Cakap Banyak Baca Kurang

Recommended Brokers


my.name.is.nad

Legendary Member
Joined
May 12, 2008
Messages
10,496
Reaction score
6
Points
115
terima kasih kerena tegeruan tu mod.. kadang2 pun ada gak pos benda apa2 entah ...
 
Sponsored Post

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,595
Reaction score
728
Points
71
aku setuju dgn bro zolympus..lebih baik diam drp tulis benda yg merapu ntah ape2...
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
877
Points
161
Salam.

Thread ni aku buka, atas dasar seruan, atas dasar kecintaan, dari aku yang entah siapa-siapa, kepada saudara-saudara semua terutamanya yang beragama Islam.

Perasan atau tidak, setiap pos yang kita tulis, adalah cerminan kepada peribadi kita. Andai saudara-saudara semua klik pada posting pada satu-satu user, saudara-saudara boleh lihat apa yang mereka telah pos sebelum ini. Adakah ia posting berisi atau tidak. Adakah mereka sekadar menggosip, atau menyumbangkan buah fikiran atau cuma satu pos sampah yang merugikan satu saat dalam kehidupan anda untuk membacanya.

Untuk menulis, kita perlu membaca. Membaca tanpa menulis adalah suatu bual kosong tanpa isi. Ibarat sembang kedai kopi, habis bicara tanpa resolusi. Saya menyeru kepada saudara-saudara semua, andai perlu untuk membalas sesuatu pos tentang sesuatu perkara, supaya dapat membaca KESELURUHAN idea yang telah dilontarkan terlebih dahulu. Membalas secara semberono, bukan saja merosakkan mood perbincangan, menghentikan momentum perbincangan, merencatkan perkembangan idea malahan menunjukkan kependekan akal mereka yang membuat pos sedemikian.

Pos sampah.

Bayangkan satu saat dalam kehidupan anda yang terbazir, setiap hari, didarab dengan satu tahun bersamaan 365 saat iaitu 6 minit dalam setahun terbazir disebabkan membaca satu pos sampah. Mengambil kira anda membaca pos sampah dari umur 20 tahun hingga 65 tahun - iaitu 45 tahun di dalam CG, anda membazirkan selama 4 jam 30 minit dalam kehidupan anda untuk sesuatu yang sia-sia.

Saudara-saudara.

Sepertimana kita tak mahu masa kita terbazir dengan membaca pos sampah, demikian juga kita tak perlu membazir masa kita dengan mengepos perkara-perkara sampah. Bukankah kita bersaudara. Bukankah setiap saudara kita mempunyai hak ke atas diri kita.

Nak posting sampah, sikit-sikit, sudah. Bukan setiap kali. Bukan di setiap tempat. Jika tiada apa hendak diperkatakan, lebih baik diam dari bicara. Nak posting meraban, biar kena dengan tempatnya.


Sekian, dan tahniah kerana membaca hingga akhir.

BR zolympus
stuju... :)
 

fantaghiro

Fun Poster
Joined
Aug 30, 2010
Messages
755
Reaction score
80
Points
20
Salam.

Thread ni aku buka, atas dasar seruan, atas dasar kecintaan, dari aku yang entah siapa-siapa, kepada saudara-saudara semua terutamanya yang beragama Islam.

Perasan atau tidak, setiap pos yang kita tulis, adalah cerminan kepada peribadi kita. Andai saudara-saudara semua klik pada posting pada satu-satu user, saudara-saudara boleh lihat apa yang mereka telah pos sebelum ini. Adakah ia posting berisi atau tidak. Adakah mereka sekadar menggosip, atau menyumbangkan buah fikiran atau cuma satu pos sampah yang merugikan satu saat dalam kehidupan anda untuk membacanya.

Untuk menulis, kita perlu membaca. Membaca tanpa menulis adalah suatu bual kosong tanpa isi. Ibarat sembang kedai kopi, habis bicara tanpa resolusi. Saya menyeru kepada saudara-saudara semua, andai perlu untuk membalas sesuatu pos tentang sesuatu perkara, supaya dapat membaca KESELURUHAN idea yang telah dilontarkan terlebih dahulu. Membalas secara semberono, bukan saja merosakkan mood perbincangan, menghentikan momentum perbincangan, merencatkan perkembangan idea malahan menunjukkan kependekan akal mereka yang membuat pos sedemikian.

Pos sampah.

Bayangkan satu saat dalam kehidupan anda yang terbazir, setiap hari, didarab dengan satu tahun bersamaan 365 saat iaitu 6 minit dalam setahun terbazir disebabkan membaca satu pos sampah. Mengambil kira anda membaca pos sampah dari umur 20 tahun hingga 65 tahun - iaitu 45 tahun di dalam CG, anda membazirkan selama 4 jam 30 minit dalam kehidupan anda untuk sesuatu yang sia-sia.

Saudara-saudara.

Sepertimana kita tak mahu masa kita terbazir dengan membaca pos sampah, demikian juga kita tak perlu membazir masa kita dengan mengepos perkara-perkara sampah. Bukankah kita bersaudara. Bukankah setiap saudara kita mempunyai hak ke atas diri kita.

Nak posting sampah, sikit-sikit, sudah. Bukan setiap kali. Bukan di setiap tempat. Jika tiada apa hendak diperkatakan, lebih baik diam dari bicara. Nak posting meraban, biar kena dengan tempatnya.

Sekian, dan tahniah kerana membaca hingga akhir.

BR zolympus

sy sangat suka kenyataan anda :)
 

magnetmati08

Active Member
Joined
Oct 3, 2008
Messages
1,218
Reaction score
4
Points
25
betul bro...ramai yg posting tanpa guna akal fikiran dan iman..kebanyakan nye guna EMOSI...terutamanye dlm thread POLITIK...aduhh..tolong la,,jgn la buat fitnah sana sini...kat sana nnti kita nak jwb apa??...aku yg selalu baca pun dh naik sakit hati nengok bangsa sendiri yg sama agama menuduh sesama sendiri,..masing2 nak jadi hero politik....klu nk beri pendapat,...beri la yg bernas...jgn la kita bertekak dlm thread,masing2 nk tegakkan benang yg basah....
 

magnetmati08

Active Member
Joined
Oct 3, 2008
Messages
1,218
Reaction score
4
Points
25
aku setuju dgn bro zolympus..lebih baik diam drp tulis benda yg merapu ntah ape2...
setuju nih,,,,terutama dlm thread politik..minta tolong MOD tengokkan sikit dlm thread politik tu,,,bnyk yg dh merepek...sedih aku ...sesama islam mcm tu,,,
 

myvi sporty

Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
1,743
Reaction score
35
Points
30
setuju nih,,,,terutama dlm thread politik..minta tolong MOD tengokkan sikit dlm thread politik tu,,,bnyk yg dh merepek...sedih aku ...sesama islam mcm tu,,,
aku setuju ngan ko, thread sampah, thread fitnah, langsung tak membina, terutamanya Cyberttoopers yang always hit and run, dan tak bleh berhujah secara matang dan rasional. apepun, :)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register