Nabi Dan Rasul Allah

CG Sponsors
TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI JAHAZIEL

Nabi Jahaziel a.s merupakan seorg Nabi dari kalangan kaum Bani Israil dari suku Asaph. Beliau merupakan anak kepada Zakhariah bin Benaiah bin Jeiel bin Mattaniah bin Micah bin Zikhri.

Menurut catatan sejarah dan Kitab Para Raja, beliau hidup pada masa pemerintahan Raja Jehoshaphat bin Abijah bin Rahbe'am bin Nabi Sulaiman bin Nabi Daud. Beliau juga hidup sezaman dengan Nabi Eliezer bin Dodavah dari bandar Mareshah dan Nabi Michaiah bin Imla.

Diceritakan bhw beberapa tahun Raja Jehoshaphat memerintah Kerajaan Judah, tentera Kerajaan Moab dan tentera Kerajaan Amon bersama2 sekutu mereka iaitu tentera Meunim telah dtg menyerang Kerajaan Judah.

Berita serangan itu telah disampaikan oleh pengawal kelas atasan kepada Raja Jehoshaphat, katanya: "Wahai tuanku, hamba diberitahu bahawa ramai sekali tentera dr Kerajaan Edom dtg dari seberang Laut Mati untuk menyerang negeri kita. Pihak perisik mengkhabarkan bhw mereka telah menawan Bazezon-Tamar (En-Gedi).

Setelah baginda mendengar berita tersebut, baginda pun mula merasa amat takut lalu baginda pun memohon petunjuk dari Allah. Kemudian baginda memerintahkan supaya seluruh rakyat Kerajaan Judah berpuasa. Sebahagian dr mereka ada yg pergi ke Jerusalem utk meminta pertolongan kpd Allah.

Pada masa yg sama, Allah memerintahkan Nabi Jahaziel supaya menemui Raja Jehoshaphat dan menyampaikan wahyu yg diterimanya dr Malaikat Jibril. Tanpa berlengah waktu, Nabi Jahaziel pergi menemui Raja Jehoshaphat lalu berkata: "Wahai tuanku dan saudara-saudaraku sekalian, sesungguhnya Allah telah menyampaikan wahyu-Nya kpdku, firman-Nya: "Sesungguhnya kamu semua tidak boleh asa atau takut utk menghadapi bala tentera musuh".

Nabi Jahaziel pun berkata lagi: "Ingatlah sesungguhnya Allah sentiasa bersama2 dgn kita. Pada esok hari, ketika pihak musuh melalui jalan di Ziz, kita perangi mereka. Kamu semua akan berhadapan dgn mereka pd hujung lembah di depan padang gurun Jeruel. Sesungguhnya Allah akan memberi kemenangan kpd kamu semua".

Raja Jehoshaphat dan seluruh warga kota Judah pun melaksanakan sujud syukur kpd Allah. Para2 Imam Lawi dari suku Qahith dan Qorah bertasbih memuji Allah. Pada keesokkan harinya, dengan kehendak Allah, tentera dari Kerajaan Edom, Amon dan Moab telah berperang sesama sendiri sehingga mereka mati semua.

Ketika tentera Kerajaan Judah sampai pd menara peninjau di padang gurun dan mengamati tempat musuh, mereka telah lihat banyak mayat2 musuh bergelimpangan di atas tanah dan tidak ada seorg pun drpd mereka yg hidup. Mereka pun menyampaikan hal tersebut kpd Raja Jehoshaphat. Baginda bersyukur kpd Allah kerana telah menyelamatkan mereka dr kancah peperangan. Baginda dan bala tenteranya kembali ke Judah dlm keadaan gembira dan sejak dari itu, baginda sentiasa menitik berat dlm hal agama. Nabi Jahaziel sbg penasihat raja sentiasa menegur baginda dlm semua hal.

Sejak itu kaum Bani Israil di dlm Kerajaan Judah sentiasa hidup dlm rahmat Allah. Nabi Jahaziel wafat ketika zaman pemerintahan anak Raja Jehoshaphat yg bernama Raja Yuram (Joram).

#MAMR


 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA'= NABI HUDUN

Nabi Hudun merupakan putera kepada Nabi Hud bin Abdullah bin Rabah bin Al-Khulud bin 'Aad bin Aus bin Iram bin Sam bin Nuh bin Lamak bin Matusyalakh bin Akhnukh (Nabi Idris) bin Yarid bin Mahlil bin Qainan bin Anusy bin Syith bin Adam.

Dilantik menjadi Rasul di Hadhramaut selepas kewafatan bapanya dan diutus pada kaum Aad Tsaniyah. Kaum ini adalah sisa baki kaum Aad al awwal..

Oleh kerana mereka kembali kufur, Allah Taala pun melantik Hudun sbg Rasul utk membimbing mereka ke jalan kebenaran..Tentangan demi tentangan berlaku sepanjang beliau berdakwah tetapi segelintir saja yg beriman.

