BTC USD 48,363.3 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Cara Nak Memasarkan Produk ke Pasaraya; Tesco dan lain2??

Abu nawas

Legendary Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
11,237
Reaction score
309
Points
131
pendapat saya yg tak seberapa..

Untuk kerepek
Letakkan di kantin IPT, sekolah, maktab perguruan dan kedai makan...buat dalam bentuk papan dan gantungkan di besi yg di design utk membolehkan anda meletakkan pelbagai jenis kerepek kat situ..


2 minggu sekali p ronda kutip payment...lepas tu ganti yang baru
 
Sponsored Post

peija06

Super Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
6,506
Reaction score
78
Points
70
pendapat saya yg tak seberapa..

Untuk kerepek
Letakkan di kantin IPT, sekolah, maktab perguruan dan kedai makan...buat dalam bentuk papan dan gantungkan di besi yg di design utk membolehkan anda meletakkan pelbagai jenis kerepek kat situ..


2 minggu sekali p ronda kutip payment...lepas tu ganti yang baru

bagus tu..
itulah yg sdg diusahakan..
target menjelang raya posa nti, jualan makin lebat..:D
 

mrfs1978

Super Active Member
Joined
Jul 16, 2006
Messages
5,827
Reaction score
103
Points
73
Salam..

aku nak minta pendapat, nasihat & panduan kpd sume yg ada info psl cara/pengalaman memasarkan produk2 makanan spt; kerepek2, makanan sejuk beku (roti canai, murtabak, karipap), keropok $ lain2 ke pasaraya spt tesco dan lain2..

harap dapat bimbingan, kritikan membina dan idea daripada semua..

sapa2 blh bg komen asal taip je, aku baca..:)):)paid

tq..:)

saya syorkan bro marketkan kat MYDIN......jumpa ngan pegawai pemasaran MYDIN......kalau produk halal selalunya pihak MYDIN akan hantar pegawai diaorg utk buat inspection dan verification status halal dan kualiti produk sblm dapat dipasarkan.....setelah dapat pengesahan dari pegawai berkenaan bro akan di minta buat penghantaran produk ke lokasi paling terdekat dengan lokasi produk dikeluarkan......salah satu kriteria produk mestilah dihasilkan sendiri dan bukannya trading......selamat mencuba.......
 
Last edited:

peija06

Super Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
6,506
Reaction score
78
Points
70
saya syorkan bro marketkan kat MYDIN......juga ngan pegawai pemasaran MYDIN......kalau produk halal selalunya pihak MYDIN akan hantar pegawai diaorg utk buat inspection dan verification status halal dan kualiti produk sblm dapat dipasarkan.....setelah dapat pengesahan dari pegawai berkenaan bro akan di minta buat penghantaran produk ke lokasi paling terdekat dengan lokasi produk dikeluarkan......salah satu kriteria produk mestilah dihasilkan sendiri dan bukannya trading......selamat mencuba.......

ini sudah bagus bro..
pnah ada sorg kawan yg ada kenalan kat mydin dlu.
dia pon dpt tawaran drp mydin lbih kurg mcm ni jgk..
tq:)cgrock
 

chesnatesz

Super Active Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
7,900
Reaction score
158
Points
73
bro, ade beberape benda untuk ko kembangkan biz ko nih..

1) kalu ko serius nak masuk tesco, mydin, care4, giant ko kena ready bulk production n ready utk dapat duit lambat at least around 3 month bill production nready ngan regulations dieorg. meaning ko produce n at same time ko kena ade backup kos utk running product ko..

setiap supermarket nih ade orang yang menilai produk ko n decide same ade leh masuk kat tempat dieorg atau x..

contoh mydin, penilai dia adalah sorg nih..jusco lak cara lain sket..die bahagikan by section n pegawai tu akan rekemenkan produk ko utk masuk tempat die..

2 be more spesifik setiap pasaraya luar eg: tesco, care4, dieorg ni ade kuota kena tempatkan brgan IKS. so ko still ade chance utk masuk ke tempat2 tuh.

2) cara ke-2 ialah ko refer MITI Putrajaya (Bahagian Pembangunan Usahawan-BPU) untuk sertai karnival2 usahawan MITI utk IKS contohnya Satu Daerah Satu Industri (SDSI), Karnival Usahawan, Groom Big n etc. Semua karnival usahawan ni diadakan pada peringkat nasional n state2(mini karnival). so leh mintak advise dieorg utk join mane satu base kpd tahap biz ko skang.

3) untuk masuk ke supermarket kat malaysia, ko leh gak kontek SME Corp(name dulu SMIDEC) untuk ko dapatkan kontek person in charge pegawai kat supermarket2 yg evaluate produk ko n decide sama ade [email protected] masuk tempat dieorg.

4) FYI, kebanyakkan karnival domestik akan ade 3 aktiviti besar iaitu: 1) pameran oleh peniaga (cover by MITI), 2)padanan perniagaan dgn [email protected] yg berminat (by SME Corp) dan 3) trade clinic-utk ko dapatkan penjelasan secara terus dengan agensi2 kerajaan daripada semua tahap sama ada utk financing, info dan etc. slalunye ade lbeh kuang 10-15 agensi kerajaan dan organisasi yg berkaitan dengan IKS. so ko leh mintak consult direct je (cover by MATRADE)

kat sini aku bagi basic info je..tapi ini la secara generalnye info yg leh membantu..kalu rase x paham leh kontek aku..aku tlg le takat yg bole..

xde charge ape..berkhidmat utk negara dan kwn2 je...:)
 

ethumb

Freshie
Joined
Feb 21, 2011
Messages
21
Reaction score
0
Points
3
betul.kema bawa barang masuk ekspo dulu.kebanyakkan yag datang bukan pembeli tapi pencari barang untuk dibawa masuk ke kedai mereka.lagi satu"politik" pun ye gak..packaging yg menarik.tentang barcode tu kena apply kat ffm,tapi kena bayar la..kalau boleh supply kat semua outlet di malaysia senang sikit.mampu ker production nk keluar kan..rujuk kepada agensi kerajaan jika berminat.memang ada kuota untuk bumiputera memasuki pasaran giant and tesco.rujuk kepada kpdnk dan bdan yang berkaitan..;)
 

despro

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
946
Reaction score
21
Points
45
gud luck utk TT, dah berjaya pasarkan barangan ke?

saya juga ada cadangan untuk memasarkan barangan sendiri ke pasaraya, kalau ada otai2 yg boleh membantu :)
 

TQ7

Fun Poster
Joined
Aug 26, 2010
Messages
806
Reaction score
2
Points
15
gud luck utk TT, dah berjaya pasarkan barangan ke?

saya juga ada cadangan untuk memasarkan barangan sendiri ke pasaraya, kalau ada otai2 yg boleh membantu :)

ko nk market kn ape bro?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register