Bjak.my - Platform ni boleh percaya ke?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,233
Points
151
Salam... korang pernah guna tak khidmat Bjak.my ni?? korang guna ok ke??? puas hati???

Semalam aku duk scroll-scroll facebook...

Tiba2 ada iklan pasal Bjak.my di mana kita boleh renew insurans & roadtax kenderaan dengan cepat dan murah...

Aku pun tengok kt bahagian komen iklan tu, ramai yg bagi positive feedback ....ramai yg ckp "3 minit je buat terus dapat covernote"....dan ada yg ckp "terkejut sbb harga mmg murah"...

Aku pun apa lagi, terus try bukak platform tu ( https://bjak.my/ ) ....dan yang bestnya, boleh compare HARGA insurans-insurans yang ada....dan boleh pilih yg paling sesuai dgn kita... nk yg paling murah atau nk yg mcm mana ke, boleh pilih......

tp harga mmg murah la aku rasa ...haha...

aku pun try la... platform dia mmg terbaik...mesra pengguna...aku suka...
sangat senang nak isi borang.....

tapi selepas buat pembayaran...tiba2 keluar error "Timeout error".....

aku agak bimbang dah ni....sbb aku takut proses dia akan sekerat jalan je...padahal duit dah bayar....
tapi beberapa saat lepas tu aku terima emel dari Bjak.my, dia kata dia dah terima pembayaran...dan dia akan proses insurans dan roadtax aku..

untuk insurans (cover note), dia akan hantar dlm bentuk email dalam masa sehari je...
untuk roadtax, dia ambil masa 5 hari utk dia pos...

so aku tunggu la....dah 24 jam aku tunggu, tapi tak dapat pun cover note...

padahal aku baca komen org lain, semua ckp, tunggu 1 minit atau 3 minit je terus dpt cover note...aku ni dah 24 jam, tak dapat pun...

aku pun try whatsapp BOT dia......aku pilih utk "semak status".....

lepas tu dia reply
"Pihak insurans memerlukan gambar kenderaan anda untuk meluluskan insurans anda. Sila muat naik gambar kenderaan di sini: https://bjak.my/t/{access_token}"

ohh..rupa-rupanya kalau Allianz kena submit gambar kenderaan...

tapi dalam email dia tak suruh pun submit gambar kenderaan,so, mana la aku tahu...

lagipun, aku rasa selepas buat pembayaran tu, sepatutnya dia akan redirect ke page "SUBMIT GAMBAR KENDERAAN",,,
tapi disebabkan ERROR TIMEOUT tu, page tu tak keluar.... itu yg problem..

tapi takpa lah, aku ok lagi...

lepas tu, aku pun pi la ambik gambar kenderaan aku,,,, aku pn upload,,, dan tekan submit...
tapi tiba2 takleh submit plak.... aku igt ke fon aku takde line (sbb duk kt basement parking),,,, aku pun pi la kt tempat yg ada line sikit...tapi tak jadi jugak...

aku pun pi naik rumah balik, guna wifi....pun tak boleh submit jugak...

aku guna firefox, chrome, mi browser, guna laptop, semua tak jadi....

disebabkan aku dh bayar RM1300,,,,aku rasa agak cuak sikit lah..

tapi takpe, aku try tanya customer support.....dkt whatsapp BOT tadi, aku pilih untuk "bercakap dengan customer support"....

tapi takda respon....senyap je...
aku msj banyak2 pn, takde respon...

bertambah-tambah kerisauan aku ni...

aku pun msj kt facebook page depa... pun tak respon...
aku komen kt post fb depa,, pun tak respon...

beberapa minit lepas tu, ada beberapa org mamat ni ckp depa pun pernah ada masalah dengan Bjak.my ni....
- ada sorang tu dari bulan 7 Bjak.my tak refund duit kt dia
- yang sorang lagi entah apa masalah, tapi dia ckp customer support tak refund duit dia...

bertambah-tambah la ketakutkan aku....

selepas duk mengomen-ngomen kt page depa tu, sampai satu tahap tu aku komen "okay, saya akan report pada polis dan report pada tribunal pengguna",,, beberapa minit lepas tu, baru la depa reply....

aku pun rasa lega la sikit....

depa pun reply "depa dah terima gambar yg aku upload tu".....depa akan proses dan akan hantar covernote tu melalui email...

so, sekarang ni, aku tengah menunggu lagi la ni.... kalau sebulan masih problem, mmg aku report polis je lah....

tapi korang pulak yg dah pernah guna, mcm mana? ok ke?
 
