All about Wordpress & Free Theme

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

demolationz

Active Member
Joined
Jan 14, 2013
Messages
1,723
Reaction score
81
Points
0
Sorry. soalan nubie.

Aku baru terjebak dengan WP. Then, aku download theme yang aku prefer dari website lain, dalam bentuk rar. Problem sekarang, aku taktau mcm mana nak tukar theme. LOL.

Sekarang pakai yang Free Use punya WP.
Aku dah click WP-Admin > Appearance > Theme. then dekat mana nak upload file theme tu ?

Mohon pencerahan please.
 
Sponsored Post

Burhanuddin

Active Member
Joined
Sep 29, 2008
Messages
1,768
Reaction score
43
Points
0
Sorry. soalan nubie.

Aku baru terjebak dengan WP. Then, aku download theme yang aku prefer dari website lain, dalam bentuk rar. Problem sekarang, aku taktau mcm mana nak tukar theme. LOL.

Sekarang pakai yang Free Use punya WP.
Aku dah click WP-Admin > Appearance > Theme. then dekat mana nak upload file theme tu ?

Mohon pencerahan please.
Pakai wordpress.com ke wordpress.org?

Kalau wordpress.org kena upload ke server letak dalam folder theme.

Kalau wordpress.com tak pasti, rasanya boleh pilih theme dari menu 'Add new' sahaja kot.
 

matty

Fun Poster
Joined
Jan 12, 2010
Messages
787
Reaction score
0
Points
0
Location
P11, Putrajaya.
sape ingat theme justkhai .com dulu pakai yang warna purple tu, aku cari sampai sekarang tak jumpa2 aku suka theme tu....
ada yang boleh bantu tak... :(
 

demolationz

Active Member
Joined
Jan 14, 2013
Messages
1,723
Reaction score
81
Points
0
Pakai wordpress.com ke wordpress.org?

Kalau wordpress.org kena upload ke server letak dalam folder theme.

Kalau wordpress.com tak pasti, rasanya boleh pilih theme dari menu 'Add new' sahaja kot.
Okay. satu lagi nak tanya. #:-S
Kalau saya pakai wp.org untuk tukar background dia mintak tukar kepada Premium plan.

Kalau kita takmau tukar premium plan. Kena sewa server la kan ?
 

Burhanuddin

Active Member
Joined
Sep 29, 2008
Messages
1,768
Reaction score
43
Points
0
Okay. satu lagi nak tanya. #:-S
Kalau saya pakai wp.org untuk tukar background dia mintak tukar kepada Premium plan.

Kalau kita takmau tukar premium plan. Kena sewa server la kan ?
Wordpress.org -> download dan upload ke server

Wordpress.com -> macam Blogspot


Kalau dah guna wordpress.org maksudnya bro dah ada server la. Yang mintak tukar ke premium tu untuk theme. Maksudnya kena beli theme tersebut baru boleh tukar background.
 

jayb0n

Fun Poster
Joined
Feb 23, 2008
Messages
530
Reaction score
13
Points
0
Location
Bumi ALLAH
salam...

mohon pertolongan sesapa yang pakar untuk menyelesaikan masalah "Warning: Illegal string offset 'crop' in...." wordpress.

Bila tengah buat update tetiba aja website tu jadi meragam....dah puas googlge tapi amsih blur kat mana yang nak kena modified.... ~X(~X(

Segala pertolongan amat dihargai...
 

Lantak

Fun Poster
Joined
Mar 26, 2011
Messages
493
Reaction score
52
Points
0
Location
Bumi Allah
Assalam smua otai2 wp...sy ade sedikit masalah dlm wp sy..utk buat post dlm web kenapa setting saya x sama dgn wp org lain...mcm x complete dia punya tools...dan utk visual dan text pon xde..sy tunjuk ss lg mudah kot..nk cerita pon payah...huhu...harap ade yang sudi membantu..tqvm
 

Attachments

tedrichie

Freshie
Joined
Dec 2, 2011
Messages
36
Reaction score
0
Points
0
Sorry. soalan nubie.

Aku baru terjebak dengan WP. Then, aku download theme yang aku prefer dari website lain, dalam bentuk rar. Problem sekarang, aku taktau mcm mana nak tukar theme. LOL.

Sekarang pakai yang Free Use punya WP.
Aku dah click WP-Admin > Appearance > Theme. then dekat mana nak upload file theme tu ?

Mohon pencerahan please.
Mcmni je cara dia.

1. Klik kt Add New



2. Klik kt Upload Theme. Pastikan theme file sahaja yang diupload. Extract dulu lepas downlaod mana2 theme file dan zip balik theme file sebelum upload ke server.



Kalau dh pro boleh upload kt cpanel or ftp. Untuk guide mengenai wordpress ke blogspot ke web programming ke boleh belajar kt blog saya ni :CARA BUAT BLOg atau boleh terus email ke [email protected]:)cgrock:)cgrock
 

tedrichie

Freshie
Joined
Dec 2, 2011
Messages
36
Reaction score
0
Points
0
Assalam smua otai2 wp...sy ade sedikit masalah dlm wp sy..utk buat post dlm web kenapa setting saya x sama dgn wp org lain...mcm x complete dia punya tools...dan utk visual dan text pon xde..sy tunjuk ss lg mudah kot..nk cerita pon payah...huhu...harap ade yang sudi membantu..tqvm
wysiwyg editor version lain kot. saya install original wordpress file x pernah problem cmtu lagi.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register