BTC USD 75,561.0 Gold USD 4,359.74
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Evolusi Kad Pengenalan: Pelaksanaan MyKad Struktur Baharu Bermula Secara Berfasa Bulan Ini

kupanglaut

Super Active Member
Messages
9,698
Joined
Jun 13, 2025
Messages
9,698
Reaction score
97
Points
80

Evolusi Kad Pengenalan: Pelaksanaan MyKad Struktur Baharu Bermula Secara Berfasa Bulan Ini​

ab0d9efa3e512cc2b37e83c03b5b73515fc63f0a3a3c8


Selepas lebih dua dekad menjadi dokumen pengenalan utama rakyat Malaysia, MyKad kini melangkah ke satu lagi fasa baharu menerusi pengenalan MyKad Struktur Baharu yang dilengkapi ciri keselamatan lebih canggih, bagi memperkukuh perlindungan identiti dan data peribadi rakyat dalam era digital.

Pelaksanaan MyKad Struktur Baharu secara berfasa bermula bulan ini, menandakan kesinambungan usaha kerajaan dalam mempertingkatkan keselamatan MyKad yang diperkenalkan pada 5 Sept 2001, agar kekal relevan dan berdaya tahan dalam menghadapi cabaran keselamatan siber serta ancaman pemalsuan dokumen.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail sebelum ini dilaporkan berkata pengenalan MyKad generasi baharu itu, bertujuan memperkukuh sistem identiti nasional menerusi penggunaan teknologi dan ciri keselamatan terkini yang dipertingkatkan.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Datuk Badrul Hisham Alias berkata MyKad Struktur Baharu, akan dilengkapi 53 ciri keselamatan berbanding 23 ciri pada MyKad sedia ada.

Beliau berkata antara penambahbaikan yang diperkenalkan termasuk penggunaan kod QR bagi tujuan pengesahan dan penguatkuasaan, teknologi hologram, teks mikro, ciri keselamatan ultraungu, turihan laser serta cip dengan tahap enkripsi yang lebih tinggi.

Penambahbaikan itu dijangka mampu meningkatkan keupayaan pengesahan identiti, selain mengurangkan risiko pemalsuan dan penyalahgunaan dokumen pengenalan diri.

Pengeluaran dan penggantian MyKad Struktur Baharu dijangka dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tarikh yang akan diumumkan kelak.

Sebagai permulaan, JPN memaklumkan pengeluaran MyKad Struktur Baharu akan dilaksanakan di Ibu Pejabat JPN di Putrajaya serta 18 pejabat JPN terpilih, melalui sistem janji temu sebelum diperluas secara berperingkat ke seluruh negara.

Pendekatan berfasa itu bertujuan memastikan pelaksanaan berjalan lancar dan teratur, serta mengelakkan kesesakan di kaunter.

 
Back
Top
Log in Register