BTC USD 39,700.4 Gold USD 1,811.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nabi Dan Rasul Allah

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI JAHAZIEL

Nabi Jahaziel a.s merupakan seorg Nabi dari kalangan kaum Bani Israil dari suku Asaph. Beliau merupakan anak kepada Zakhariah bin Benaiah bin Jeiel bin Mattaniah bin Micah bin Zikhri.

Menurut catatan sejarah dan Kitab Para Raja, beliau hidup pada masa pemerintahan Raja Jehoshaphat bin Abijah bin Rahbe'am bin Nabi Sulaiman bin Nabi Daud. Beliau juga hidup sezaman dengan Nabi Eliezer bin Dodavah dari bandar Mareshah dan Nabi Michaiah bin Imla.

Diceritakan bhw beberapa tahun Raja Jehoshaphat memerintah Kerajaan Judah, tentera Kerajaan Moab dan tentera Kerajaan Amon bersama2 sekutu mereka iaitu tentera Meunim telah dtg menyerang Kerajaan Judah.

Berita serangan itu telah disampaikan oleh pengawal kelas atasan kepada Raja Jehoshaphat, katanya: "Wahai tuanku, hamba diberitahu bahawa ramai sekali tentera dr Kerajaan Edom dtg dari seberang Laut Mati untuk menyerang negeri kita. Pihak perisik mengkhabarkan bhw mereka telah menawan Bazezon-Tamar (En-Gedi).

Setelah baginda mendengar berita tersebut, baginda pun mula merasa amat takut lalu baginda pun memohon petunjuk dari Allah. Kemudian baginda memerintahkan supaya seluruh rakyat Kerajaan Judah berpuasa. Sebahagian dr mereka ada yg pergi ke Jerusalem utk meminta pertolongan kpd Allah.

Pada masa yg sama, Allah memerintahkan Nabi Jahaziel supaya menemui Raja Jehoshaphat dan menyampaikan wahyu yg diterimanya dr Malaikat Jibril. Tanpa berlengah waktu, Nabi Jahaziel pergi menemui Raja Jehoshaphat lalu berkata: "Wahai tuanku dan saudara-saudaraku sekalian, sesungguhnya Allah telah menyampaikan wahyu-Nya kpdku, firman-Nya: "Sesungguhnya kamu semua tidak boleh asa atau takut utk menghadapi bala tentera musuh".

Nabi Jahaziel pun berkata lagi: "Ingatlah sesungguhnya Allah sentiasa bersama2 dgn kita. Pada esok hari, ketika pihak musuh melalui jalan di Ziz, kita perangi mereka. Kamu semua akan berhadapan dgn mereka pd hujung lembah di depan padang gurun Jeruel. Sesungguhnya Allah akan memberi kemenangan kpd kamu semua".

Raja Jehoshaphat dan seluruh warga kota Judah pun melaksanakan sujud syukur kpd Allah. Para2 Imam Lawi dari suku Qahith dan Qorah bertasbih memuji Allah. Pada keesokkan harinya, dengan kehendak Allah, tentera dari Kerajaan Edom, Amon dan Moab telah berperang sesama sendiri sehingga mereka mati semua.

Ketika tentera Kerajaan Judah sampai pd menara peninjau di padang gurun dan mengamati tempat musuh, mereka telah lihat banyak mayat2 musuh bergelimpangan di atas tanah dan tidak ada seorg pun drpd mereka yg hidup. Mereka pun menyampaikan hal tersebut kpd Raja Jehoshaphat. Baginda bersyukur kpd Allah kerana telah menyelamatkan mereka dr kancah peperangan. Baginda dan bala tenteranya kembali ke Judah dlm keadaan gembira dan sejak dari itu, baginda sentiasa menitik berat dlm hal agama. Nabi Jahaziel sbg penasihat raja sentiasa menegur baginda dlm semua hal.

