USD MYR 4.12450 BTC MYR 258,968 Gold MYR 7,287.33
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Cara Nak Memasarkan Produk ke Pasaraya; Tesco dan lain2??

Sponsored Post

shafixxx

Active Member
Joined
Apr 20, 2010
Messages
1,258
Reaction score
0
Points
20
kalau nak masukkan bawang mentah segar dari india ke tesco n giant n mydin agak2 senang tak bro ?
brapa banyak kuantiti market demand ye ?
memang nak sangat masuk ke hypermarket ni.
sebab memang tempat tumpuan.
camne nak contact semua.
harap dapat membantu :D
 

peija06

Super Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
6,506
Reaction score
78
Points
70
kalau nak masukkan bawang mentah segar dari india ke tesco n giant n mydin agak2 senang tak bro ?
brapa banyak kuantiti market demand ye ?
memang nak sangat masuk ke hypermarket ni.
sebab memang tempat tumpuan.
camne nak contact semua.
harap dapat membantu :D

tulun ajar ye otai2..aku pon nak belajar ni. :((
 

DaTuK_NasX

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,200
Reaction score
3
Points
25
besar market besar lagi nampaknya pelaburan kita nak kena buat.

ceq nak buka bisnes nasi lemak/nasi ayam kat alor setar ni tak leh la nak join sekaki.

:((
 

affandy25

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2009
Messages
325
Reaction score
1
Points
15
Takde info terkini ke.? Mcm mn nak letak produk kat 7 eleven?
 

azribng

Freshie
Joined
Feb 18, 2021
Messages
5
Reaction score
2
Points
8
Salam..

aku nak minta pendapat, nasihat & panduan kpd sume yg ada info psl cara/pengalaman memasarkan produk2 makanan spt; kerepek2, makanan sejuk beku (roti canai, murtabak, karipap), keropok $ lain2 ke pasaraya spt tesco dan lain2..

harap dapat bimbingan, kritikan membina dan idea daripada semua..

sapa2 blh bg komen asal taip je, aku baca.

Assalam,

Saya dah 4 tahun dalam servis retailing. Modal dari rakan baik dan skang boss saya dan company ni saya run.

1 year mmg susah sebab saya seorang kerja, 2nd year masih seorang. Kerja 7 hari seminggu takde cuti2.. tahun ketiga barulah company mampu nak beli lori dan employ seorang pekerja. Semasa saya menulis ni..dah 4 tahun company ni. Alhamdulillah kami dah masuk supply ke TF VALUE MART semua outlet, Mydin, dan Hero Supermarket dan lain2 dan
20200221_102406.jpg
kami antara pemborong Bumiputra yg supply pada 48 pemborong berbangsa cina di Perak. Alhamdulillah ada 5 lori pinjaman Allah swt dan company makin berkembang.
Pada pengalaman saya, apa jua produk, buat pada lower ground dulu. Masuk kedai runcit dulu. Cari pengalaman dan cari modal yg banyak dulu. Kerja kena sgt2 rajin sebab ini masa hadapan kita. Dekat sini mcm2 pengalaman boleh dapat. Yang kedua adalah akaun, kena proper, sebab bila proper senang nak dapat pinjaman modal dari bank2. Yang ke 3, lepas habis semua kedai runcit satu negeri....cuba kembangkan ke satu negeri yang lain. Kerja kena lagi kuat. Di samping kedai runcit masa ni kita dah boleh pergi ke pasaraya2 kecil 2 atau 3 pintu dan belajar mcmana nak listing barang kita.

Bila modal dah byk, baru lah boleh try ke mydin, tesco atau mana2 pasaraya besar tapi nasihat saya, kena ada at list rm 50k modal rolling untuk satu2 barang nak masuk sebab kalau byk outlet byk lah sku yg kena bayar. Contoh mcm di KK mart, satu sku ( item yg nak di pasar kan ) kena bayar rm 100, kalau ada 300 outlet dah kena bayar rm 30K itu belum charge yg mcm2 lagi ..apa pun nasihat saya...jgn market yg besar2 dulu...sebab kalau xde modal besar...mmg terlangkup business. ...master kedai2 runcit dulu bang....
ok cara2 nak masuk pasaraya biasanya...

