Adakah anda benar2 menikmati diskaun dalam bil TNB..? mari sama2 kira..

CG Sponsors




3PinPlug

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2012
Messages
344
Reaction score
19
Points
15
Bulan depan baru nampak kesannya..sebab dia bermula 1/4..cuma musykil mcmmana dia kira diskaun tu..sebab skrg ni dia ambil dari jumlah bil sebelumnya..mcm saya bil bulan lepas sikit shj..utk masa hadapan cuaca semakin panas, semua org duduk rumah..sudah pasti penggunaan akan bertambah.
So bila dia dah kira prorata nanti, adakah dia akan ada diskaun lagi, sebab bil anggaran skrg ni pun dh ada diskaun:unsure:
terima kasih tuan kerana meninggalkan komen disini, cara perkiraan dia telah saya lampirkan di post #1..

saya berharap adalah mathematician dlm cg ni yg dpt membantu kita dlm membuat kira2 ini..

utk mengetahui berapa bacaan sebenar bil rumah tuan tidak susah.. tuan hnya perlu ambil digit no di meter tuan sama ada setiap hari, minggu atau bulan... tapi kalau tuan ambil setiap hari selama tempoh seminggu tuan dah boleh anggarkan berapa kepengunaan KwH tuan utk selama sebulan..
 
Sponsored Post

مايكل سكوتفيلد

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
20,386
Reaction score
1,337
Points
201
Bil api rumah aku sepatutnya rm29.43, aku kena byr rm20.xx. jika diskaun 50% sepatutnya aku perlu byr rm14.50 la lebih kurang kn?
Musim pkp ni sama shj penggunaan mcm hari lain sebab aku keja mcm biasa
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,287
Reaction score
98
Points
40
Ni bil aku,kira dua bulan dari bulan 4 sampai 5. Tak ada banyak beza sangat dengan bil bulan2 sebelumnya...sebab biasa aku dapat RM100-130 sebulan..dan penggunaan elektrik banyak dekat aircond dua buah on dari jam 6petang-7pagi setiap hari.

Diskaun aku dapat untuk 1 bulan sebanyak 15% jadi untuk dua bulan 30%

Oh ya...ni bil SESB,sebab aku duduk Sabah
 

Attachments

Laici

Super Active Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
5,263
Reaction score
644
Points
111
bil aku sama jer cam bulan lepas. kemudian dapat la diskaun 25% sebab jumlah penggunaan bulan lepas masuk dalam katergori tu...

pada masa sama, penyewa aku punya bil bulan lepas dekat rm270, bil baru sampai jumlah sama dan dapat la 2% diskaun..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,337
Reaction score
1,576
Points
596
setakat nie yang saya tau

punca bil elektrik naik

bila tengok tv non stop juga bila guna air cond sentiasa

kalau dua nie leh jimatkan

bil pun leh turun
 

3PinPlug

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2012
Messages
344
Reaction score
19
Points
15
bil bulan ini saya terima sama spt bil lepas sbb nie jenis anggaran dan bukan bacaan sebenar..
yg kita nk tengok ni adalah beza bacaan angaran dan sebenar nnti..
sbb bil eletrik ini cara dia charge mengikut blok...

makin byk guna makin tinggi charge dia...
 

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,218
Reaction score
1,178
Points
221
dah 2 bulan tak terima bill sejak pkp... tak tau la berapa bila terima ni... bila semua duduk dalam rumah ni memang rasa boleh cecah 800 untuk 2 bulan ...sebulan time tak pkp pun dah 300 ++...pening pale
 

clie76

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2012
Messages
204
Reaction score
18
Points
25
dah 2 bulan tak terima bill sejak pkp... tak tau la berapa bila terima ni... bila semua duduk dalam rumah ni memang rasa boleh cecah 800 untuk 2 bulan ...sebulan time tak pkp pun dah 300 ++...pening pale
Saya cadang tuan buat permohonan bacaan sendiri melalui apps TNB.. Bukan apa utk mengelakkan “kejutan” bila dapat bil bacaan sebenar..😥
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
18,010
Reaction score
3,247
Points
236
ni bil saya, dulu ada pernah dapat mesej kat aplikasi myTNB .. diorang akan ambil dari bacaan bulan Februari 2020, betul la tu, dan bagi 25% diskaun :D

sape2 install myTNB boleh dapat detailed bill dengan bacaan tariff ..

1.jpg
 
Sponsored Post
Top
Log in Register