Scalping extreme menjerangau based pada thread expert trader.

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08397
USD / JPY
109.832
GBP / USD
1.30458
USD / CHF
0.98244
USD / CAD
1.32372
EUR / JPY
119.055
AUD / USD
0.67254

CG Sponsors




haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
441
Points
136
Update
Perkongsian dari Ghadaffi boleh add dia kat fb https://www.facebook.com/ghadaffi.khalid?fref=ts










salam,,,,,


Tujuan utama thread ini adalah untuk kita sama2 cari jalan utk fine tune entry yg dibuat oleh manjerangau berdasarkan pemahaman dia dari thread expert trader(trader yang dikhabarkan berjaya mengandakan 10k usd ke 1 million usd beberapa kali )

untuk pengetahuan semua, , expert trader merupakan seorang trader yang trade berdasarkan pemahaman komplek melibatkan spread( x ramai yg dapat paham ape yang dia observe dari pergerakan market utk dapat solid entry kecuali beberapa nama seperti Don malaya)
disertakan link thread asal expert trader http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=298252

bagi yg rajin menimba ilmu seperti rakan trader kita yang bernama manjerangau, terhasilah teknik tanpa melihat chart ni
cuma ada dua keadaaan yang memerlukan kita sama sama kaji , sama ada perlu buy atau sell


syarat yg aku pakai
Trade antara pukul 3 petang hingga 11 malam
news elakkan
scalp sahaja



pemerhatian dari Mr XOR
cuba perhatikan EU sekarang...

Spread besar dia naik, spread kecil dia kebawah...

spread besar = low liquidity
spread kecil - high liquidity

price bergerak dari low liquidity ke high liquidity...

sape yang provide liquidity? of course stop oder...

buat masa ni, stop order banyak di level 1.12000...

jadi kita tunggu spread betul2 besar (3.0 ke atas) dan tengok hasilnya...


[/IMG]

hari2 jumpe benda nih..




Berkenaan manjerangau, dia pun da x online cg x,pasti da silent atau dia tinggalkan forex




Ok , bagaimana aku entry based pada penjelasan manjerangau

apabila berlaku pengembangan spread melebihi 2 pip
aku akan melihat price mengembang sama ada bid atau ask ( x semestinya flat)

contoh situasi
jika ask mengembang ke atas , bid price seakan tertinggal
kemudian, bid ni akan naik ke atas membuatkan spread jadi kecil semula


jadi aku akan tunggu ask price tu turun balik ke price semasa pengembangan tu dan akan layer buy sahaja


.ini adalah bid ask dan spread logger, letak di bahagian indicator


https://www.mql5.com/en/code/9324


https://www.mql5.com/en/code/10666


cara ni hanya sesuai di broker 5 decimal ye,, kalau broker hitam kuning dia ada one click trader script, so senang sikit nak set tp siap dan layer bayak order



kelemahan teknik ni adalah aku x tau camne nak set tp sebenar dan juga sl,serta pada spread widen berapa pip yang bagus utk entry

cuma buat masa ni, beberapaa trader di FB seperti Ghaddafi Khalid ben hedrah mengguna pakai cara scalping spread ni juga https://www.facebook.com/ghadaffi.khalid?fref=ufi
seperti yang menjerangau cuba nak selami based pada chart ni

apabila ask(merah) tu dah x flat dan dekat dengan bid(biru) price( spread jadi normal),master Ghaddafi khalid akan masuk scalping sahaja dengan lot yang besar(persoalannya,buy atau sell)



Berikut adalah sedikit perkongsian dari pemerhatian den

Jika ask widenkan spread > ask mengecilkan spread ke arah bid > entry buy
Jika bid widenkan spread > bid mengecilkan spread ke arah ask > entry sell

Jika ask widenkan spread > bid mengecilkan spread menuju ke ask > entry sell
Jika bid widenkan spread > ask mengecilkan spread menuju ke bid > entry buy

Assalam.

1. Pergi ke http://orders.forexlive.com/ (salah satu website yang memberi orderbook)

2. Biasanya selepas 3 petang, forex order akan dikeluarkan. Biasanya GU, EU dan seterusnya beberapa currency yang lain.

3. Setiap currency akan diberikan level atau price Buyer dan Seller.

4. Untuk memudahkan pemerhatian, buatkan horizontal line pada setiap level yang diberi. Ini adalah level-level high liquidity.

(Kalau salah, mohon maaf & tolong beri tunjuk ajar)


Juga ada satu lagi pandangan dari trader CG bernama XOR dan juga trader FB bernama Junior Forex yang telah mengingatkan dan membantu saya mengenai teknik ni, harap mereka dapat juga sama2 berbincang utk mantapkan teknik ni




bro haudli, nape exness xbole bukak accaunt demo ye..dari semalam try xbole...mohon tuan bg advise ckit..
xleh bukak dari mt4, kene bukak di kabinet

https://www.exness.com/trial_account/a/494636









.

.
 
