BTC USD 61,300.4 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gula dan Implikasi dalam Kesihatan

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,966
Reaction score
6,532
Points
321
aku nak kongsi masalah tentang pengambilan gula berlebihan yang agak serius..
kita menghidangkan gula kepada anak2 kita secara berlebihan tanpa disedari..
ia membawa kesan yang buruk pada kesihatan dan tahap pemikiran kita/anak2..

Aku kurang ilmu tentang gula nih.. cuma sekadar google info dekat internet..
kalau salah mohon betulkan..

konsep aku mudah.. berkongsi masalah dan buat penambahbaikkan..

Maksud Gula..
gula merupakan salah satu jenis sumber yang menjana tenaga dalam badan..
dan kita perlu gula untuk meneruskan kehidupan..

Gula terdapat didalam raw food yang kita selalu makan..
Antaranya nasi, roti, buah, sayur, susu dll

Pengklasan Gula..

Glukose = Terdapat dalam nasi,roti,mee,sayur - digunakan oleh badan kita untuk tenaga,otak,sel,organ badan.

Laktose = Terdapat dalam susu,cheese, yogurt - pengambilan laktose menyebabkan protien dapat disimpan dalam badan untuk tujuan menjana otot atau baiki tisu.

Sukrose = Terdapat dalam gula minuman,buah,sayur,madu

Fokus aku sekarang adalah kepada Sukrose kerana terdapatnya 50% fructose didalam sukrose

Kesan pengambilan fructose secara berlebihan mempunyai impak yang buruk pada kesihatan..

fruktose dalam bahasa mudah.. gula buah,gula tebu, gula jagung,gula madu
secara umum, pengambilan madu atau buah secara raw tidak mempunyai kesan buruk pada badan.

tapi dalam kehidupan kita skrng..
fruktose berada didalam kesemua jenis makanan fast food,tin,botol,kotak dll

fruktose membawa kesan manis yg sedap..
antara contoh mudah.. kicap,sos,air soda,susu krim manis,aiskrim,air buah,dll

pengambilan gula jenis fructose berlebihan tidak dapat digunakan secara baik oleh badan
kerana insulin tidak mampu menukar fructose kepada tenaga..

kesan ini menyebabkan fructose bertukar menjadi lemak untuk disimpan didalam badan.

tamat pengenalan gula..

-------------------------------------

Kesan gula (fruktose) dalam makanan fast food/tin/botol/kotak kita.

aku x nak cerita tentang air soda atau aiskrim..
sebab kita sedia maklum makanan ini mmg sangat tinggi kandungan gula..

hampir kesemua makanan yang ada di pasaraya kita skrng.. ada fruktose.. dari makanan yang dibeli didalam tin

(sardine) sehingga kepada biskut (cracker) yang berada dalam kotak.. semuanya fruktose added untuk mencapai satu

standard sedap yang kita rasa nak consume lagi selepas ini..

standard sedap ini menyebabkan otak kita melepaskan chemical dopamine "kepuasan" dan memberi isyarat supaya makan lagi untuk effect sedap berterusan..

tamat kesan buruk fruktose

--------------------------------------

Kearah kehidupan sihat..

Makanlah makanan raw food,masak sendiri untuk anda dan anak2.. bawa bekal
Mula dengan mengurangkan pengambilan makanan fast food,bertin,kotak,botol..
kurangkan membeli produk2 tin,kotak,botol dalam rumah..

seterusnya.. kawal pengambilan kandungan gula..

antara kesan2 awal yang bakal berlaku apabila fruktose dikurangkan..
pening, mengantuk,malas, ketidak selesaan dalam badan, murung

kesan ini mengambil masa 2-4 minggu untuk badan berfungsi/menyahtosik semula secara sihat..

selepas itu kita akan lebih bertenaga dan lebih sihat..
mulakan aktiviti bersukan dan lihat perubahan tenaga kita..

dalam tempoh 3-6 bulan..
kita akan dapat berat badan yang ideal serta kesihatan yang baik..
performance kerja dan tahap kita berfikir lebih cekap..

buat dan kongsi bersama keluarga.. alami kesihatan berkualiti..

semoga berjaya

--------------------------------------

Bacaan tambahan 1
Kenapa kita makan fast food,tin,kotak,botol ?

-Pengaruh iklan di Media massa kita sendiri tv,radio,surat khabar,internet..
-Pengaruh makanan barat.. fenomena fast food, cheap food..
-Masa yang terbatas,semua nak cepat,nak mudah
-Kepuasan/Sedap dalam makanan..
-Masalah kewangan..

--------------------------------------

Bacaan tambahan 2
Kenapa kita biarkan anak2 kita makan fast food,tin,kotak,botol ?

-Masa yang terbatas,semua nak cepat,
-kesukaran menyediakan makanan raw food yg sesuai untuk anak2..
-Anak2 lebih gemar makanan fast food..
-kurang pengetahuan tentang pemakanan..
-Tidak pasti makanan yang sesuai untuk anak2..

--------------------------------------

Bacaan tambahan 3
Agenda barat dalam merosakkan kesihatan orang islam..

- hahahaha
- posibiliti tu ada.. tp x perlu diambil serius sangat.. tiada siapa paksa kita makan makanan segera..
- Sedikit info dari USA.. pengaruh industri makanan segera mendapat perlindungan dari kerajaan USA
- mass production dalam produk makanan segera ini membawa impak positif dalam ekonomi USA tapi membawa impak negatif dalam kesihatan rakyat USA.
- USA bukan sahaja bekal produk makanan segera untuk rakyat diorang sendiri.. diorang export produk ke luar negara..
- mengikut kajian pada tahun 2030, rakyat USA bakal menjadi pesakit diabetis tahap 2 dan penyakit ini merupakan penyakit utama di USA.