Sejak itu kaum Bani Israil di dlm Kerajaan Judah sentiasa hidup dlm rahmat Allah. Nabi Jahaziel wafat ketika zaman pemerintahan anak Raja Jehoshaphat yg bernama Raja Yuram (Joram).

#MAMR


 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA'= NABI HUDUN

Nabi Hudun merupakan putera kepada Nabi Hud bin Abdullah bin Rabah bin Al-Khulud bin 'Aad bin Aus bin Iram bin Sam bin Nuh bin Lamak bin Matusyalakh bin Akhnukh (Nabi Idris) bin Yarid bin Mahlil bin Qainan bin Anusy bin Syith bin Adam.

Dilantik menjadi Rasul di Hadhramaut selepas kewafatan bapanya dan diutus pada kaum Aad Tsaniyah. Kaum ini adalah sisa baki kaum Aad al awwal..

Oleh kerana mereka kembali kufur, Allah Taala pun melantik Hudun sbg Rasul utk membimbing mereka ke jalan kebenaran..Tentangan demi tentangan berlaku sepanjang beliau berdakwah tetapi segelintir saja yg beriman.

Oleh kerana kekufuran mereka, Allah telah mengilhamkan kepada kabilah Qahtan supaya memerangi mereka sehingga mereka lenyap dalam lipatan sejarah.

Nabi Hudun dimakamkan di sebuah desa yg bernama Hadun, Kota Do'an di wilayah Hadhramaut.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA'= NABI ANUSY

Nabi Anusy a.s merupakan seorang Nabi dan Rasul yg diutus oleh Allah Taala pads kaum Bani Qabil. Beliau merupakan anak kepada Nabi Syith bin Adam. Di dalam sejarah, beliau dikenali sebagai Warrosatul Anbiya'.

Di dlm kitab2 kuno, beliau dikenali dengan nama Anwas, Anush, Arfus dan Yanisy. Ibu beliau bernama Hazurah binti Adam sementara riwayat lain menyebut nama ibunya sebagai Kalimath. Beliau mempunyai adik bernama Anwar.

Menurut sumber kitab lama, beliau pernah bernikah dengan saudaranya yang berlainan kembar bernama No'am binti Syith bin Adam dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan beberapa org anak lelaki bernama Barakhil, Qainan dan seorg anak perempuan bernama Mualilith.

Beliau merupakan orang yg pertama kali membuat pintu Kaabah tanpa menggunakan kunci dan merupakan orang yg pertama kali menanam pohon kurma serta org yang pertama kali mempelajari tulisan, ilmu kira2, hitungan bulan serta bercakap menggunakan hikmah (kebijaksanaan).

Sejak dari kecil beliau dididik dan diasuh oleh datuknya Nabi Adam a.s. s
sepanjang berdakwah kpd umatnya, beliau sering mengingatkan kaumnya tentang peristiwa2 yg akan berlaku di kemudian hari termasuklah peristiwa Banjir Besar.

Beliau wafat ketika berusia 890 tahun dan jawatannya disandang oleh anaknya yg bernama Qainan.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI SYUAIB DHU MAHDHAN A.S

Nabi Syuaib a.s merupakan seorang Nabi yang telah diutus oleh Allah Taala pada suatu kaum bernama Kaum Hadhur sekitar kurun abad ke-5 Sebelum Masihi.

Nama penuh beliau ialah Syuaib bin Dhu Mahdhan bin Shuyaib bin Safwan al Haduri. Beliau dikatakan hidup sezaman dengan Nabi Armiya a.s dan Nabi Barkhiya a.s.

Sepanjang menjalankan misi dakwah kepada kaumnya, beliau sering dicaci dan dihina oleh pemuka2 kaumnya yang sentiasa menentang dakwahnya. Umpat dan cela sentiasa diterima oleh beliau tetapi hal tersebut tidak mematahkan semangat beliau dalam meneruskan dakwahnya.

Pada suatu hari para pemuka kaum berpakat untuk membunuh beliau dengan tipudaya dan peristiwa berdarah itu pun terjadi.