Sponsored Post

i4u

Legendary Member
Joined
Sep 13, 2010
Messages
17,315
Reaction score
51
Points
130
promilej under p&o ada kuar dllm bjak.my ke boss? kalo sapa jarang guna keta or ada byk keta..depa ade plan 5k km setahun dpt diskaun 40% insuran
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 18, 2010
Messages
35,427
Reaction score
2,190
Points
206
den tak pernah guna lagi.
tapi semalam dah try minta quotation dari bjak. itupun sebab tengok dekat fb dia punya sponsored ad macam positif feedback.

harga nak kata murah sangat takdelah.
kalau bandingkan dengan compare myeg untuk insuran yang den beli sebelum ni jimatlah dalam 30 ringgit.

kalau compare myeg tu sekejapan je dah dapat covernote. tapi ini bergantung kepada syarikat insurans juga kot sebab tak semua mintak detail tambahan macam gambar kenderaan.

sekarang ni nak try cari takaful yang syariah compliance pula kot-kot ada yang murah.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,233
Points
151
den tak pernah guna lagi.
tapi semalam dah try minta quotation dari bjak. itupun sebab tengok dekat fb dia punya sponsored ad macam positif feedback.

harga nak kata murah sangat takdelah.
kalau bandingkan dengan compare myeg untuk insuran yang den beli sebelum ni jimatlah dalam 30 ringgit.

kalau compare myeg tu sekejapan je dah dapat covernote. tapi ini bergantung kepada syarikat insurans juga kot sebab tak semua mintak detail tambahan macam gambar kenderaan.

sekarang ni nak try cari takaful yang syariah compliance pula kot-kot ada yang murah.
...

betul...aku tersilap tgk rupanya...

aku ingat ke quotation tu mmg harga tetap....aku ingat ke dah takde tambah2 dh lepas tu...

tapi rupa-rupanya quotation tu kalau NCD 30%...

masalahnya NCD aku 0%...haha....accident tahun lepas......so sbb tu aku terkejut "eh murahnya"...
sbb dari aku accident tu lagi aku dah pikir dlm kepala dh, lepas ni insurans aku mesti RM1600....

tapi tup2 tgk quotation kt Bjak ni tiba2 RM1300, terkejut lagi aku...itu yg aku terus beli tu....haha

Tadi dia email balik tadi, dia ckp perlu tambah rm400 lagi sbb NCD aku 0%....

haha...

aku tak tahu la knp...kalau renew insurans ni, aku prefer pergi kt stokis insurans lagi (secara offline)....sbb isnin dan selasa aku cuti....

kalau style online mcm Bjak.my, ok la untuk orang yang susah utk keluar rumah waktu Office Hours....
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,233
Points
151
aku rasa aku dah tak guna Bjak atau mana2 platform online untuk renew insurans lepas ni...haha

tapi aku tak halang pun korang nk cuba..

platform Bjak ni mesra pengguna....tapi masih ada sedikit masalah-masalah teknikal.....mungkin sbb masih baru..
aku rasa depa akan improve sistem depa dari semasa ke semasa...

dan harga pun takda la murah....lebih kurang je....

cuma kelebihan Bjak ni, dia boleh compare insurans mana kita nak....
senang la nk check yg mana yg sesuai dengan apa yg kita nak...

so, kalau korang nk try, terpulang...

kalau tanya aku, mmg aku taknak guna dh Bjak.my... buat aku cuak je...haha

overall rating aku pada Bjak ni 3/5 ..
 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,233
Points
151
promilej under p&o ada kuar dllm bjak.my ke boss? kalo sapa jarang guna keta or ada byk keta..depa ade plan 5k km setahun dpt diskaun 40% insuran
takde.............................
 
Sponsored Post
Top
Log in Register