BTC USD 75,957.0 Gold USD 4,272.19
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Resipi Nasi Kuning Menteri Ubah Nasib Bekas Pengawal Keselamatan

combat13

CG Top Poster Club
gem
Messages
28,153
Joined
Dec 18, 2007
Messages
28,153
Reaction score
346
Points
141

Resipi Nasi Kuning Menteri Ubah Nasib Bekas Pengawal Keselamatan​

7204bd38c27a98bfc0b51fda9c78afd36a09cae6bc655

2cbfd113aee1dd15f22cec5bead52fd16a09cada24e28

fb Mustapha Sakmud

Bak kata pepatah “sudah jatuh ditimpa tangga”, begitulah nasib yang menimpa seorang bapa bernama Jumadi, apabila kehilangan pekerjaan akibat masalah kesihatan sebelum trajektori hidupnya berubah hasil keprihatinan seorang menteri.

Atas bantuan dan perkongsian “resipi rahsia” nasi kuning daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah dan Sarawak) Datuk Mustapha Sakmud, bekas pengawal keselamatan itu kini bangkit membina perniagaan demi kelangsungan hidup keluarganya.

Mustapha menerusi hantaran di laman Facebook rasminya hari ini berkongsi kepayahan hidup Jumadi yang disahkan menghidap ketumbuhan saraf di kepala, menyebabkan kesihatannya merosot selepas pembedahan tiga tahun lepas sehingga akhirnya diberhentikan kerja oleh majikan.

“Jumadi jatuh terduduk. Dia hanya mampu memandang kosong ke arah anak-anaknya. Jadi, saya duduk berbual dengan dia dan dalam kesakitan itu dia masih cuba tersenyum,” kata Ahli Parlimen Sepanggar itu mengimbas pertemuan mereka.

Menurut Mustapha, ketika ditanya mengenai wang simpanan untuk bertahan, jawapan lelaki itu amat meruntun jiwa apabila memberitahu gajinya selama ini sekadar “cukup-cukup makan” dan langsung tiada tabungan kecemasan.

Menyedari Jumadi mempunyai minat dan sedikit kemahiran memasak bersama isteri, Mustapha mendapat ilham untuk memodali perniagaan nasi kuning yang diimpikan lelaki malang itu, malah berjanji untuk menurunkan resipi istimewa yang belum pernah dikongsi dengan sesiapa.

Bagi merealisasikan hasrat itu, Mustapha melengkapkan keperluan perniagaan Jumadi dengan menyumbangkan modal bahan mentah, peralatan memasak seperti periuk besar serta sebuah peti sejuk beku.

Titik peluh dan sumbangan itu ternyata membuahkan hasil luar biasa apabila pada hari pertama berniaga, Jumadi meraih jualan lebih RM600, dan pencapaiannya melonjak semalam apabila menerima pesanan 400 bungkus dengan hasil mencecah RM3,200 sehari.

“Terharu saya melihat semangat Jumadi mencari rezeki demi melihat anak-anak membesar tanpa perlu mewarisi derita kemiskinan. Saya gembira dapat menjadi asbab kepada perubahan hidupnya.

 
Back
Top
Log in Register