Call HQ, tanya siapa yang handle beli barang kita tu, depa panggil BUYER. Then buat quotation. Submit kat dia..kalau dia approve baru dia set kan kita appointment suruh dtg ke HQ depa. Bwa sekali produk dan kat sana depa akan menilai produk tersebut. So masa tu kena pandai la upkan product tu. Habis interview....folo up..kalau dapat depa akan bagi borang sign mcm2..dan suruh buka b2b payment system..( ni kena google dan belajar ) sebab segala PO ,DOdan payment akan melalui system tu...kalau interview tak lepas...tahun depan cuba lagi...dont gibab bebeh...mydin tu 3 kali 3 tahun aku try...alhamdulillah..so guy atau mereka yg nak berniaga...wa sapot lu orang..!
 

shafiq_

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2013
Messages
884
Reaction score
82
Points
30
Salam..

aku nak minta pendapat, nasihat & panduan kpd sume yg ada info psl cara/pengalaman memasarkan produk2 makanan spt; kerepek2, makanan sejuk beku (roti canai, murtabak, karipap), keropok $ lain2 ke pasaraya spt tesco dan lain2..

harap dapat bimbingan, kritikan membina dan idea daripada semua..

sapa2 blh bg komen asal taip je, aku baca.

Assalam,

Saya dah 4 tahun dalam servis retailing. Modal dari rakan baik dan skang boss saya dan company ni saya run.

1 year mmg susah sebab saya seorang kerja, 2nd year masih seorang. Kerja 7 hari seminggu takde cuti2.. tahun ketiga barulah company mampu nak beli lori dan employ seorang pekerja. Semasa saya menulis ni..dah 4 tahun company ni. Alhamdulillah kami dah masuk supply ke TF VALUE MART semua outlet, Mydin, dan Hero Supermarket dan lain2 dan View attachment 344456 kami antara pemborong Bumiputra yg supply pada 48 pemborong berbangsa cina di Perak. Alhamdulillah ada 5 lori pinjaman Allah swt dan company makin berkembang.
Pada pengalaman saya, apa jua produk, buat pada lower ground dulu. Masuk kedai runcit dulu. Cari pengalaman dan cari modal yg banyak dulu. Kerja kena sgt2 rajin sebab ini masa hadapan kita. Dekat sini mcm2 pengalaman boleh dapat. Yang kedua adalah akaun, kena proper, sebab bila proper senang nak dapat pinjaman modal dari bank2. Yang ke 3, lepas habis semua kedai runcit satu negeri....cuba kembangkan ke satu negeri yang lain. Kerja kena lagi kuat. Di samping kedai runcit masa ni kita dah boleh pergi ke pasaraya2 kecil 2 atau 3 pintu dan belajar mcmana nak listing barang kita.

Bila modal dah byk, baru lah boleh try ke mydin, tesco atau mana2 pasaraya besar tapi nasihat saya, kena ada at list rm 50k modal rolling untuk satu2 barang nak masuk sebab kalau byk outlet byk lah sku yg kena bayar. Contoh mcm di KK mart, satu sku ( item yg nak di pasar kan ) kena bayar rm 100, kalau ada 300 outlet dah kena bayar rm 30K itu belum charge yg mcm2 lagi ..apa pun nasihat saya...jgn market yg besar2 dulu...sebab kalau xde modal besar...mmg terlangkup business. ...master kedai2 runcit dulu bang....
ok cara2 nak masuk pasaraya biasanya...

Call HQ, tanya siapa yang handle beli barang kita tu, depa panggil BUYER. Then buat quotation. Submit kat dia..kalau dia approve baru dia set kan kita appointment suruh dtg ke HQ depa. Bwa sekali produk dan kat sana depa akan menilai produk tersebut. So masa tu kena pandai la upkan product tu. Habis interview....folo up..kalau dapat depa akan bagi borang sign mcm2..dan suruh buka b2b payment system..( ni kena google dan belajar ) sebab segala PO ,DOdan payment akan melalui system tu...kalau interview tak lepas...tahun depan cuba lagi...dont gibab bebeh...mydin tu 3 kali 3 tahun aku try...alhamdulillah..so guy atau mereka yg nak berniaga...wa sapot lu orang..!

Terima kasih utk info dan pengalaman yg berguna & menarik ni tuan..

'sku' tu apa tuan..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register