Modal Bisnes RM30k

CG Sponsors




Mohd khairil

Freshie
Joined
Aug 30, 2020
Messages
27
Reaction score
1
Points
8
Setelah membaca komen..
Aku nak cadang 'maybe' leh tukar term..

Hibah drpd interest..

Maksudnya jika "profit" hibah sehingga sekian² amount..

Akan ada shj orang query benda ni..

Kita boleh pusing "duit" ckp bisness x untung.. So xda hibah..
Allhamdulillah...hibah saya x perasan benda tu...terima kasih...

Yup lebih kepada hibah...sekiranya sipeminjam tidak dapat bayar balik(sayalah) kepada si pelabur(funder),tetap juga akan untung sebab setiap bulan saya akan bayar RM920.00(saya genapkan agaran lagi senang)...

Jadi saya tak boleh langgar perjanjian...jikalau saya langgar atau selama tiga bulan saya x bayar si pelabur (funder) saya boleh dikenakan tindakan makhamah...
Atau pihak pelabur (funder)boleh report saya dekat balai polis mengatakan didalam perjanjian sekian2 si peminjam tidak bayar pada saya pada tarikh yang ditetapkan selama 3bulan dan pihak pelabur(funder) boleh kena kan tindakan undang pada saya...kerana telah buat perjanjian perniagaan....

Ini apa yang saya rasa...
Klau ada pendapat lain boleh kongsi kan dengan saya...

Klau ada cara meniaga yang lebih cepat dapat hasil,boleh kongsi okey....
 
Sponsored Post

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
212
Reaction score
32
Points
20
Allhamdulillah...hibah saya x perasan benda tu...terima kasih...

Yup lebih kepada hibah...sekiranya sipeminjam tidak dapat bayar balik(sayalah) kepada si pelabur(funder),tetap juga akan untung sebab setiap bulan saya akan bayar RM920.00(saya genapkan agaran lagi senang)...

Jadi saya tak boleh langgar perjanjian...jikalau saya langgar atau selama tiga bulan saya x bayar si pelabur (funder) saya boleh dikenakan tindakan makhamah...
Atau pihak pelabur (funder)boleh report saya dekat balai polis mengatakan didalam perjanjian sekian2 si peminjam tidak bayar pada saya pada tarikh yang ditetapkan selama 3bulan dan pihak pelabur(funder) boleh kena kan tindakan undang pada saya...kerana telah buat perjanjian perniagaan....

Ini apa yang saya rasa...
Klau ada pendapat lain boleh kongsi kan dengan saya...

Klau ada cara meniaga yang lebih cepat dapat hasil,boleh kongsi okey....

INI ULASAN MENGIKUT SELALU APA YG TERJADI

selalu kes kes pelaburan mcm ni..
kalau repot polis pun takde faedah pada investor.
pasal polis tak ambil tindakkan pada scammer.
kerana investor yg rela serah duit.

naik mahkamah pun tak guna juga.
proses akan ambil masa yg panjang
dan investor kene keluar duit pulak lagi utk cas lawyer dan sebagainya.

dalam kes kes sebelum ni kita lihat.
investor dah mati pun.. masih belom dapat duit yg dijanjikan.
pasal duit tu mmg tak ada.. walaupun da menang kes.

lawyer, polis, mahkamah bukan gerenti
untuk dapatkan duit pelabur balik sekiranya
business TT gagal.

.................

INI PULA BUAH PANDANGAN SAJA

Kenapa perlu berkongsi keuntungan dengan org lain.
sedangkan ko bole ambil semua keuntungan pasal ko yg berusaha utk meniaga.

Ada banyak saluran kewangan lain dari perbankan, koperasi dan sebagainya.
browse aje thread2 pinjam wang dalam CG ni pun ada banyak.
 

Mohd khairil

Freshie
Joined
Aug 30, 2020
Messages
27
Reaction score
1
Points
8
INI ULASAN MENGIKUT SELALU APA YG TERJADI

selalu kes kes pelaburan mcm ni..
kalau repot polis pun takde faedah pada investor.
pasal polis tak ambil tindakkan pada scammer.
kerana investor yg rela serah duit.

naik mahkamah pun tak guna juga.
proses akan ambil masa yg panjang
dan investor kene keluar duit pulak lagi utk cas lawyer dan sebagainya.

dalam kes kes sebelum ni kita lihat.
investor dah mati pun.. masih belom dapat duit yg dijanjikan.
pasal duit tu mmg tak ada.. walaupun da menang kes.

lawyer, polis, mahkamah bukan gerenti
untuk dapatkan duit pelabur balik sekiranya
business TT gagal.

