009
Messages
3,861
Reaction score
41
Points
53
klu murah, kroni nk mkn apa??? xkn nk mkn kt geri tepi jln...ewww:eek::eek:
 

pokyo

Super Active Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,263
Reaction score
141
Points
63
merasa jugak lah arwah ayah den pakai Mazda, VW, Fiat, Datsun, Daihatsu... cikgu katakan:D

Payah jugak kalau pemimpin syok sendiri
 

NazdGT

Fun Poster
ForexMart Fans
Joined
Jul 27, 2010
Messages
475
Reaction score
1
Points
0
cukurlah mahal.boleh kurangkan jem.nak murah pindah kelantan.

-macai-
Hahahah..btoi2... Lagi pon kawalan pngluaran kete beterabur... Hari2 nak kuar jem... Satu kete sorg je plak tu naik... Naik la reramai...hahahahah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register