Setelah kaum Hadur berjaya membunuh Nabi Syuaib a.s, Allah Taala pun membinasa mereka dengan mengirim bencana ke atas mereka berupa serangan bala tentera dari Kerajaan Babylon di bawah pimpinan Raja Nebukadnezzar.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI ZAKARIA BIN BARAKHIYA

Nabi Zakaria a.s merupakan salah seorang Nabi dari kalangan Nabi-Nabi Allah pada zaman pembuangan di Babylon. Beliau merupakan anak kepada Nabi Barakhiya bin Iddo dan berkemungkinan dilahirkan di Babylon, Iraq.

Beliau dilantik menjadi Nabi dan Rasul pada bulan kelapan tahun kedua pemerintahan Raja Darius dari Kerajaan Persia (Oktober/November 520 Sebelum Masihi).

Kegiatan kenabiannya bermula 17 tahun setelah kaum Bani Israil kembali dari pembuangan di Babylon. Beliau menjadi Nabi ketika usinya 17 tahun dan hidup sezaman dengan Nabi Haggai a.s.

Beliau dan Nabi Haggai a.s diperintahkan oleh Allah Taala untuk menyeru gabenur Kerajaan Judah bernama Zarubabil bin Seatiel, Imam Besar Yesyua bin Yozadak dan org2 yang kembali ke Kota Jerusalem dari pembuangan agar membina kembali Bait Allah walaupun larangan dari pemerintahan Kerajaan Persia berlaku.

Di samping itu, Nabi Zakaria a.s sentiasa menegur kaumnya dari melakukan kemungkaran yg boleh mendatangkan kemurkaan Allah. Kaumnya menerima segala apa yg disampaikan oleh beliau dan beliau hidup dalam kaumnya sehingga beliau wafat dan dikebumikan di Palestin.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI HANANI

Nabi Hanani a.s merupakan seorang Nabi Allah yang berasal dari keturunan kaum Bani Israil dan nama lengkap beliau ialah Nabi Hanani bin Yunathan bin Shamaiah bin Mattaniah bin Mikaiah bin Zakkur bin Ashaf bin Yu'il bin Nabi Samuil bin Nabi Elkanah bin Yeroham bin Eliel (Elihu) bin Tzuf (Zuph) bin Nahat bin Omshi (Amashai) bin Elkanah bin Yu'l bin Azariah bin Zephariah bin Tahath bin Assir bin Abiasaph bin Korah (Qarun) bin Izahar bin Qahith bin Nabi Lawi bin Nabi Ya'aqub bin Nabi Ishaq bin Nabi Ibrahim.

Beliau telah diutus di negeri Judah pada masa pemerintahan Raja Asa bin Abijam bin Rahbiam (Rehoboam) bin Nabi Sulaiman bin Nabi Daud. Beliau diutus di tengah-tengah kekecohan dua buah kerajaan yang saling bertelagah iaitu Kerajaan Judah dan Kerajaan Israil.

Sepanjang berdakwah kepada kaumnya, beliau sering mengingatkan mereka tentang azab2 Tuhan dan menyampaikan perkhabaran gembira tentang utusan2 akhir zaman.

Pada suatu hari, Nabi Hanani mendapat tahu bahawa Raja Asa ingin meminta bantuan daripada Raja Ben-hadad bin Tabrimon bin Hezion, raja Kerajaan Syria bagi membantunya menghapuskan Raja Baasha dari Kerajaan Israil. Beliau pun segera menemui Raja Asa lalu menasihati baginda agar tidak bersubahat dengan raja Kerajaan Syria yang kafir itu.

Beliau berkata kepada Raja Asa: "Wahai Asa, kerana engkau telah meminta pertolongan kepada raja Syria dan bukan kepada Yahweh (Tuhan Yang Maha Esa), maka hilanglah kesempatanmu untuk mengalahkan tentera raja Israil".

