BTC USD 43,129.2 Gold USD 1,761.12
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Siapa dah start simpan emas?

zackpenang

Fun Poster
Joined
Jan 9, 2010
Messages
484
Reaction score
219
Points
33
kalau acc gold tp xleh keluar fizikal tu kira x patuh syariah kn?
Sekarang dah 2021 lah adik, dah zaman kereta terbang semua, maklumat semua boleh dapat hujung jari saja, takkan tunggu nak suap semua. Akuan Gold yang tak patuh syariah tu jika bersandar pada nilai emas semata, berbeza dengan Wahed, ada emas fizikal sendiri. Kalau tak tak dapat la status patuh syariah daripada Security Malaysia yang ketat ni, sebab tu sampai la ASB tak dapat status saham patuh syariah daripada SC ni, sebab masih ada unsur riba dalam ASB tu...

Info dari mahersaham
 
Sponsored Post

kirana

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
476
Reaction score
56
Points
20
kalau acc gold tp xleh keluar fizikal tu kira x patuh syariah kn?

Basically yes. Cuma zaman skrg ni businessman akan cuba segala mcm cara utk tarik prospek dari semua golongan. Tak hairan kalau 2-3 tahun ada entiti yg siap endorsed by suruhanjaya sekuriti ada offer akaun emas tapi tak boleh keluar fizikal. Kalau 10 tahun lepas dipanggil program emas delay ..konsepnya sama saja. Cuma yg berani offer konsep yg sama zaman skrg ni siap claim patuh syariah adalah tauke2 yg bermodal besar mcm bank2 dan institusi kewangan.
 

mierizal

Active Member
Joined
Aug 27, 2009
Messages
1,465
Reaction score
7
Points
25
aku dah start simpan dengan pembelian separuh harga dr harga semasa :)
 

Attachments

  • emas.jpg
    emas.jpg
    89.4 KB · Views: 15

fadl

Fun Poster
Joined
Feb 3, 2013
Messages
690
Reaction score
111
Points
33
Pada saya baik beli emas fizikal dari beli akaun emas. Saya ada suspicion yang ada antara akaun emas ni adalah paper gold, atau emas yang ada dalam kertas jer. Dari beli gold akaun, baik beli emas fizikal. Lagi satu, berhati-hati dengan emas palsu. Ada beberapa kes yang mana jongkong emas sebenarnya adalah jongkong tungsten yang disalut emas. Memandangkan berat tungsten sama dengan berat emas, jadi agak sukar nak dibuktikan kepalsuan dia tanpa mencairkan atau tebuk jongkong tu.
 
Last edited:

kirana

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
476
Reaction score
56
Points
20
Pada saya baik beli emas fizikal dari beli akaun emas. Saya ada suspicion yang ada antara akaun emas ni adalah paper gold, atau emas yang ada dalam kertas jer. Dari beli gold akaun, baik beli emas fizikal. Lagi satu, berhati-hati dengan emas palsu. Ada beberapa kes yang mana jongkong emas sebenarnya adalah jongkong tungsten yang disalut emas. Memandangkan berat tungsten sama dengan berat emas, jadi agak sukar nak dibuktikan kepalsuan dia tanpa mencairkan atau tebuk jongkong tu.

Exactly....sebenarnya penipuan cara ni dah bertahun2 lama digunapakai kat negara luar dgn program2 emas. Cuma kat Malaysia ni saja scammer baru dpt ilmu menipu bermula dgn penipuan program emas delay bbrp tahun lepas.
Nak invest emas dgn cara optimum ialah beli emas bar 99.9. Cth Pamp Suisse gold bar.
 

i4u

Legendary Member
Joined
Sep 13, 2010
Messages
17,424
Reaction score
83
Points
130
gold start junam mggu ni..ade sape² yg dah start buy ke?

adakah gold bleh junam lg? 169X.XX?

trade gold (bkn fizikal)
1. gold etf (saham bskl)
2. maybank gold
3. hellogold (apps)

fizikal gold
1. makmur gold
2. public gold
3. razak.com.my (x sure sbb bru jmpe)
 
Last edited:

wan10

Fun Poster
Joined
Sep 23, 2014
Messages
354
Reaction score
6
Points
25
gold start junam mggu ni..ade sape² yg dah start buy ke?

adakah gold bleh junam lg? 169X.XX?

trade gold (bkn fizikal)
1. gold etf (saham bskl)
2. maybank gold
3. hellogold (apps)

fizikal gold
1. makmur gold
2. public gold
3. razak.com.my (x sure sbb bru jmpe)


yang gold etf tu kalau ada akaun cds biasa boleh beli ke? apa stock code dia kalau boleh beli.

berapa lot minimum?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register