Oleh kerana kekufuran mereka, Allah telah mengilhamkan kepada kabilah Qahtan supaya memerangi mereka sehingga mereka lenyap dalam lipatan sejarah.

Nabi Hudun dimakamkan di sebuah desa yg bernama Hadun, Kota Do'an di wilayah Hadhramaut.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA'= NABI ANUSY

Nabi Anusy a.s merupakan seorang Nabi dan Rasul yg diutus oleh Allah Taala pads kaum Bani Qabil. Beliau merupakan anak kepada Nabi Syith bin Adam. Di dalam sejarah, beliau dikenali sebagai Warrosatul Anbiya'.

Di dlm kitab2 kuno, beliau dikenali dengan nama Anwas, Anush, Arfus dan Yanisy. Ibu beliau bernama Hazurah binti Adam sementara riwayat lain menyebut nama ibunya sebagai Kalimath. Beliau mempunyai adik bernama Anwar.

Menurut sumber kitab lama, beliau pernah bernikah dengan saudaranya yang berlainan kembar bernama No'am binti Syith bin Adam dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan beberapa org anak lelaki bernama Barakhil, Qainan dan seorg anak perempuan bernama Mualilith.

Beliau merupakan orang yg pertama kali membuat pintu Kaabah tanpa menggunakan kunci dan merupakan orang yg pertama kali menanam pohon kurma serta org yang pertama kali mempelajari tulisan, ilmu kira2, hitungan bulan serta bercakap menggunakan hikmah (kebijaksanaan).

Sejak dari kecil beliau dididik dan diasuh oleh datuknya Nabi Adam a.s. s
sepanjang berdakwah kpd umatnya, beliau sering mengingatkan kaumnya tentang peristiwa2 yg akan berlaku di kemudian hari termasuklah peristiwa Banjir Besar.

Beliau wafat ketika berusia 890 tahun dan jawatannya disandang oleh anaknya yg bernama Qainan.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI SYUAIB DHU MAHDHAN A.S

Nabi Syuaib a.s merupakan seorang Nabi yang telah diutus oleh Allah Taala pada suatu kaum bernama Kaum Hadhur sekitar kurun abad ke-5 Sebelum Masihi.

Nama penuh beliau ialah Syuaib bin Dhu Mahdhan bin Shuyaib bin Safwan al Haduri. Beliau dikatakan hidup sezaman dengan Nabi Armiya a.s dan Nabi Barkhiya a.s.

Sepanjang menjalankan misi dakwah kepada kaumnya, beliau sering dicaci dan dihina oleh pemuka2 kaumnya yang sentiasa menentang dakwahnya. Umpat dan cela sentiasa diterima oleh beliau tetapi hal tersebut tidak mematahkan semangat beliau dalam meneruskan dakwahnya.

Pada suatu hari para pemuka kaum berpakat untuk membunuh beliau dengan tipudaya dan peristiwa berdarah itu pun terjadi.

Setelah kaum Hadur berjaya membunuh Nabi Syuaib a.s, Allah Taala pun membinasa mereka dengan mengirim bencana ke atas mereka berupa serangan bala tentera dari Kerajaan Babylon di bawah pimpinan Raja Nebukadnezzar.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI ZAKARIA BIN BARAKHIYA

Nabi Zakaria a.s merupakan salah seorang Nabi dari kalangan Nabi-Nabi Allah pada zaman pembuangan di Babylon. Beliau merupakan anak kepada Nabi Barakhiya bin Iddo dan berkemungkinan dilahirkan di Babylon, Iraq.

Beliau dilantik menjadi Nabi dan Rasul pada bulan kelapan tahun kedua pemerintahan Raja Darius dari Kerajaan Persia (Oktober/November 520 Sebelum Masihi).

Kegiatan kenabiannya bermula 17 tahun setelah kaum Bani Israil kembali dari pembuangan di Babylon. Beliau menjadi Nabi ketika usinya 17 tahun dan hidup sezaman dengan Nabi Haggai a.s.

Beliau dan Nabi Haggai a.s diperintahkan oleh Allah Taala untuk menyeru gabenur Kerajaan Judah bernama Zarubabil bin Seatiel, Imam Besar Yesyua bin Yozadak dan org2 yang kembali ke Kota Jerusalem dari pembuangan agar membina kembali Bait Allah walaupun larangan dari pemerintahan Kerajaan Persia berlaku.

Di samping itu, Nabi Zakaria a.s sentiasa menegur kaumnya dari melakukan kemungkaran yg boleh mendatangkan kemurkaan Allah. Kaumnya menerima segala apa yg disampaikan oleh beliau dan beliau hidup dalam kaumnya sehingga beliau wafat dan dikebumikan di Palestin.

#MAMR


 
Sponsored Post
Top
Log in Register