---------------------------------------
Quote member cg

TT lupa nak mentioned
Gula asasnya utk kegunaan tenaga badan
Kalau ambil berlebihan, gula tersebut akan bertukar kpd lemak2 yg di simpan sekeliling pinggang
Jd utk kurus sebnarnya kene kurang kan gula
Bukan kurangkan lemak
Lemak bagus utk hormon

Kurang minuman bergula dan jg carbohidrat berlebihan utk lebih cepat slim


Mohon berkongsi pandangan atau persoalan yg timbul.

Terima Kasih
 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,966
Reaction score
6,532
Points
321
ringkasan untuk yang xda masa nak baca.. (aku akui agak pjng) :">

-pengambilan gula fruktose berlebihan, bahaya untuk kesihatan
-masak sendiri jauhi fastfood,makanan tin,botol,kotak dll
-bersukan dan nikmati kesihatan yang berkualiti

Info Tambahan ttg gula dalam kanak2..

- Jika Tuan/Puan mempunyai anak dalam lingkungan 3-5 tahun dan menghadapi masalah gigi. Tuan/Puan telah menyediakan makanan kandungan gula fructose yg tinggi kepada anak2..

- Ubah gaya hidup sekeluarga dengan mengurangkan pengambilan gula fructose.

Info Tambahan Alternatif Gula bagi yang mampu..

Gula jenis stivia sesuai digunakan sebagai pemanis semula jadi menggantikan gula tebu dan pemanis tiruan lain. 0 kalori. Rakyat Jepun antara yang menggunakan gula stivia dalam kehidupan..

Namun harga nya agak mahal di malaysia.. tidak mampu dimiliki oleh orang kebanyakkan..
Terdapat juga stivia yg dicampur dengan pemanis tiruan yg lain menyebabkan hilang ketulinan stivia.
Cara terbaik untuk kekal sihat adalah dengan menggurang pengambilan gula fructose setiap hari.

Jika anda mempunyai wang lebihan.. adalah disyorkan menukar gula tebu ke stivia..

25160720894_edc0859cfe_b.jpg


Bagi yang mampu boleh cuba gula CSR premium rendah kalori. Harga untuk 500g masih mampu lagi.. Namun, pastikan kita mengambil dengan kuantiti yg sederhana..

SUBANG: Central Sugars Refinery Sdn Bhd (CSR), antara pengeluar gula terbesar tempatan, memperkenalkan gula premium rendah kalori pertama di Malaysia

Produk premium terbaharu keluaran CSR itu dijual pada harga RM7.90 setiap pek 500 gram dan boleh didapati di beberapa pasar raya termasuk Mydin, Giant, Cold Storage dan Farmasi Guardian mulai hari ini

Produk premium rendah kalori itu adalah campuran gula dan daun Stevia dengan kemanisan unik yang dirumus untuk mengurangkan pengambilan kalori bagi mereka yang mementingkan kesihatan
CSR perkenal gula premium rendah kalori
 
Last edited:

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,412
Reaction score
802
Points
126
kalau menteri kata macam tt, ramai macai kata gula tebu bertapis akan naik harga. :)cgrock

sekadar contoh : milo tu sudah banyak gula, ditambah pula dengan krimer memang pasangan sehati sejiwa. lawan pula dengan nasi lemak fuuh gandingan mantop ke spital.

kopi rm5 yg jadi viral ni pun banyak gula tersembunyi.
 

sis_zety

Active+ Member
Joined
May 10, 2008
Messages
3,831
Reaction score
10
Points
40
Elakkan gula putih..
Gantikan dengan gula organik, jaggery (gula merah), molasses, raw cane sugar.......
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,966
Reaction score
6,532
Points
321
kalau menteri kata macam tt, ramai macai kata gula tebu bertapis akan naik harga. :)cgrock

sekadar contoh : milo tu sudah banyak gula, ditambah pula dengan krimer memang pasangan sehati sejiwa. lawan pula dengan nasi lemak fuuh gandingan mantop ke spital.

kopi rm5 yg jadi viral ni pun banyak gula tersembunyi.

menaikkan harga gula tebu x akan menyelesaikan masalah nih..

atas sikap masing2 dalam mengamalkan pemakanan secara sihat..

masalah orang kita adalah..

tak pasti berapa kandungan gula dalam minuman atau makanan yang di order..

bagi label makanan segera.. kandungan gula diletak secara berselindung..

penggunaan susu pekat manis nih sangat bahaya untuk kesihatan..
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,966
Reaction score
6,532
Points
321
Elakkan gula putih..
Gantikan dengan gula organik, jaggery (gula merah), molasses, raw cane sugar.......

mengurang pegambilan gula fructose..
merupakan solution terbaik..

aku x pasti apa yg ada dalam gula organik, gula merah dan lain2 gula..

selagi kita mengambil gula jenis fructose..
kita x dpt nak mengekalkan kesihatan dgn baik..
 

joee

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,697
Reaction score
945
Points
161
good info bos...bole fhm mcmana dtgnya penyakit kencing manis tu bila baca
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,697
Reaction score
15,640
Points
2,376
Penerangan agak detail tapi mudah faham
Teman mmg dh kurg kan pengambilan gula fructose dlm kehidupan seharian
Air manis pun segelas je sehari
Ambik waktu pagi
 

TT

CG Super Hardcore Club
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
159,858
Reaction score
21,826
Points
1,671
btol la makan better masak sendiri. yg kena kencing manis gout ni cuba tanya mesti hari2 makan luar
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register