Siapa dah start simpan emas?

Recommended Brokers


Latest Threads

Pelanali

Freshie
Joined
Oct 31, 2018
Messages
24
Reaction score
0
Points
1
I think that there is increasing number of people who are getting awareness of actual value of paper money. Actually, it does not have value anymore. This is why commodities, especially gold, and crypto currencies are gaining in value
 
Sponsored Post

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Verified
Joined
Jun 11, 2008
Messages
12,885
Reaction score
985
Points
113
Location
Office IKOFXM
masih lagi hold gold bar aku....tak tambah2...just simpan yg sedia ada..
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,790
Reaction score
200
Points
63
naik mencanak kan skang berbaloi x jual?
 

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,493
Reaction score
151
Points
63
naik mencanak kan skang berbaloi x jual?
jual apabila memerlukan.
jika saja2 nak jual sebab harga tinngi baik tak payah.
habis begitu je duit tu.
nak beli lain tak berbaloi time tinggi begini.
beli lain spread besar, dapat sikit dari yg dah jual.
situ dah rugi, takde lah untung yg kita nampak sblm ni..
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,924
Reaction score
1,411
Points
163
Location
wherever you are


perbezaan emas time 2012-2013 vs skrng..

semasa tahun 2012-2013 harganya myr5.5k bersamaan dgn 1800 usd / oz..

skrng 2019 harganya myr 5.5k bersamaan dgn 1500 usd per /oz..

boleh nmpk bertapa rendahnya nilai myr skrng nih..



utk secure myr bg tempoh masa akan dtng..

deversify our saving..
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,790
Reaction score
200
Points
63
jual apabila memerlukan.
jika saja2 nak jual sebab harga tinngi baik tak payah.
habis begitu je duit tu.
nak beli lain tak berbaloi time tinggi begini.
beli lain spread besar, dapat sikit dari yg dah jual.
situ dah rugi, takde lah untung yg kita nampak sblm ni..
owh tq sifu betul jgk kan, kalo saje nak jual mcm rugi plak sbb x nak pki duit pun lg..:)cgrock
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,924
Reaction score
1,411
Points
163
Location
wherever you are
emas tgh naik melampau2 nih..

boleh cecah 1600++ sehingga hujung tahun ini..

2020 - 1800++ :">
 

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,303
Reaction score
922
Points
113
Location
Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
tak yah la. RUGI. jangan dengar cakap orang.

saya beli RM142 segram 7 tahun lepas. gold bar 999. tahun ni jual balik RM165 je kedai nak amik (padahal market time tu RM205/g). naik RM23 (16.19%) lepas 7 tahun. TAPI, bila bahagi 7, purata jadi 2.31% je setahun. baik invest benda lain kalau nak buat duit.

jangan tengok lah harga buy / sell market. ikut harga supply & demand sebenar. baru ko tau betapa ruginya jual beli emas ni. beli hari ni, esok nak jual automatik value dia drop 20%.

emas ni utk SIMPAN SAJA-SAJA. bukan utk buat duit. simpan selama-lamanya. jangan jual. untuk apa? utk ikut sunnah agama. satu lagi, di kala kesesakan, boleh gadai utk cash. tapi, jadi makan rugi lah. diulangi, KESESAKAN. kawan saya bapak dia ada kes rasuah. kena ikat jamin RM45,000. mujur mak dia ada barang2 kemas. gadai semua dapat lah 20k gak.


 
Sponsored Post
Top
Log in Register