BTC USD 47,102.8 Gold USD 1,752.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Blogspot Vs Wordpress Vs Youtube Vs Others

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,645
Reaction score
285
Points
46
Assalamualaikum ya gaiss & ladies,

Ada planning untuk buat hikayat cerita kayangan dari topik blogspot, wordpress, youtube dan lain-lain.

Agak2 ada demand tak?

Jika ada apa kebenda yang anda inginkan dari topik diatas ini?

Nak buat voting system pada mulanya....tapi 2/3 ahli dewan senat CG mmg tak brapa gemar section ini.

Section tebuk atap juga menjadi pilihan...so saya akan senaraikan sahaja dibawah ini :

Cerita dongeng blogspot vs wordpress vs youtube vs other socmed yang diinginkan adalah :

1) CARA BUAT DUIT
2) TEKNIKAL & TAKTIKAL
3) KISAH ANDA & SAYA FROM EACH SEGMENT
4) PRO & CONS EACH SEGMENT
5) IDEA ANDA AMATLAH DIALU-ALUKAN

Siapa saya?

blogspot-vs-wordpress-youtube-carigold-discussion.png


Alhamdulillah lepas setahun launch topik cincai, hampir 9K unique view diterima.

Namun seakan-akan sepi juga sebab tak pasti apa puncanya. Mungkin hasil income ciput sahaja kot....nak meletup income mmg kena BITCOIN atau FOREX laa.... :LOL:

Projek lepas saya lauch lebih kepada nak bgtau buat duit online dari sumber percuma takde yang mustahil.

Nak kaya memang bukan thread cincai itu.

So saya harap this coming PKP DURIAN 3.0 ada lebih feedback yang lebih mengancam.

p/s: Buat abam daus, dengan rendah diri saya mempelawa abam lejen memeriahkan disini....saya follow abam dari porum sebelah lagi...dari zaman 1% swisscash mamat penang lagi...Harap ikatan ukhwah boleh terjalin melalui perkongsian abam daus ya! Buat yang lain, kalian juga dipelawa bersama dalam thread ini.
 
Sponsored Post

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,645
Reaction score
285
Points
46
Hoho..nampaknya macam bakal kecundang lagi thread sakai ini...:D

Takpelah...kita akan atur strategi simple sahaja...proven by results.

Alhamdulillah. Projek terkini adalah setup 2-3 blog PERCUMA dengan platform WORDPRESS.

Kenapa wordpress? Saya pon nak tahu daripada anda kenapa anda minat wordpress berbanding yg lain.

2 pattern wordpress iaitu PERCUMA atau SELF HOSTED ( betulkan term jika salah )

Memandangkan saya jenis tak suka MEMBAZIR, saya kekal dengan platform PERCUMA sahaja.

3gb depa bagi. Ikutkan besar abam2 dan akak2 yer.

Limitasi pastinya ada pada versi PERCUMA ini.

So saya nak tahu apa yg anda tahu tentang wordpress ini..

Kita kongsi n dapatkan data utk kita bagi balik info dalam thread @ forum kita ini...:cool:
 

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,645
Reaction score
285
Points
46
Projek latest wordpress percuma saya adalah :

- setup blog jualan simple jual lampin bayi & dewasa jer.
- Baru setup 2hari lepas. setup bodo2 punya style.
- Belum buat apa2 kerja marketing.
- Strategi guna JDT campur nagoya grampus campur juventus = In Sya ALLAH

gudang-lampin-murah-pakai-buang-bayi-dewasa-img1.png


gudang-lampin-murah-pakai-buang-bayi-dewasa-header-blog.png


Wordpress PERCUMA jer gaiiss...

FREE punya pom boleh cari makan kais pagi makan pagi...nak terus jutawan kena join apachex21 laa...:D

Ada result? baru 72jam belum panas bos...stay at home lagi.

Tunggu results ya...ameen
 

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,645
Reaction score
285
Points
46
Ramai silent je. Baru belajar

Kita takut ramai yg sangat hebat bos.

Projek wordpress percuma baru setup bos.

Tunggu planning marketing sahaja.

So far nampak ada potensi cuma pelan-pelan kayuh punya pemulihan dulu masa covid nie.
 

cariemas100

Fun Poster
Joined
Oct 24, 2020
Messages
889
Reaction score
311
Points
31
bagi saya, blogspot dan wordpress ibarat rumah kita dalam dunia online. dengan kata nama lain landing page kite, tempat org tengok specifik produk kita dan profile kita sahaja, kita boleh tentukan domain kita, hosting kita, template kita, semua kita boleh tentukan sendiri, kos yang dibayar ibarat kos maintenance dan cukai pintu sebenar. kalau yg free, ibarat kita duk rumah kuarters kerajaan/swasta, takpayah bayar apa2 tapi tumpang sahaja.

