BTC USD 34,707.2 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenaikan harga masih normal

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1

Kerajaan mesti tangani kenaikan harga barang​

April 30, 2018
tgbr-696x500.jpg

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kerajaan sepatutnya menangani masalah kenaikan harga barangan.



Beliau menambah sekiranya kerajaan menetapkan harga bagi barangan, maka peniaga tidak akan menjual barangan dengan harga yang melampaui batas.

“Kerajaan boleh bertindak dengan kuasa kerajaan,” ujar beliau ketika ceramah umum di pekarangan Pasar Binjai Rendah, Marang, kelmarin yang disiarkan menerusi laman Facebook.

Katanya, kenaikan harga barang adalah disebabkan oleh barangan tempatan banyak dieksport ke luar negara dan mendapat keuntungan yang banyak.

“Bila tauke-tauke yang eksport barang ke luar negeri dapat untung yang banyak maka dia jual mahal kepada penduduk tempatan. Ini jadi begitu maka kerajaan kena kawal dalam masalah ini,” ujar beliau.

Kerajaan tidak pandai mengurus


Menurutnya, kerajaan tidak pandai mengurus negara kerana tidak mewujudkan projek hiliran.

Katanya, projek hiliran tersebut adalah dengan maksud kerajaan sepatutnya membuatkan projek bagi menguruskan produk supaya ia mengalir dalam pasaran

Beliau menambah bahawa kerajaan perlu membuka industri supaya dapat menambah nilai barangan tersebut

Beliau memberi contoh buah-buahan tempatan boleh dibuat gel dan melalui penambahan nilai tersebut, kerajaan boleh menarik pelabur untuk melabur dan membuka kilang.

“Apa yang berlaku pada hari ini, kerajaan membiarkan orang tengah yang mencari kesempatan untuk dapat untung banyak.

“Dia beli dari sumber, dari nelayan, daripada orang kampung, beli dengan harga yang murah. Dia jual dengan harga yang mahal,” ujar beliau.

Beliau menerangkan bahawa China yang memiliki 1 billion penduduk mampu bersaing dengan Amerika Syarikat dari sudut ekonomi adalah disebabkan barangan mereka yang dipasarkan di pasaran China sendiri.

Menurut beliau juga, Singapura merupakan orang tengah bagi pasaran ekonomi barangan di Asia Tenggara.

Kenaikan harga minyak beri kesan kepada harga barang

Tuan Guru menyebutkan bahawa antara sebab kenaikan harga barang adalah disebabkan oleh peningkatan harga minyak.

“Minyak Malaysia ni baik, yang tinggi mutunya, boleh guna untuk kapal terbang minyak Malaysia ni, harga dia mahal, bukan guna untuk kereta,” ujarnya lagi.

Beliau memberikan cadangan sekiranya dibuka loji penapisan minyak di Malaysia dan menjadi pengedar minyak, maka harga minyak akan turun dengan sendirinya.

Menurutnya, harga barang juga akan menurun atas sebab kos pengangkutan barangan akan menurun dengan menurunnya harga minyak yang digunakan kenderaan.

Turut bersama beliau adalah calon PAS bagi Dun Ru Rendang, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Ustaz Mohd Nor Hamzah (Bukit Payong), Ustaz Ariffin Deraman (Alor Limbat) dan Ustaz Sulaiman Sulong (Pengkalan Berangan).

Inflasi pada tahun 2018 diunjur pada paras 2.5% oleh Rating Agency Malaysia Berhad (RAM Ratings) dengan inflasi makanan dijangka akan meningkat lebih pantas tahun ini berikutan penggunaan lebih kukuh dan kesan limpahan daripada semakan tarif gas yang meningkat. – HARAKAHDAILY 30/4/2018
 
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,068
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,068
Reaction score
3,130
Points
261
Awards
1

Kerajaan mesti tangani kenaikan harga barang​

April 30, 2018
tgbr-696x500.jpg

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kerajaan sepatutnya menangani masalah kenaikan harga barangan.



Beliau menambah sekiranya kerajaan menetapkan harga bagi barangan, maka peniaga tidak akan menjual barangan dengan harga yang melampaui batas.

“Kerajaan boleh bertindak dengan kuasa kerajaan,” ujar beliau ketika ceramah umum di pekarangan Pasar Binjai Rendah, Marang, kelmarin yang disiarkan menerusi laman Facebook.

Katanya, kenaikan harga barang adalah disebabkan oleh barangan tempatan banyak dieksport ke luar negara dan mendapat keuntungan yang banyak.

“Bila tauke-tauke yang eksport barang ke luar negeri dapat untung yang banyak maka dia jual mahal kepada penduduk tempatan. Ini jadi begitu maka kerajaan kena kawal dalam masalah ini,” ujar beliau.

Kerajaan tidak pandai mengurus


Menurutnya, kerajaan tidak pandai mengurus negara kerana tidak mewujudkan projek hiliran.

Katanya, projek hiliran tersebut adalah dengan maksud kerajaan sepatutnya membuatkan projek bagi menguruskan produk supaya ia mengalir dalam pasaran

Beliau menambah bahawa kerajaan perlu membuka industri supaya dapat menambah nilai barangan tersebut

Beliau memberi contoh buah-buahan tempatan boleh dibuat gel dan melalui penambahan nilai tersebut, kerajaan boleh menarik pelabur untuk melabur dan membuka kilang.

