TXT
CG Super Hardcore Club






- Messages
- 459,645
Paid Membership
- Joined
- Mar 15, 2010
- Messages
- 459,645
- Reaction score
- 38,262
- Points
- 2,836
1. Wabak covid19 - wabak ini telah menyebabkan pasukan keselamatan kita dikerah untuk pelaksanaan PKP dan PKPD. Ingat ya APMM, TUDM dan TLDM juga terlibat sana membantu dengan pelaksanaan PKP. Pematuhan menurut kementerian adalah tinggi tetapi tak bermakna kita boleh leka.
2. Bila kita menghadapi wabak, khususnya dalam pelaksanaan PKP, kita telah menutup semua sempadan masuk ke negara kita samada melalui jalan darat, laut mahupun udara. Jadi selain anggota pasukan keselamatan kita terlibat dengan PKP kita juga ada kalangan anggota yang bertugas menjaga sempadan. Jadi tenaga kerja kita sudah terbahagi kepada tugas hakiki menjaga sempadan dan tugas tambahan yakni PKP. Sempadan kita mesti ditutup untuk sesiapa pun hatta pelarian sekalipun tak kiralah apa masalah dia dengan tempat asalnya kerana situasi sekarang situasi wabak penyakit. Sedangkan sempadan kita dengan Singapura pun kita tutup takkan nak bagi masuk pelarian pulak?
Selain pelarian sedia ada, kita kena bersedia dengan kebarangkalian eksodus penduduk negara jiran yang mungkin akan lari mencari tempat selamat dari kes covid19 sedang mencanak dalam negara mereka.
Dan di Sabah Timur, ancaman penyusupan kumpulan militan juga dipantau oleh pasukan keselamatan kita.
3. China dan negara asing lain sedang berkampung di Laut China Selatan dalam EEZ kita. Dalam keadaan wabak masih lagi negara kuasa besar bertelagah berkenaan pengaruh dirantau ini. Ini juga perlu perhatian pasukan keselamatan kita khususnya TLDM dan APMM. Nampak keadaan sekarang di Laut China Selatan sangat2 menggusarkan bila lebih banyak kapal perang.
Sudah lah covid19 berleluasa di negara jiran, kemudian pilak, pelarian dan PATI pula cuba menyusup masuk, ditambah pula angkatan laut asing yang menceroboh.
Kau yang sembang kemanusiaan tu nampak tak realiti keselamatan negara kita sekarang?
NAMPAK TAK? Kau tengok infografik kami beri tu. Kau nampak tak apa yang dok tunggu dekat sempadan2 kita? Kau nampak tak? Kau dah faham dan keadaan keselamatan kita sekarang? FAHAM TAK?
TLDM bagi stok makanan dan air pada bot pelarian tu dah cukup bagus dah. Korang jugak yg dulu bising2 pasal sempadan wajib ditutup semasa PKP ni untuk kekang covid19. Kau dah lupa ke hujah kau pasal mcm mana pesan Nabi pada sahabat semasa wabal?
Cukup humane dah tu kita bantu. Nak lebih2 bagus NGO yang melalak, korang yang champion human rights sesangat tu pergi sendiri tengah laut dan tolong mereka sendiri dari sibuk nak kerahkan tentera kita yg sekarang pun tak menang tangan dan tak cukup kakitangan nak hadap masalah lain di sempadan negara.
Ni bukan kami nak suruh benci Rohingya ke apa tak. Kami nak korang faham situasi keselamatan negara kita sekarang ni. Kita ni tgh dilanda wabak tau bukan hari biasa takde wabak.
NAK TOLONG TU BERAGAK!!
MMP