''Kenapa tak solat?''

CG Sponsors




jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
7,534
Reaction score
216
Points
78
untuk yg tak jumpa solat 5 waktu dalam alquran...

"I don't find no 5..that the problem"..:eek:..kihkihkihkih..

https://www.youtube.com/watch?v=fdzn2BDuqqU
dah lama dah tgk video nih, sblm ader subtitle lg...

tuh lah masalahnyer klu nak komen ayat2 Al-Quran tp bergantung dgn terjemahan semata2...

akhirnyer terkantoi & memalukan diri sendiri, dah x blh lg nak recover dr self-humiliation...

:D :D :D...
 
Sponsored Post

dindunk

Junior Member
Joined
May 16, 2007
Messages
81
Reaction score
35
Points
26
Itula namanya iman. Kalau Allah perintahkan solat 2 waktu sehari sekalipun, manusia msh jgk solat x ckup. Semua yg ade ni milik allah. Kalau allah perintah azan 20 kali sehari pn. Itu hak allah. Umat islam kene pertahankan. Abaikanla kata2 kafir, munafik dan fasik. Islam bkn utk jaga kepentingan diri, memuaskan hati, dan menyesuaikan mengikut fikiran dan tafsiran sendiri. Kita yg kene sesuaikan diri kita mengikut islam.
 

bell&ross

Active+ Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
4,216
Reaction score
170
Points
43
dah lama dah tgk video nih, sblm ader subtitle lg...

tuh lah masalahnyer klu nak komen ayat2 Al-Quran tp bergantung dgn terjemahan semata2...

akhirnyer terkantoi & memalukan diri sendiri, dah x blh lg nak recover dr self-humiliation...

:D :D :D...
Kalau kita dah buat silap mengaku je la...:D...tak perlu utk cover kesilapan dgn kebebalan yg sangat melampau..:D..kihkihkih..

Contoh Video nabi solat paling sahih dlm dunia pun...sampai sekarang tak diberinya...:D..kihkihkih..
 

ikhlaskanhati

Fun Poster
Joined
Jan 31, 2016
Messages
232
Reaction score
81
Points
30
Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat...selamat berterawih dan bertahajud
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,006
Reaction score
555
Points
161
nak target full last 10 malam terakhir...Insyaallah...
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,814
Reaction score
863
Points
81
Selamat berpuasa
Biasa tinggal salat dpt lapar & dahaga :)
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,814
Reaction score
863
Points
81
Skadar perkongsian



hadith yang diriwayatkan oleh oleh Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:


رُبَّ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ، وَرُبَّ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ

Maksudnya: “Boleh jadi *orang yang berpuasa itu tidak mendapat apa-apa daripada puasanya melainkan LAPAR dan boleh jadi orang yang berqiyam itu tidak mendapat apa-apa* daripada qiyamnya melainkan hanya BERJAGA MALAM”. [Riwayat Ibnu Majah, no. Hadith 1690][Syeikh Syu’aib menilai hadith ini sebagai sahih dan sanadnya juga baik]
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,330
Reaction score
1,575
Points
596
post kat bwh nih hanyalah sbgi rujukan utk sdr & terpulang lah nak terima ke x...

post ni aderlah sebhgian drpd perbualan sy dgn slh seorg geng anti-hadis yg dah lama menghilangkan diri...

sebhgian drpd kandungan asal post tuh sy delete sbb takder kaitan dgn soalan sdr...

x nak sdr confuse plak baca post sy yg asalnyer ditujukan kpd org lain...
Bab penerangan waktu solat kita leh tunjuk

Bab rukun solat

Tak ada dalam ayat Quran

Camna nak terang
 

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
7,534
Reaction score
216
Points
78
Bab penerangan waktu solat kita leh tunjuk

Bab rukun solat

Tak ada dalam ayat Quran

Camna nak terang
ada 4 rukun solat yg ditrgkan dlm Al-Quran, selbhnya hanya disebutkan dlm hadis...

so camner nak trgkan rukun2 solat yg takder dlm Al-Quran kpd geng anti-hadis nih???...

ntah ler, hrp2 ader yg lbh tau blh tlg bg jwban....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register