Perkataan Nabi Hanani itu telah membuatkan Raja Asa merasa sangat marah sehingga baginda memerintahkan para pengawalnya menangkap dan memenjarakan Nabi Hanani ke dalam penjara sehingga wafat menderita kerananya.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA' : NABI HAM

Nabi Ham a.s merupakan seorg Nabi bukan Rasul yang memimpin keturunannya selepas Banjir Besar. Beliau merupakan anak kepada Nabi Nuh a.s bin Lamak bin Matusyalakh bin Akhnukh( Idris) bin Yarid bin Mahlil bin Qainan bin Anusy bin Syith bin Adam.

Beliau telah berkahwin dgn seorg wanita bernama Nahliba binti Marib bin Daramsyil bin Mahwila bin Akhnukh (Hanukh) bin Qabil bin Adam. Menurut seorg ahli sejarah yg bernama St Hippolytus yg hidup di awal era Kristian, Nabi Ham a.s berkahwin dgn wanita yg bernama Zedkat Nabu. Dari perkongsian hidup dgn isterinya, Nabi Ham mempunyai anak seramai 30 org diantaranya bernama:

1)Kush bin Ham- bernikah dgn Qarnubil binti Batawil bin Tursi bin Yafith bin Nuh dan mempunyai anak yg masing2 telah merantau mencari wilayah utk diduduki. Mereka bernama:
-Seba membuka wilayah di Yaman dan Habsyah.
-Havilah.
-Sabtah membuka wilayah di Hadhramaut.
-Raamah, datuk nenek etnik Rhammanite yg tinggal di Timur Barat Semenanjung Arab. Anaknya bernama Sheba dan Dedan. Dikatakan bhw penduduk Dedan berasal dari keturunan anak Syncellus bin Raamah bin Kush.
-Sabtechah.
-Nimrud pengasas kerajaan Babil, Akkadia dan Sumeria.

2)Mizraim bin Ham yg menurunkan bangsa Afrika Utara, Mesir, Crete dan nenek moyang org Palestine dan Greek. Sbhgn ahli sejarah berpendapat bhw Mizraim itu adalah Firaun Menes. Mizraim telah berkahwin dgn anak pendeta Filemon dan mendpt tiga org anak lelaki bernama Koptim, Ashmun dan Athrib.

3)Phut bin Ham berkahwin dgn Bakhta binti Batawil bin Tursi bin Yafith bin Nuh dan dari perkongsian hidup, beliau mendpt anak bernama Gebul, Hadan, Benah, Huang di dan Adan.
-Huang di merupakan Maharaja Dinasti Hsia yg lahir pd tahun 2276 SM.

4)Kana'an bin Ham bernikah dgn Attila binti Batawil bin Tursi bin Yafith bin Nuh dan dr perkahwinan itu, beliau mendpt beberapa org anak bernama Sidon, Heth dan Arvit.

5)Yabshir (Baishir) bin Ham.
6)Hind bin Ham.
7)Sind bin Ham.
8)Habash bin Ham.
9)Zanaj bin Ham.
10)Barbar bin Ham.
11)Nubah bin Ham.

Makam Nabi Ham a.s dikatakan berada di sekitar daerah Punjab, Pakistan

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI MAKAYAH

Nabi Makayah merupakan salah seorg dari ratusan Nabi yang diutus pada kaum Bani Israil. Beliau diutus oleh Allah Taala pada Kerajaan Israil di Samaria ketika pemerintahan Raja Ahab.

Raja Ahab merupakan seorg pemerintah yang zalim serta penyembah berhala Baal. Sebahagian besar kaum Bani Israil telah sesat dari jalan Allah dan banyak kemungkaran berlaku di sana sini. Oleh kerana itu, Allah Taala pun melantik Makayah sebagai Rasul untuk memperingati kaumnya.

Sepanjang menyampaikan risalah tauhid kepada kaumnya, Nabi Makayah sentiasa mendpt tentangan dr para pemuka kaum dan Nabi2 palsu. Tetapi itu tidak menggentarkan hatinya utk berdakwah. Beliau juga pernah menemui Raja Ahab dan memberitahu bahawa baginda akan dijamin kemenangan dlm satu peperangan tetapi baginda akan meninggal dunia dlm peperangan tersebut.

