BTC USD 69,567.3 Gold USD 2,364.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

JPJ buka kaunter mulai 29 April bagi kenderaan dagangan

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
38,737
Joined
Apr 15, 2012
Messages
38,737
Reaction score
3,666
Points
266
Awards
1
JPJ.jpg

AGENDANASIONAL

April 27, 2020 3:39 pm

KUALA LUMPUR, 27 APRIL: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan membuka perkhidmatan kaunternya bermula Rabu ini, khusus untuk urusan kenderaan perdagangan meliputi barangan, pelancongan dan perkhidmatan awam.

JPJ dalam kenyataan hari ini berkata perkhidmatan dari 8 pagi hingga 1 tengah hari tidak melibatkan kenderaan persendirian, teksi dan e-panggilan buat masa ini, bagi mengelakkan berlaku ketidakpatuhan garis panduan yang ditetapkan, iaitu jarakan sosial selain mengelakkan berlaku kekesakan di kaunter.

Urusan yang akan dilaksanakan adalah pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM), pembaharuan Lesen Memandu Malaysia dan Lesen Vokasional (GDL dan PSV) serta penyelesaian senarai hitam dan pembayaran saman membabitkan LKM, GDL dan PSV.

“Bagi pemandu kenderaan persendirian, teksi dan e-panggilan, dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pengecualian pembaharuan LKM yang diberikan sebelum ini masih berkuatkuasa serta terpakai, dengan syarat kenderaan mereka mempunyai perlindungan insurans yang sah, sepanjang perkhidmatan dan pengoperasian,” menurut kenyataan itu.

Kaunter JPJ yang terlibat adalah JPJ Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPJ WPKL) di Wangsa Maju, serta cawangan Bandar Sri Permaisuri dan Manjalara bagi WPKL; JPJ Negeri Sembilan di Seremban serta cawangan Kuala Pilah dan Jempol di Negeri Sembilan; manakala di Johor adalah JPJ Negeri Johor serta cawangan Muar, Segamat, Batu Pahat, Kluang, Pontian dan Mersing.

Di Pulau Pinang, ia melibatkan JPJ Seberang Jaya dan Batu Uban; JPJ Bukit Katil bagi Melaka dan JPJ Negeri Perlis bagi negeri Perlis, JPJ Kelantan bagi negeri Kelantan, JPJ Terengganu bagi negeri Terengganu dan JPJ Wilayah Persekutuan Labuan, di Labuan.

Kaunter lain yang dibuka ialah JPJ Negeri Kedah serta cawangan Sungai Petani dan Langkawi bagi Kedah; JPJ Shah Alam serta cawangan Petaling Jaya, Bangi, Banting, Kuala Kubu Bahru dan Sabak Bernam di Selangor; JPJ Pahang serta cawangan Temerloh dan Raub bagi Pahang, dan JPJ Ipoh serta cawangan Taiping, Manjung dan Teluk Intan bagi negeri Perak.

Di Sarawak, kaunter yang dibuka adalah di JPJ Kuching serta cawangan Sri Aman, Sarikei, Bintulu, Sibu dan Miri manakala di Sabah, kaunter terlibat ialah JPJ Sabah di Kota Kinabalu selain cawangan Sandakan, Tawau, Lahad Datu, Keningau, Beaufort dan Kota Marudu.

Menurut kenyataan itu lagi, perkhidmatan lain di kaunter akan dimaklumkan berdasarkan perkembangan semasa pandemik COVID-19 dan keputusan kerajaan mengenai PKP.
“Orang ramai yang berurusan di kaunter JPJ dinasihatkan mematuhi garis panduan pencegahan COVID-19 yang telah ditetapkan dan mereka digalakkan menggunakan kaedah pembayaran secara e-payment,” menurut kenyataan itu.

-BERNAMA
 
Back
Top
Log in Register