Siapa dah start simpan emas?

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

Mhafiz255

Fun Poster
Joined
Sep 28, 2015
Messages
236
Reaction score
3
Points
0
Salam CG, nak tanya antara warga CG siapa yang dah start simpan emas?
bleh kongsi sikit tak, kenapa tergerak nak simpan emas,and bagi siapa yang belum ada emas tu kenapa tak nak simpan or apa sebab tak nak. boleh kongsi sikit, nak tengok jawapan , tq :)cgrock
 
Sponsored Post
Sponsored Post

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Verified
Joined
Jun 11, 2008
Messages
12,880
Reaction score
982
Points
113
Location
Office IKOFXM
masih lagi hold gold bar aku....tak tambah2...just simpan yg sedia ada..
 
Sponsored Post

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,790
Reaction score
200
Points
63
naik mencanak kan skang berbaloi x jual?
 
Sponsored Post

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,491
Reaction score
151
Points
63
naik mencanak kan skang berbaloi x jual?
jual apabila memerlukan.
jika saja2 nak jual sebab harga tinngi baik tak payah.
habis begitu je duit tu.
nak beli lain tak berbaloi time tinggi begini.
beli lain spread besar, dapat sikit dari yg dah jual.
situ dah rugi, takde lah untung yg kita nampak sblm ni..
 
Sponsored Post

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,899
Reaction score
1,401
Points
163
Location
wherever you are


perbezaan emas time 2012-2013 vs skrng..

semasa tahun 2012-2013 harganya myr5.5k bersamaan dgn 1800 usd / oz..

skrng 2019 harganya myr 5.5k bersamaan dgn 1500 usd per /oz..

boleh nmpk bertapa rendahnya nilai myr skrng nih..



utk secure myr bg tempoh masa akan dtng..

deversify our saving..
 
Sponsored Post

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,790
Reaction score
200
Points
63
jual apabila memerlukan.
jika saja2 nak jual sebab harga tinngi baik tak payah.
habis begitu je duit tu.
nak beli lain tak berbaloi time tinggi begini.
beli lain spread besar, dapat sikit dari yg dah jual.
situ dah rugi, takde lah untung yg kita nampak sblm ni..
owh tq sifu betul jgk kan, kalo saje nak jual mcm rugi plak sbb x nak pki duit pun lg..:)cgrock
 
Sponsored Post
Sponsored Post

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,300
Reaction score
918
Points
113
Location
Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
tak yah la. RUGI. jangan dengar cakap orang.

saya beli RM142 segram 7 tahun lepas. gold bar 999. tahun ni jual balik RM165 je kedai nak amik (padahal market time tu RM205/g). naik RM23 (16.19%) lepas 7 tahun. TAPI, bila bahagi 7, purata jadi 2.31% je setahun. baik invest benda lain kalau nak buat duit.

jangan tengok lah harga buy / sell market. ikut harga supply & demand sebenar. baru ko tau betapa ruginya jual beli emas ni. beli hari ni, esok nak jual automatik value dia drop 20%.

emas ni utk SIMPAN SAJA-SAJA. bukan utk buat duit. simpan selama-lamanya. jangan jual. untuk apa? utk ikut sunnah agama. satu lagi, di kala kesesakan, boleh gadai utk cash. tapi, jadi makan rugi lah. diulangi, KESESAKAN. kawan saya bapak dia ada kes rasuah. kena ikat jamin RM45,000. mujur mak dia ada barang2 kemas. gadai semua dapat lah 20k gak.


 
Sponsored Post

blankoguy85

Super Active Member
Gold Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,501
Reaction score
56
Points
48
Location
Historic City
Yea...dh start simpan emas..dh hampir setahun..

Kelebihan:
1) dpt kurangkan penggunaan duit ke arah jalan yg lagha
2) emas kalis inflasi
3) jadi ahli powergold..sambil nyimpan,sambil jual(trading) dpt untung..bila dpt untung..leh beli lg emas
4) ikut sunnah dgn simpan dinar emas.
5) dpt bayar zakat utk bersihkan harta.

Kalau nk list byk lg..ckuplah yg ni dlu yea.
 

slayrox10

Active+ Member
Joined
Sep 15, 2011
Messages
3,159
Reaction score
1
Points
0
Salam CG, nak tanya antara warga CG siapa yang dah start simpan emas?
bleh kongsi sikit tak, kenapa tergerak nak simpan emas,and bagi siapa yang belum ada emas tu kenapa tak nak simpan or apa sebab tak nak. boleh kongsi sikit, nak tengok jawapan , tq :)cgrock
sebab x mampu je duit ada cukup2 makan...:D:D
 

PeRtZ

Active+ Member
Joined
Mar 10, 2013
Messages
3,921
Reaction score
21
Points
0
Location
Johor Bahru
Saya simpan & jual...
Sebab elak duit drp beli benda yg tak sepatutnya..
Sebab elak org drp pinjam duit kita ( tak kan org nak pinjam emas:)) )
Hehehe.. Jom tukar wang fiat kepada emas... Bukan beli tau....
Tukar duit ikut harga sebenar emas... Jangan bayar lebih tapi dpt sikit emas nya..:))
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
39,958
Reaction score
829
Points
113
belum ada kemampuan... in sha allah
 

feer6452

Super Active Member
Joined
Apr 23, 2011
Messages
8,855
Reaction score
27
Points
0
Mana lagi untung ni? Simpan emas ke simpan ssp bsn? Hihi

Maaf tt gurau je...

Tak mampu lg nk simpan banyak.. Ada 9g je baru... Nk sampai 1Kg jauh lagi weh
 

dejavu

Active Member
Joined
Nov 20, 2009
Messages
1,909
Reaction score
92
Points
0
Minimum org jual brape gram ye..kalo dpt beli 1gm paling min ok gak..sb kalo nk tunggu beli byk2 nti duit tu terpakai pulak..
 

PeRtZ

Active+ Member
Joined
Mar 10, 2013
Messages
3,921
Reaction score
21
Points
0
Location
Johor Bahru
Mana lagi untung ni? Simpan emas ke simpan ssp bsn? Hihi

Maaf tt gurau je...

Tak mampu lg nk simpan banyak.. Ada 9g je baru... Nk sampai 1Kg jauh lagi weh
Simpan dua dua... Ssp dgn emas..
 

xtrem_decod

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jan 6, 2014
Messages
1,681
Reaction score
4
Points
0
aku simpan dirham perak, masuk katogeri tak TT?:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register