Hal itu telah membuatkan Raja Ahab merasa marah dan terhina lalu baginda memerintahkan agar Nabi Makayah dipenjarakan. Namun, Nabi Makayah terpaksa menelan pahit ketika dipenjarakan dan hidup terseksa di dlm penjara sehingga beliau wafat.

Kezaliman Raja Ahab akhirnya dibalas oleh Allah Taala apabila beliau terbunuh di dlm pertempuran seperti mana yg diramalkan oleh Nabi Makayah. Menurut riwayat, jasad Raja Ahab dihina Allah Taala apabila darahnya dijilat oleh anjing.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
SEBAHAGIAN PERISTIWA ANEH SEBELUM DAN SELEPAS KELAHIRAN BEBERAPA ORANG NABI

NABI SYITH

Nabi Syith merupakan putera bongsu kepada Nabi Adam dan Siti Hawa. Beliau dilahirkan tanpa pasangan kembar. Di dalam Kitab Shajrat- ul-Atrak, beliau digelari sebagai Ghazi Nu.

Ketika saat kelahiran beliau, berlaku gerhana matahari dan gerhana bulan dengan serentak dan diikuti muncul satu cahaya yang menyinari alam. Seluruh alam menyambut kelahirannya dengan penuh riang. Kemudian datang Malaikat Jibrail dan memberitahu Nabi Adam dan Siti Hawa bahawa anak yang dilahirkan itu merupakan pemberian dari Allah sebagai ganti Habil.

NABI NUH

Nabi Nuh merupakan anak kepada Nabi Lamak bin Nabi Matusyalakh bin Nabi Akhnukh (Nuh). Nama sebenar beliau ialah Syakirin.

Beliau dilahirkan dalam keadaan mukanya yang bercahaya dan kulit yang berwarna putih.

NABI IBRAHIM

Nabi Ibrahim merupakan anak kepada Tarikh dari suku kaum Nabi Sam bin Nabi Nuh. Beliau dilahirkan oleh ibunya di dalam sebuah gua dari cengkaman Raja Naram-Sin (Namrud) bin Manishtusu bin Sargon Agung.

Saat beliau dilahirkan, muncullah cahaya yang menerangi gua dari kegelapan. Kemudian, beliau ditinggalkan keseorangan oleh ibunya di dalam gua. Beliau hidup dengan menghisap jarinya di mana jarinya akan mengeluarkan air madu sekiranya dihisap oleh beliau. Allah memelihara beliau dari binatang buas hingga beliau dewasa.

NABI ZARATHUSTRA

Zarathustra, atau Zoroaster bagi Yunani, atau Zarathushtra Spitama bagi Parsi, merupakan seorang Nabi dan tokoh agama penting bagi Parsi lama. Beliau lahir pada 628 SM. di ibu negara kerajaan Achaemenian, Persepolis.
Menurut Gathas, Zarathustra lahir di dalam Keluarga Spitama. Bapanya bernama Purushaspa dan ibunya bernama Doghdova. Beliau adalah anak ketiga dari 5 orang beradik.

Diceritakan bahawa ketika saat beliau hendak dilahirkan suatu cahaya yang sangat terang menyinari awan. Kemudian beberapa orang Malaikat dari Syurga datang melawat bagi memberi penghormatan kepada beliau, dan beliau ketawa ketika dilahirkan, tidak seperti bayi lain.

NABI SIDDHARTA GAUTAMA

Nabi Siddharta Gautama merupakan anak kepada Raja Suddhodana dan Ratu Maya. Salasilahnya bersambung dengan Ishbak bin Nabi Ibrahim.

