Diskusi bisnes ternak ikan talapia

CG Sponsors




zackfrick

Banned
Joined
Feb 18, 2009
Messages
403
Reaction score
1
Points
15
Ha tu dia, otai bahagian akuakultur dah mai...

Pendapat aku jer: bagi aku bidang penternakan tidak menjanjikan pulangan yang lumayan berbanding dengan lain2 bidang.
Bidang akuakultur ni bukan satu bidang yang baru, ianya telah lama di negara kita..
Cuba kita lihat ada tak jutawan yang berada dalam bidang ini, eg, ada tak jutawan ikan keli, jutawan ikan tilapia, dsbnya
tak termasuk jutawan skim penipuan penternakan ikan keli, or ketam,
dan kita lihat juga berapa ramai jutawan dalam bidang lain eg, hartanah, telekomunikasi, komputer, MLM, dsbnya..

Kebanyakan yang terlibat dalam bidang ini sekadar cukup makan jer.. dan selalu mengharapkan bantuan dan subsidi gomen plak tu..

kalu ok sikit mereka yang terlibat dalam penternakan ikan marin (siakap/kerapu/udang) serta pengeluaran benih ikan, dan ikan hiasan jer, kalu ikan air tawar nampak macam berat jer...

TAPI mengapa bangsa ***a tu buleh bertahan dan berjaya, kebanyakan mereka dapat sumber makanan ikan yang minima dan percuma eg, bangkai2 ayam dan b***...
Pernah suatu ketika beberapa tahun lepas masuk paper pasal keli dan patin b***... he he geli aku..

Aku bukan negatif tapi sekadar pandangan...
Just nak bela dan utk makan sendiri dan kalu lebih buleh jual tak apa, sebagai hobi yang menyeronok kan..
aku pun minat gak bela ikan ni, just sebagai hobi .
bela dalam kolam hiasan depan umah jer.. kalu tak ader lauk, tangkap jer, goreng pun sedap.., he he


Ha ha,, sekadar pendapat, jer..
:)cgrock
:)cgrock very gud info..aku sokong..dah terjadi depan mate ak da
 
Sponsored Post

arafatprofit

Active+ Member
Joined
Sep 21, 2006
Messages
2,903
Reaction score
12
Points
25
bisnes ini amat berpotensi jika ada sijil SAAB atau SPLAM dan dipilih sebagai pembekal bagi merealisasikan Dasar Bekalan Ikan Air Tawar Ke Organisasi Kerajaan yang dipersetujui oleh Jemaah Menteri tahun lepas.
 

twinmos

Fun Poster
Joined
Apr 27, 2009
Messages
635
Reaction score
0
Points
10
bisnes ini amat berpotensi jika ada sijil SAAB atau SPLAM dan dipilih sebagai pembekal bagi merealisasikan Dasar Bekalan Ikan Air Tawar Ke Organisasi Kerajaan yang dipersetujui oleh Jemaah Menteri tahun lepas.
tumpang tanya,sijil SAAB atau SPLAM ni sjil ape ek:-?:D
 

TamingSari

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,471
Reaction score
158
Points
138
aduh aku terbayg talapia panggang msk lemak cilipadi #:-S
 

amazinggold88

CG Top Poster Club
Joined
Nov 1, 2008
Messages
44,759
Reaction score
208
Points
123
fcr tilapia 1.5, paling tinggi 1.7, tempoh ternakan terpulang, kalau nak buat gred C, 3 - 4 bulan dah ok. kalau nak gred A, 6 bulan, harga ikut gred dalam lingkungan RM 4.8 hingga RM 9.50. perlu pengudaraan , paling baik guna kolam tanah, cepat besar, kalau tangki mau sampai setahun lebih. masalah terbesar sekarang ialah penyakit, sebab tu bekalan ikan besar kurang sebab ramai yang bungkus sebab ikan mati, berpenyakit. buat ikan ni poket kena tebal. makanan tak bley tahan. kalau survival rate tinggi, memang untung , kalau tak, memang bungkus.
fuh,mcm nie ssh jgk den nk mlkan
modal ciput jek
 

amazinggold88

CG Top Poster Club
Joined
Nov 1, 2008
Messages
44,759
Reaction score
208
Points
123
bisnes ini amat berpotensi jika ada sijil SAAB atau SPLAM dan dipilih sebagai pembekal bagi merealisasikan Dasar Bekalan Ikan Air Tawar Ke Organisasi Kerajaan yang dipersetujui oleh Jemaah Menteri tahun lepas.
mcm mane nk dptknnye ye bro
 

twinmos

Fun Poster
Joined
Apr 27, 2009
Messages
635
Reaction score
0
Points
10
fuh,mcm nie ssh jgk den nk mlkan
modal ciput jek
model ciput xpe bro..cube kecik2 dulu..dah mahir bru wat besar2..tp bro ade ke pasaran bile ikan ni dah harvast nanti..

p/s: sy ade jual benih talapia merah murah2..klu nak caling2 sy ek..klu nak wat side income jual benih ikan pun blh:D
 

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,995
Reaction score
182
Points
33
Prosedur untuk dapatkannya ada di Jabatan Perikanan. Malah sijil juga dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan.
Splam tu kira macam GMP ah kalu dalam inductri produk makanan kesihatan,
Sesiapa yang betul2 berminat tu buleh try tengok kat sini
http://www.dof.gov.my/45

p/s: sy ade jual benih talapia merah murah2..klu nak caling2 sy ek..klu nak wat side income jual benih ikan pun blh:D[/QUOTE said:
Aku setuju kalu sesiapa yg buat hatcheri/breeding dan jual benih ikan memang buleh dapat income... :)paid

kalu penternakan tu ntah ler..... macam kata tu lah...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register