Last edited:
Sponsored Post

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
441
Points
136
ok, based dari apa yang manjerangau buat, dapat kenalpasti dua jenis entry


dh byk ET share kt sini..baca dan baca lepas tuh cuba praktiskan.. kalau salah cuba lagi sampai lebam.. huhu itu yg sy cuba buat..

mintak keizinan ET dulu.sebab nak mintak pencerahan kalau apa yg saya cuba share nih salah dari segi hukum-hakam "pemahaman demand dan supply"

untuk memudah praktis saya hanya tumpukan pada pair EU dulu.. kalau byk sgt pair nk monitor boleh jadi kelabu asap..

perkara basic yg selalu ditekankn oleh ET ialah harga selalu bergerak dari low liquidity ke high liquidity.. camner nk tahu High or Low tolong baca apa yg ditulis oleh ET,- (1)

dlm thread yg lepas ada member CG tanya camner nak tahu Spread tuh besar or kecik? rasa ET ada kasi jawapan relativekan/averagekan -(2)

perhatikan spread kembang/kecut (3).
------------------------------------------------------
dlm kes EU, saya relativekan dan averangekan spread cam kt bawah

1) High liquidity spread 10<
2) Normal 10 < spread < 15 [kadang2 17]
3) Low liquidity Spread >20 [kadang2 >15]

bila dah masuk dlm kepala fgure nih mula la tenung screen tuh.. kalau spread <10.. tenung harga pulak kemana harga bergerak naik or turun.. kalau >20 tgk harga jugak naik or turun.. begitu le sampai ada "FEEL" kemana price akan pergi.. huhuhu

*** dlm duk karang camner nak share dh telepas nak close order ****-ve lah pulak...

sambung balik...

perkara (1) dah (2) dan ada dlm kepala kan.. sekarang tgk spread +harga..kalau kecut kemana harga perrgi dan kalau kembang kemana harga pergi..

bila nk masuk order huhuhu.. yg nih susah sikit.. apa yg sy buat ptg tadi..

kalau saya tgk spread kecut dan price turun kebawah.. dlm 2-3 kali.. saya setkan kt mana nak sell.. sy tunggu price retrace dulu sikit.. baru masuk order. [TAYOR] - basic yg sy buat.

yg ni mahal sikit kot huhuhu.. sudah 2-3 kali terkeno sgt spread camnie..

spread kadang2 menjadi terlalu besar >35 [ada sampai 40 lebih]
saya perhatikan ASK or BID yg menyebabkan spread tuh besar.. dlm 2-3 kes tadi ASK yg semakin naik tapi BID maintain je..
pahtu BID pula ikut naik ke harga ASK yg paling besar tadi..tahu aper jadi..? huhuhu..price dengan pantasnya turun kebawah balik dn membentuk"Pin Bar" bahasa CS...

lagi satu.. kalau spread diam tiba-tiba besar.. mesti ada gerakan pantas dan besar selepas itu...

rasanya itu je dulu kot.. saya pun masih belajar lagi..kalau yg faham tolong share sekali.. dan kalau jumpe finding yg best jangan lupa kawan2 ye..

sama2 praktiskan.. kalau salah kita betulkan sampai dpt..
nk tambah sikit


kalau spread kecut harga turun.. dan spread besar bila harga naik.. kebarangkalian harga akan turun lebih tinggi...TAYOR
:">

hangat perbincangan...:D

yaang mahu mencuba dinasihatkan try demo dulu kalau puas hati teruskan di real, yg dah selalu profit dgn style yg ada sekarang teruskan..

saya hanya mahu share dari apa yg saya perhatian berminggu-minggu..

Low Liquidity , High Liquidity , OrderBoard, Small Spread, Big Spread..+ FEEL

terfikir kt mana nak masuk nih..~X( dari situ
ter"nampak" kejadian FLAT kt BID dan ASK.. lain dari yg lain bila Spread membesar/kembang..so perhatian diberi kt sini..

dari situ bermula le entry pada terjunan or loncatan [ semasa spread kecil/normal] dan alhamdulillah..so far untuk scalping memuaskan bagi saya.. :)cgrock, walaupun Ratio dia tak cantik..:(:)((

kalau SS tu menyesat saya mintak maaf banyak2..

:)cgrock



[/IMG]

kerja siapa yg besarkan Spread nih? huhuhu
nak trade pun mmg keliru baik duk tepi je,
kalau dulu main masuk je..:((


[/IMG]

ini yg saya maksudkan.. kenapa ASK FLAT dan BID turun kebawah,

selepas itu diikuti oleh ASK "terjun" kebawah.. kebiasaanya saya akan scalping entry buy bila ASK terjun..

but still tak faham kenapa fenomena ini berlaku.. kadang2 BID yg FLAT..
[/IMG]

hari2 jumpe benda nih..


[/IMG]
[/IMG]

kedua2 entry scalping... ade yg try?

[/IMG]
[/IMG]

b/fast ngan AU :)paid





.
 
Last edited:

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
441
Points
136
ketika spread widen warna kuning, marking bid atau ask yg mengembang





pic kedua ni menunjukkan ask price dtg kat marking so kita layer buy,, disini bergunanya script utk auto tp, dimana saya setkan 2pip @ 20 point sahaja,




pic ketiga menunjukkan price menaik dan menjauhkan diri dari marking line. so ade position layer yg sudah close



.




hasil trade beberapa hari, masih x cun sebab ade gak post yang mengambil masa lama utk close








.
 
Last edited:

raz4

Active+ Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
4,224
Reaction score
25
Points
30
deleting.....
 
Last edited:

Izara Aishah

Active Member
Joined
Jan 27, 2015
Messages
1,027
Reaction score
1
Points
25
Hu. Park dulu. Patut la. Patut la trader besar guna kan mende ni
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register