Ketika beliau belum dilahirkan, ibunya bermimpi suatu cahaya jatuh ke ribanya. Sejak
Rah mencatatkan bahawa beliau dilahirkan pada tahun 623 SM di Taman Lumbini, saat ibuanya berdiri memegang dahan pohon sala. Pada saat beliau lahir, dua arus kecil jatuh dari langit, yang satu dingin sedangkan yang satu lagi hangat. Arus tersebut membasuh tubuh beliau padahal beliau lahir dalam keadaan bersih tanpa noda.

NABI KONGFUCIUS

Diceritakan bahawa pada tanggal 3 Oktober, ada yang menetapkan tanggal 27 September) tahun 551 SM, lahirlah Nabi Khongcu di dunia yang sudah lama menantikannya itu. Pada malam itu saat menjelang kelahiran muncullah dua ekor naga berjaga-jaga di antara gunung-gunung dekat bangunan tua di lembah Khong Song, tempat kelahirannya.

Tidak lama kemudian nampak dari jauh terbang turun lima orang Malaikat, mereka turun langsung menuju ke halaman rumah dan bersama berjalan masuk ke serambi rumah. Mereka datang untuk menyambut dan mengabarkan datangnya Sang Bok Tok, Genta Rokhani Tuhan Yang Maha Esa, yang kelak akan membawakan perubahan dalam peradaban manusia dan menegakkan Firman Tuhan di dalam hidupnya.

NABI KRISHNA

Nabi Krishna merupakan anak kepada Basudewa dan Dewaki. Salasilah beliau bersambung dengan Ishbak bin Nabi Ibrahim. Merupakan anak bongsu kepada Basudewa.

Beliau dilahirkan oleh ibunya di dalam penjara. Ketika saat ibunya ingin melahirkannya, tiba-tiba petir menyambar-nyambar, halilintar yang menggelegar semakin mengheningkan suasana. Tiba-tiba pada malam yang gelap itu, terdapat sebuah cahaya yang terang yang memasuki penjara bawah tanah tempat akan lahirnya beliau.

Selepas beliau dilahirkan, terdengarlah dari langit satu suara berkata: "Wahai Basudewa, putramu ini adalah utusan dari Tuhan untuk membinasakan Kangsa karena kesombongan dan keserakahannya. Bawalah putra ini pada sahabatmu Raja Nanda di Gokula, ia akan merawat anakmu dengan baik!”.

NABI ISA

Nabi Isa merupakan putera kepada Siti Maryam yang dilahirkan tanpa hubungan persenyawaan. Salasilah beliau bertemu kepada Nabi Sulaiman bin Nabi Daud.

Dikatakan saat kelahiran beliau, bintang timur mengiringinya sekali di langit dan cahaya terpancar di wajahnya. Saat bayi juga, beliau boleh berkata-kata seperti orang dewasa.

NABI MUHAMMAD SAW

Nabi Muhammad SAW merupakan anak kepada Abdullah dan Siti Aminah di mana salasilah Baginda SAW bertemu dengan Qhaidhar bin Nabi Ismail bin Nabi Ibrahim.

Baginda SAW dilahirkan di hari Isnin, tanggal dua belas di malam yang tenang pada bulan Rabiul Awwal, Tahun Gajah.” (Imam Ibnu Hisyam, juz 1, hlm 183).

Sebelum Baginda SAW, dilahirkan, perasaan Siti Aminah begitu tenang dan damai, terutama 12 hari sebelum kelahiran. Siti Aminah juga mengalami beberapa kejadian mengagumkan menjelang kelahiran Baginda SAW

Berikut adalah 12 peristiwa mengagumkan itu.

1. Pada malam tanggal pertama Rabi’ul Awwal, Siti Aminah mendapatkan kedamaian dan ketenteraman dari Allah, sehingga merasa begitu tenang dan damai.

2. Malam tanggal kedua, Siti Aminah menerima seruan berita dari Allah bahwa ia akan segera mendapatkan anugerah yang agung dan mulia.

3. Malam ketiga, Siti Aminah kembali menerima pesan dari Allah bahwa ia sebentar lagi akan melahirkan Nabi paling agung dan mulia, Nabi Muhammad SAW.