.................

INI PULA BUAH PANDANGAN SAJA

Kenapa perlu berkongsi keuntungan dengan org lain.
sedangkan ko bole ambil semua keuntungan pasal ko yg berusaha utk meniaga.

Ada banyak saluran kewangan lain dari perbankan, koperasi dan sebagainya.
browse aje thread2 pinjam wang dalam CG ni pun ada banyak.
Terima kasih tuan atas pandangan...

Tuan saya x de paksaan untuk sesiapa melabur....

Dan saya bukan scammer....tuan boleh bukak profile saya boleh tgk page saya di facebook haruman fk...
Saya dah letak link just click sahaja...

Terima kasih atas pandangan ye
 

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
212
Reaction score
32
Points
20
Saya dah berniaga hampir 2 tahun cuma saya baru buat ssm & akaun syarikat. Sebelum ni, saya hanya gunakan akaun personal & tiada ssm tambahan lagi saya masih bekerja waktu tu. Alhamdulillah dalam masa dua tahun nampak potensi bisnes saya & sekarang saya mahu jalankan bisnes secara serius & ingin mempunyai tapak niaga yang tetap untuk memudahkan lagi perjalanan bisnes saya di samping jualan online di facebook & instagram.
Terima kasih atas nasihat & pandangan tuan☺
SEKADAR BERKONGSI POINT OF VIEW
TENTANG PERNIAGAAN BEDASARKAN SITUASI TUAN

saya baca business proposal tuan.
(sangat simple dan newbie, sesapa pun akan rejek proposal mcm ni.
proposal ni menunjukkan kematangan dan pengetahuan tuan dalam niaga cetek )

2 tahun meniaga di sosial media.
dan kini nak mula sewa kiosk di Shopping Mall.

Tahukah anda
Perniagaan fizikal retail menggunakan sosial media sebagai platform
mereka beralih arah untuk mendapat keuntungan.

Tahukah anda
Peniaga2 besar mcm Jaya Grocer, Tesco
ingin mengecilkan perniagaan mereka dengan
beralih arah ke perniagaan online

Tahukah anda
Ramai peniaga kecil retail yg punya kedai / kiosk
telah tutup kedai dan lebih selesa berniaga online sahaja.
kerana kos operasi yg lebih rendah.

Tahukah anda
Apa itu industri revolusi perniagaan
yg telah ubah cara kita berniaga dan membeli sekarang ni?

Tahukah anda Fintech
atau meniaga secara atas talian adalah lebih efektif.

Tahukah anda
Semasa Covid / PKP ni
ramai peniaga retail tidak tahan meniaga di kedai atau kiosk
kerana sales telah jatuh walaupun di tempat2 Shopping mall yg hot.
Metrojaya sebuah nama gah di Sebelah Ikea pun bole tutup tau.

Tahukah anda
secara pasti bila covid akan hilang?
dan apa senario selepas PKP habis secara total?

Fikirkan
Jika kampeni besar pun bole bungkus.
apatah lagi peniaga kecil?
yg tak punya sumber kewangan kukuh utk
terus kekal berdaya saing didalam industry.

INI HANYA SEMBANG2 DARI SEGI SITUASI PERNIAGAAN SEKARANG.
belom masuk bab produk. Adakah produk tersebut suam2 kuku?
atau produk tersebut power gila org semua mesti nak beli?

Banyak faktor2 niaga yg perlu diambil kira
Percayalah RM30k bukan banyak.
Jumlah yg sikit mcm ni pun sampai perlu meminta2.
saya rasa Tuan belom bersedia utk btol2 memiliki kiosk atau kedai sendiri
(pendapat peribadi)

Saya bukan nak jatuhkan semangat peniaga.
ini adalah point yg perlu difikir dalam2.

...........

SEDIKIT CERITA PENGALAMAN SENDIRI.

Masa muda2 dulu pun saya mana ada duit nak niaga.
saya mula dengan apa yg ada.
sewa pejabat, kelengkapan, tenaga kerja semua usaha sendiri.