youtube, facebook page, bla2 semua tu ibarat kedai kita kat bandar. nama pon bandar, mesti banyak kedai2 lain. pandai2 la kita nak kasi hias kedai kita cantik2 supaya org datang. org mungkin masuk kedai kita, pastu bla pegi kedai lain pulak. sekarang dah banyak bandar2 online dah bukan seperti lazada, shopee, mudah, carousell dan lain2. ada free, ada kena bayar, pandai2 la pilih nak pacak kedai kat mana.

yg penting, kena ada rumah dan kedai. ramai org takde rumah, ibarat datang merantau ke dunia online, sekurang2nya ada rumah blogspot yg merapu2 pon takpe, yg penting ada. benda free je.

org yg berniaga kat blogspot dan wordpress atau seangkatannya ibarat org berniaga depan rumah, pelanggan boleh ada, tapi kurang la sikit. sekecuali org memang dah betul2 kenal rumah kita, diorg akan selalu lalu singgah beli barang.

ini analogi mudah la.
 

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,645
Reaction score
285
Points
46
bagi saya, blogspot dan wordpress ibarat rumah kita dalam dunia online. dengan kata nama lain landing page kite, tempat org tengok specifik produk kita dan profile kita sahaja, kita boleh tentukan domain kita, hosting kita, template kita, semua kita boleh tentukan sendiri, kos yang dibayar ibarat kos maintenance dan cukai pintu sebenar. kalau yg free, ibarat kita duk rumah kuarters kerajaan/swasta, takpayah bayar apa2 tapi tumpang sahaja.

youtube, facebook page, bla2 semua tu ibarat kedai kita kat bandar. nama pon bandar, mesti banyak kedai2 lain. pandai2 la kita nak kasi hias kedai kita cantik2 supaya org datang. org mungkin masuk kedai kita, pastu bla pegi kedai lain pulak. sekarang dah banyak bandar2 online dah bukan seperti lazada, shopee, mudah, carousell dan lain2. ada free, ada kena bayar, pandai2 la pilih nak pacak kedai kat mana.

yg penting, kena ada rumah dan kedai. ramai org takde rumah, ibarat datang merantau ke dunia online, sekurang2nya ada rumah blogspot yg merapu2 pon takpe, yg penting ada. benda free je.

org yg berniaga kat blogspot dan wordpress atau seangkatannya ibarat org berniaga depan rumah, pelanggan boleh ada, tapi kurang la sikit. sekecuali org memang dah betul2 kenal rumah kita, diorg akan selalu lalu singgah beli barang.

ini analogi mudah la.

Alhamdulillah. analogi kristal yg jelas.

Bukan sebarang abe kita nie...:)

Cuma itulah bang bila dulu mula2 ngadap dunia online nie asal citer buat duit mesti kena cerita domain...

Abis merata hosting kita pakai...dari local sampai antarabangsa.

Bila dah membeli tue ilmu kena cukup sifat. Yang jadi masalah kita tak faham keperluan vs kehendak.

Keperluan : Nak kena ada ilmu dunia online so takde salah mula dengan PERCUMA sahaja. Template pon pakai aje yg FREE dulu as long dah faham keperluan itu dengan betul. Tapi bila nak ikut orang lain, nak start enjin dengan PAID HOSTING. Inilah pembelajaran yg sangat mendalam saya dapat belajar dari sebelum ini. Bukan kata menyesal, learn from experience sebab di perantauan belajar sebab mak ayah orang kampung xbrapa tinggi inggeris...Alhamdulillah byk belajar dalam perkara ini!

Kehendak : Just to my cents - RATA2 sebab nak cantik rupa bentuknya atau nak pakai themes elegant atau studiopress. BETUL kena cantik tapi bila dah tau FEATURES untuk THEMES @ PLUGIN sana sini dah beli nak memakainya pon sampai akhir sekali terbenam dalam cloud ACER & MACINTOSH tue...mcm saya budak miskin rasa tak berbaloi....tapi kalo mereka yg kaya mampu beli license fee berpuluh atau beratus dollar teruskan dengan corak kamikaze anda.

Summary : Apa yang cuba disampai dalam thread biasa-biasa ini adalah bukan senang nak berniaga lagi2 online. Nampak mcm berniaga dalam shopee mudah...anda yang dah berjaya sapu rm puluh2 ribu sebulan mungkin boleh selesa tapi brapa ramai lagi yang GAGAL dengan shopee itu. Atau mungkin sebab tak beli rahsia shopee saya tak tau laa...

Bak kata abang pelanggan ada tapi sket...YA! Saya setuju benar jika anda nak berjinak2 dengan blogspot @ wordpress ini. Saya memang pattern pelan2 kayuh punya pemulihan. Dapat lepas BIL BULANAN & BELANJA MUSANG KING 3ROUND DENGAN FAMILY sudah cukup bang.

Neway thanks bos atas kesudian support thread ini. Niat thread ini hanyalah - ingin membuka mata dan minda kenali potensi diri barulah terjun dunia online dengan ilmu dan bukan semata-mata tiru orang lain.

Kita jenis nak dapat idea kena ada muzik2 sket, kita minat hiphop bang..so saya tuju lagu sket :

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register