4. Malam keempat, suara dzikir Malaikat terdengar jelas hingga ke telinga Siti Aminah.

5. Malam kelima, Siti Aminah mimpi bertemu dengan Nabi Ibrahim. Dalam mimpi itu, Nabi Ibrahim meminta Siti Aminah untuk bergembira karena akan melahirkan Nabi pemilik kemuliaan.

“Bahagialah engkau, wahai Aminah dengan lahirnya Nabi yang agung ini, Nabi pemilik cahaya yang terang benderang, Nabi pemilik keutamaan, Nabi pemilik kemuliaan, dan Nabi pemilik segala bentuk pujian,” kata Nabi Ibrahim kepada Siti Aminah.

6. Malam keenam, Siti Aminah melihat cahaya memenuhi sudut-sudut alam semesta, hingga tidak ada kegelapan.

7. Pada malam ketujuh, Siti Aminah melihat Malaikat berbondong-bondong mendatangi rumahnya.Mereka menyampaikan kabar gembira bahwa waktu kelahiran Rasulullah SAW semakin dekat.

8. Malam kedelapan, Siti Aminah mendengar berita yang menyerukan kepada seluruh penghuni alam, untuk berbagi karena kelahiran Rasulullah SAW semakin dekat.

9. Di malam kesembilan, Siti Aminah merasakan ketenangan dan kedamaian, sehingga tidak merasa sedih sedikit pun.

10. Malam kesepuluh, Siti Aminah melihat tanah Mina dan Thaif bergembira menyambut kelahiran Muhammad SAW.

11. Malam ke-11, Siti Aminah melihat seluruh penghuni langit begitu senang menyambut detik-detik kelahiran sang Rasul.

12. Malam-12, Siti Aminah yang ada di rumah melihat langit begitu cerah.

#MAMR


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,901
Reaction score
13,837
Points
2,376
FB_IMG_1612235927402.jpg

SIRI PARA ANBIYA': NABI MA'IN

Nabi Ma'in merupakan seorang Nabi Allah yang pernah hidup di barat Palestin dan beliau dikatakan berasal dari kaum Bani Israil. Beliau merupakan anak kepada Ya'aqub di mana Ya'aqub ini bukanlah nama bagi Nabi Ya'aqub bapa Nabi Yusuf. Nabi Ma'in juga mempunyai lima orang saudara perempuan dan dua orang lelaki. Adapun lima saudara perempuan beliau bernama Hannaneh (Hanaya), Zahra, Menna'a, Huriyeh dan Farha sementara yang lelaki bernama Bunyamin dan Nabi Sira.

Sepanjang menjadi Nabi pilihan, beliau sering mengingati ahli keluarganya yang terdekat tentang azab Allah dan peristiwa yang akan menimpa kaum Bani Israil dari zaman ke zaman. Beliau juga dikatakan telah mendirikan Mizbah di Bir el Ma'in yang kadang-kadang disebut Deir el Ma'in.

Riwayat hidup Nabi Ma'in tidak banyak diperolehi tetapi beliau menjadi Nabi lagenda di barat Palestin pada ketika itu. Saat beliau wafat, lima saudaranya bergegas datang dari Jiser Benat Ya'aqub, yang berada di Jordan di sebelah selatan Tasik Hiileh, untuk hadir di pengkebumian beliau. Namun mereka semua mati sebelum sampai ke tempat tujuan mereka, di tempat yang berlainan di kawasan kejiranan, di mana makam mereka masih menjadi tempat penghormatan: -

1. Hannaneh atau Hanaya, yang makamnya di sebelah barat daya Nabi Ma'in.

2. Zahra, dimakamkan di tempat beberapa minit di sebelah utara Bir el Ma'in.

3. Mennda.

4. Hilriyeh, di Kefer Lut atau Kefer Rut.

5. Farha, di sebelah utara el Burj.

Kelima saudara perempuan Nabi Ma'in, dihormati sebagai wanita suci, dan semua menerima gelaran "Our Lady."

#MAMR


 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register