- Jumpa investor
- Bank
- Agensi lain2 mcm MARA, TEKUN etc

The best adalah jika kita boleh dapatkan
MARA atau TEKUN
Kemudian BANK
I would never choose investor.

Mungkin TT akan cakap TT tak layan utk BANK atau MARA
dan sebagainya..

Ketahui
Kenapa bank rejek loan?
kenapa mereka anggap TT tidak layak utk handle duit tersebut?

cari jawapan diatas
- penuhi syarat2
- kalau diri tak layak.. usaha utk layakkan..

bila dah layak mohon semula.

........................

Apa yg saya kata bukan mengutuk atau merendah.
jika nak meniaga kita perlu berfikiran secara kritikal.

fikirlah semua masalah yg mungkin akan timbul.
supaya kita lebih bersedia untuk bangkit semula bila kita jatuh.

Semoga TT akan lebih berfikiran jauh.
saya doakan TT akan peroleh ilmu yg hebat
serta berjaya dalam apa yg diusahakan.

Insyallah

...................

Nasihat saya hindari
1. Illegal deposit taking
2. jauhi riba
 

Mohd khairil

Freshie
Joined
Aug 30, 2020
Messages
27
Reaction score
1
Points
8
SEKADAR BERKONGSI POINT OF VIEW
TENTANG PERNIAGAAN BEDASARKAN SITUASI TUAN

saya baca business proposal tuan.
(sangat simple dan newbie, sesapa pun akan rejek proposal mcm ni.
proposal ni menunjukkan kematangan dan pengetahuan tuan dalam niaga cetek )

2 tahun meniaga di sosial media.
dan kini nak mula sewa kiosk di Shopping Mall.

Tahukah anda
Perniagaan fizikal retail menggunakan sosial media sebagai platform
mereka beralih arah untuk mendapat keuntungan.

Tahukah anda
Peniaga2 besar mcm Jaya Grocer, Tesco
ingin mengecilkan perniagaan mereka dengan
beralih arah ke perniagaan online

Tahukah anda
Ramai peniaga kecil retail yg punya kedai / kiosk
telah tutup kedai dan lebih selesa berniaga online sahaja.
kerana kos operasi yg lebih rendah.

Tahukah anda
Apa itu industri revolusi perniagaan
yg telah ubah cara kita berniaga dan membeli sekarang ni?

Tahukah anda Fintech
atau meniaga secara atas talian adalah lebih efektif.

Tahukah anda
Semasa Covid / PKP ni
ramai peniaga retail tidak tahan meniaga di kedai atau kiosk
kerana sales telah jatuh walaupun di tempat2 Shopping mall yg hot.
Metrojaya sebuah nama gah di Sebelah Ikea pun bole tutup tau.

Tahukah anda
secara pasti bila covid akan hilang?
dan apa senario selepas PKP habis secara total?

Fikirkan
Jika kampeni besar pun bole bungkus.
apatah lagi peniaga kecil?
yg tak punya sumber kewangan kukuh utk
terus kekal berdaya saing didalam industry.

INI HANYA SEMBANG2 DARI SEGI SITUASI PERNIAGAAN SEKARANG.
belom masuk bab produk. Adakah produk tersebut suam2 kuku?
atau produk tersebut power gila org semua mesti nak beli?

Banyak faktor2 niaga yg perlu diambil kira
Percayalah RM30k bukan banyak.
Jumlah yg sikit mcm ni pun sampai perlu meminta2.
saya rasa Tuan belom bersedia utk btol2 memiliki kiosk atau kedai sendiri
(pendapat peribadi)

Saya bukan nak jatuhkan semangat peniaga.
ini adalah point yg perlu difikir dalam2.

...........

SEDIKIT CERITA PENGALAMAN SENDIRI.

Masa muda2 dulu pun saya mana ada duit nak niaga.
saya mula dengan apa yg ada.
sewa pejabat, kelengkapan, tenaga kerja semua usaha sendiri.

- Jumpa investor
- Bank
- Agensi lain2 mcm MARA, TEKUN etc

The best adalah jika kita boleh dapatkan
MARA atau TEKUN
Kemudian BANK
I would never choose investor.

Mungkin TT akan cakap TT tak layan utk BANK atau MARA
dan sebagainya..

Ketahui
Kenapa bank rejek loan?
kenapa mereka anggap TT tidak layak utk handle duit tersebut?

cari jawapan diatas
- penuhi syarat2
- kalau diri tak layak.. usaha utk layakkan..

bila dah layak mohon semula.

