Siapa dah start simpan emas?

Recommended Brokers


Pelanali

Freshie
Joined
Oct 31, 2018
Messages
29
Reaction score
0
Points
3
I think that there is increasing number of people who are getting awareness of actual value of paper money. Actually, it does not have value anymore. This is why commodities, especially gold, and crypto currencies are gaining in value
 
Sponsored Post

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
Senyap teruih geng-geng penjual emas dulu.
Katanya duit kertas macam tisu tandas.
Pergi mana habis agaknya.:-?
nih tgk dh naik 1500..
akan muncul segala penjual emas.. :))
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141


perbezaan emas time 2012-2013 vs skrng..

semasa tahun 2012-2013 harganya myr5.5k bersamaan dgn 1800 usd / oz..

skrng 2019 harganya myr 5.5k bersamaan dgn 1500 usd per /oz..

boleh nmpk bertapa rendahnya nilai myr skrng nih..



utk secure myr bg tempoh masa akan dtng..

deversify our saving..
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,829
Reaction score
202
Points
73
jual apabila memerlukan.
jika saja2 nak jual sebab harga tinngi baik tak payah.
habis begitu je duit tu.
nak beli lain tak berbaloi time tinggi begini.
beli lain spread besar, dapat sikit dari yg dah jual.
situ dah rugi, takde lah untung yg kita nampak sblm ni..
owh tq sifu betul jgk kan, kalo saje nak jual mcm rugi plak sbb x nak pki duit pun lg..:)cgrock
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
emas tgh naik melampau2 nih..

boleh cecah 1600++ sehingga hujung tahun ini..

2020 - 1800++ :">
 

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,353
Reaction score
938
Points
111
tak yah la. RUGI. jangan dengar cakap orang.

saya beli RM142 segram 7 tahun lepas. gold bar 999. tahun ni jual balik RM165 je kedai nak amik (padahal market time tu RM205/g). naik RM23 (16.19%) lepas 7 tahun. TAPI, bila bahagi 7, purata jadi 2.31% je setahun. baik invest benda lain kalau nak buat duit.

jangan tengok lah harga buy / sell market. ikut harga supply & demand sebenar. baru ko tau betapa ruginya jual beli emas ni. beli hari ni, esok nak jual automatik value dia drop 20%.

emas ni utk SIMPAN SAJA-SAJA. bukan utk buat duit. simpan selama-lamanya. jangan jual. untuk apa? utk ikut sunnah agama. satu lagi, di kala kesesakan, boleh gadai utk cash. tapi, jadi makan rugi lah. diulangi, KESESAKAN. kawan saya bapak dia ada kes rasuah. kena ikat jamin RM45,000. mujur mak dia ada barang2 kemas. gadai semua dapat lah 20k gak.


 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
tak yah la. RUGI. jangan dengar cakap orang.

saya beli RM142 segram 7 tahun lepas. gold bar 999. tahun ni jual balik RM165 je kedai nak amik (padahal market time tu RM205/g). naik RM23 (16.19%) lepas 7 tahun. TAPI, bila bahagi 7, purata jadi 2.31% je setahun. baik invest benda lain kalau nak buat duit.

jangan tengok lah harga buy / sell market. ikut harga supply & demand sebenar. baru ko tau betapa ruginya jual beli emas ni. beli hari ni, esok nak jual automatik value dia drop 20%.

emas ni utk SIMPAN SAJA-SAJA. bukan utk buat duit. simpan selama-lamanya. jangan jual. untuk apa? utk ikut sunnah agama. satu lagi, di kala kesesakan, boleh gadai utk cash. tapi, jadi makan rugi lah. diulangi, KESESAKAN. kawan saya bapak dia ada kes rasuah. kena ikat jamin RM45,000. mujur mak dia ada barang2 kemas. gadai semua dapat lah 20k gak.
tn jack khalid maybe x nmpk nilai myr semakin menyusut..

menyimpan emas untuk diversify our saving..
boleh jdi future investment time2 myr jatuh teruk..

btw aku ada beberap keping dinar emas public gold..

beli tahun 2016 - 1 dinar = 634
skrng jual 2019 - 1 dinar = 840
skrng beli 2019 - 1 dinar = 923

is not an investment.. but we should diversify our saving..

klo terdesak boleh jual..

if let say.. simpan asb rm638 selama 3 tahun.. 6%
aku cuma dpt.. rm758+++

emas is not for investment..

good for diversify saving..

dlm keadaaan ekonomi x menentu..kita xleh jangka what will happen to myr,usd,bitcoin..

gold ? will be stable..
world wide..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register