“Apa yang berlaku pada hari ini, kerajaan membiarkan orang tengah yang mencari kesempatan untuk dapat untung banyak.

“Dia beli dari sumber, dari nelayan, daripada orang kampung, beli dengan harga yang murah. Dia jual dengan harga yang mahal,” ujar beliau.

Beliau menerangkan bahawa China yang memiliki 1 billion penduduk mampu bersaing dengan Amerika Syarikat dari sudut ekonomi adalah disebabkan barangan mereka yang dipasarkan di pasaran China sendiri.

Menurut beliau juga, Singapura merupakan orang tengah bagi pasaran ekonomi barangan di Asia Tenggara.

Kenaikan harga minyak beri kesan kepada harga barang

Tuan Guru menyebutkan bahawa antara sebab kenaikan harga barang adalah disebabkan oleh peningkatan harga minyak.

“Minyak Malaysia ni baik, yang tinggi mutunya, boleh guna untuk kapal terbang minyak Malaysia ni, harga dia mahal, bukan guna untuk kereta,” ujarnya lagi.

Beliau memberikan cadangan sekiranya dibuka loji penapisan minyak di Malaysia dan menjadi pengedar minyak, maka harga minyak akan turun dengan sendirinya.

Menurutnya, harga barang juga akan menurun atas sebab kos pengangkutan barangan akan menurun dengan menurunnya harga minyak yang digunakan kenderaan.

Turut bersama beliau adalah calon PAS bagi Dun Ru Rendang, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Ustaz Mohd Nor Hamzah (Bukit Payong), Ustaz Ariffin Deraman (Alor Limbat) dan Ustaz Sulaiman Sulong (Pengkalan Berangan).

Inflasi pada tahun 2018 diunjur pada paras 2.5% oleh Rating Agency Malaysia Berhad (RAM Ratings) dengan inflasi makanan dijangka akan meningkat lebih pantas tahun ini berikutan penggunaan lebih kukuh dan kesan limpahan daripada semakan tarif gas yang meningkat. – HARAKAHDAILY 30/4/2018
Alamak bkn yg bercakap nie kerajaan ka....ka aku silap masing pembangkang hahaha
 

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,577
Joined
Jan 12, 2008
Messages
24,577
Reaction score
4,086
Points
261
Awards
1
Selagi ekonomi dipegang geng C
Jangan nak harap la harga barang tak mencanak
pag tadi dengar berita..Menteri mana ntah cakap kenaikkan harga sayur ..sebab harga baja naiik...upah naik......punyalah lama nak create alasan kpd public....dan dia ingin public bodohdww benor nak percaya cakap dia...ni menteri tau dok dalam aircond saja...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,501
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,501
Reaction score
17,706
Points
2,536
Awards
1
pag tadi dengar berita..Menteri mana ntah cakap kenaikkan harga sayur ..sebab harga baja naiik...upah naik......punyalah lama nak create alasan kpd public....dan dia ingin public bodohdww benor nak percaya cakap dia...ni menteri tau dok dalam aircond saja...

Kena tgk balik kenapa harga baja naik
Siapa yang kawal harga tu
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,068
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,068
Reaction score
3,130
Points
261
Awards
1
pag tadi dengar berita..Menteri mana ntah cakap kenaikkan harga sayur ..sebab harga baja naiik...upah naik......punyalah lama nak create alasan kpd public....dan dia ingin public bodohdww benor nak percaya cakap dia...ni menteri tau dok dalam aircond saja...
Depa yg duk atas tu mcm dh kering idea... xhbs2 alasan zaman tok naduk duk bg....kt pun xfhm awat la jd lagu tu kan
 

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,577
Joined
Jan 12, 2008
Messages
24,577
Reaction score
4,086
Points
261
Awards
1
Depa yg duk atas tu mcm dh kering idea... xhbs2 alasan zaman tok naduk duk bg....kt pun xfhm awat la jd lagu tu kan
Kalau turun padang....faham masalah petani....penternak....dan lain lain...baru dapat idea untuk buat kerja...ini hanya nak dapat laporan dari org bawah memang gitu lah......Thailand dan Malaysia tiada beza dari segi sumber...kenapa pertanian thailand lagi maju.....ini sebab sikpa pemerintah.......beza mereka yg sembang saja dgn yg buat kerja...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,501
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,501
Reaction score
17,706
Points
2,536
Awards
1
Kalau turun padang....faham masalah petani....penternak....dan lain lain...baru dapat idea untuk buat kerja...ini hanya nak dapat laporan dari org bawah memang gitu lah......Thailand dan Malaysia tiada beza dari segi sumber...kenapa pertanian thailand lagi maju.....ini sebab sikpa pemerintah.......beza mereka yg sembang saja dgn yg buat kerja...

Turun padang sekali sekala
Cek sendiri masalah
Cuba la buat mcm KJ buat tu
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,068
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,068
Reaction score
3,130
Points
261
Awards
1
Turun padang sekali sekala
Cek sendiri masalah
Cuba la buat mcm KJ buat tu
See my level la apa guna org bwh klau yg atas take over kt ceo megah holding hahahs
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,501
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,501
Reaction score
17,706
Points
2,536
Awards
1
See my level la apa guna org bwh klau yg atas take over kt ceo megah holding hahahs

Sekali sekala ja bang
Tu pun payah
Ke sayang lelemaks badan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register