........................

Apa yg saya kata bukan mengutuk atau merendah.
jika nak meniaga kita perlu berfikiran secara kritikal.

fikirlah semua masalah yg mungkin akan timbul.
supaya kita lebih bersedia untuk bangkit semula bila kita jatuh.

Semoga TT akan lebih berfikiran jauh.
saya doakan TT akan peroleh ilmu yg hebat
serta berjaya dalam apa yg diusahakan.

Insyallah

...................

Nasihat saya hindari
1. Illegal deposit taking
2. jauhi riba
Terima kasih saya ambik sebagai ilmu....

X pe klau x de pelabur pun saya x ksah...business saya masih berjalan...

Saya dapat jugak ilmu baru tentang meniaga...terima kasih ye
 

[email protected]

Super Active Member
Joined
Dec 7, 2011
Messages
9,362
Reaction score
105
Points
83
kesian plak kek TT baru masuk CG dah kena bash, apo kato kito bantu dio.

tak bleh kasi loan, kito tunjukkan dio sapo2 yg bleh kasi loan bisnes (selain along)

Senarai Bantuan Pinjaman Perniagaan 2020

1. Pinjaman Tekun Nasional
PERKARAPAUTANNYA
Mohon Sinihttps://www.tekun.gov.my/
TawaranAntara 10 ribu hingga RM100 ribu untuk modal dalam tempoh bermula 5 hingga 10 tahun


2. Pinjaman PUNB
Yang bagusnya, mereka tidak hanya bagi pinjaman bisnes semata, tetapi juga berikan latihan dan ilmu kepada kalangan peminjam

PERKARAPAUTANNYA
Semak Portal Inihttp://www.punb.com.my
Jumlah pembiayaan perniagaanPUNB tawarkan sehingga Rm100 ribu untuk tempoh maksimum bayaran semula sehingga 7 tahun terutama kepada syarikat bumiputera


3. Pinjaman Mara
Satu lagi tawaran pinjaman bumiputera untuk anda rebut. Berdasarkan pengalaman pinjaman perniagaan mara, ini antara yang berbaloi-baloi

Ada banyak skim pinjaman di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA)

PERKARAPAUTANNYA
Portal MARAhttp://www.mara.gov.my/skim-pembiayaan
Jumlah pinjamanDaripada sekecil-kecil jumlah sehinggalah ke angka RM5 juta


4. Amanah Ikhtiar
Mesti daripada anda, ada yang tidak pernah dengar agensi ini?

Jikalau dikalangan sudah pun mencecah 18 tahun dan ke atas dan gaji dan pendapatan isi rumah anda masih lagi di bawah RM3,855 sebulan boleh cuba salah satu daripada 7 skim di bawah agensi Amanah Ikhtiar

PERKARAPAUTANNYA
Semak Portal Amanah Ikhtiarhttp://aim.gov.my/
Jumlah pinjamanSediakan biz loan sehingga maksimum RM20 ribu


5. Pinjaman Selangor
Untuk bantuan perniagaan selangor yang ditawarkan kerajaan negeri Selangor diletakkan di bawah skim Hijrah Selangor.

Tumpuan kerajaan negeri Selangor adalah untuk bantu kalangan peniaga kecil supaya dalam menggunakan Hijrah Selangor

Rata-rata yang Mypt3 interview berkongsi pengalaman pinjaman hijrah selangor yang telah mereka mohon dan dapat mengatakan cara memohon pinjaman hijrah selangor cukup mudah dan senang.

Kakitangan pun sangat membantu. Yang mohon ada yang buat food truck, pusat dobi, peniaga pasar malam, ternak kaming dan lembu dan banyak lagi.

Ada skim hijrah Selangor zero to hero dan juga skim pinjam mikro kredit.

Anda boleh pilih mana yang sesuai degan bisnes anda.

PERKARAPAUTANNYA
Semak Portal Pinjaman Hijrah Selangorhttps://www.hijrahselangor.com
NOTA : Boleh semak juga tawarkan 17 senarai bantuan selangor yang ditawarkan kerajaan negeri Selangor pada ketika ini.

sumber rujukan - https://mypt3.com/pinjaman-perniagaan
terima kasih bosskurr...banyak manafaat ea nih...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register