Perbincangan berhubung eBay - seller

CG Sponsors




Authentic

Active Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
1,691
Reaction score
56
Points
30
Salam CGrians yg best..

saya baru nak jinak2 dgn eBay ni..so nak mintak pandangan dari otai2 yg dah biasa dgn eBay..Blh la kongsi skit ilmu...

Saya tau serba sediit je mgenai eBay ni..cuma dari segi security dia sy cam confius skit..sbb sy penah terbaca kat CG ni jgk yg seller ni ada nk jual something kat eBay, ada buyer yg dah byr..tp lps tu dia tarik blk duit dia..(guna paypal) so seller rugi kat situ..

so soalan sy..Klau cm tu, knp tak withdraw je duit dari paypal tu sblm post brg?

sy musykil la..mybe sbb sy ni tak tau ape2, so blh la ckp kn..

ni soalan lain.

1. Klau nk post iklan kat eBay kne bayar x?
2. Blh kuarkan tak duit dari paypal sesuka hati?
3. Blh guna cara pembayaran selain dari paypal x?

soalan tu je yg sy blh fikir wat mse ni..

sesape yg terer, mtk la tolong share2 skit ilmu di forum ni..

sekian terima kasih..
:)cgrock
 
Sponsored Post

hanissyazwan

Fun Poster
Joined
Dec 19, 2009
Messages
393
Reaction score
1
Points
15
wasalam..sebab tu kena pos barang dengan tracking number...
mungkin pembeli tu jahat dan kata barang tak sampai..jadi untung lah pembeli...

selalu nya paypal ini register dgn kredit card... kalau register dgn debit card.. mungkin akaun kita bank akan buat negetif.

cara pembayaran selain paypal banyak...
bank in lagi senang.. tapi jgn lah bank in kepada org yg hanya ada kurang 10 positive rating... takut kena tipu.,. itu je...
apa2 pun,,,gunalah paypal untuk bayar..sebab rasanya selamat sedikit...
 

dyn

Banned
Joined
Jun 7, 2008
Messages
2,313
Reaction score
22
Points
25
1. Klau nk post iklan kat eBay kne bayar x?
2. Blh kuarkan tak duit dari paypal sesuka hati?
3. Blh guna cara pembayaran selain dari paypal x?
:)cgrock
wsalam,

saya tak terrer, tp leh jawab soalan tu.

1. Klau nk post iklan kat eBay kne bayar x?

jwb : Kena byr ( http://cgi5.ebay.com.my/ws/eBayISAPI.dll?SellHub3 )

2. Blh kuarkan tak duit dari paypal sesuka hati?

jwb : Boleh, tp ada fees ( https://www.paypal.com/my/cgi-bin/webscr?cmd=_display-withdrawal-fees-outside )

3. Blh guna cara pembayaran selain dari paypal x?

jwb : Kalau nak jual brg di ebay, wajib guna Paypal, sebab ebay dgn Paypal satu company.

4.
Saya tau serba sediit je mgenai eBay ni..cuma dari segi security dia sy cam confius skit..sbb sy penah terbaca kat CG ni jgk yg seller ni ada nk jual something kat eBay, ada buyer yg dah byr..tp lps tu dia tarik blk duit dia..(guna paypal) so seller rugi kat situ..
jwb : https://www.paypal.com/my/cgi-bin/w.../securitycenter/sell/SellerProtection-outside
Klau jual files downloadble mmg payah skit (bila customer buka dispute, mmg susah nak menang) tapi kalau jual brg yg ada shipping prove (via pos) senang skit.

5. Klau cm tu, knp tak withdraw je duit dari paypal tu sblm post brg?

jwb : Let say kau withdraw duit tu, lepas tu ada customer charge back/dispute, automatic kad credit/debit ko kena charges dgn paypal.
 

Authentic

Active Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
1,691
Reaction score
56
Points
30
wsalam,

saya tak terrer, tp leh jawab soalan tu.

1. Klau nk post iklan kat eBay kne bayar x?

jwb : Kena byr ( http://cgi5.ebay.com.my/ws/eBayISAPI.dll?SellHub3 )

2. Blh kuarkan tak duit dari paypal sesuka hati?

jwb : Boleh, tp ada fees ( https://www.paypal.com/my/cgi-bin/webscr?cmd=_display-withdrawal-fees-outside )

3. Blh guna cara pembayaran selain dari paypal x?

jwb : Kalau nak jual brg di ebay, wajib guna Paypal, sebab ebay dgn Paypal satu company.

4.

jwb : https://www.paypal.com/my/cgi-bin/w.../securitycenter/sell/SellerProtection-outside
Klau jual files downloadble mmg payah skit (bila customer buka dispute, mmg susah nak menang) tapi kalau jual brg yg ada shipping prove (via pos) senang skit.

5. Klau cm tu, knp tak withdraw je duit dari paypal tu sblm post brg?

jwb : Let say kau withdraw duit tu, lepas tu ada customer charge back/dispute, automatic kad credit/debit ko kena charges dgn paypal.
ok..thank u..rse cam ssh plak eBay nih..hee..
 

ahko

Freshie
Joined
Apr 26, 2010
Messages
24
Reaction score
0
Points
3
Kalau guna paypal, guna credit card link atau debit card best?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register