BTC USD 20,184.8 Gold USD 1,718.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

yahoo search marketing (tutorial)

8

886

Guest
Messages
0
salam semua..

macam tajuk, aku nak minta jasa baik kawan2 dekat sini share
cara guna YSM untuk adsense..aku tak penah guna ni, harap adale
yang sudi share cara beli dan cara guna ni..kalau boleh siap
ada screenshot lagi mudah nak faham.. thanks in advanced..
 
Sponsored Post

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
salam semua..

macam tajuk, aku nak minta jasa baik kawan2 dekat sini share
cara guna YSM untuk adsense..aku tak penah guna ni, harap adale
yang sudi share cara beli dan cara guna ni..kalau boleh siap
ada screenshot lagi mudah nak faham.. thanks in advanced..

Thread yg menarik..Actually saya pun tak pernah guna YSM untuk kempen pengiklanan. Ia sama macam Google adwords yg memerlukan anda tahu asas2 pengetahuan dalam keyword target suit dengan webjualan anda.

Barangkali link ni membantu anda untuk dapatkan idea. Ia lengkap penerangannya disana camna nak mula?

Harap membantu - Here
 

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
OK saya tambah info lagi..:)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Isu mengenai YSM + adsense bukan sahaja hebat di perkatakan di Malaysia, malah di seluruh dunia. Ironinya time ini jugalah menyaksikan ramai adsense players yang mengunakan YSM di ban., situasi ini memberi kita peluang untuk belajar lagi.

Jadikan thread ini sebagai thread untuk kita berbincang mengenai cara untuk mengatasi masalah ini dan bukan menjadikan thread ini untuk melepas rasa marah mengenai YSM.

YSM begitu popular bukan kerana ia memberi traffic yang berkualiti, tetapi juga murah berbanding dengan adwords, ditambah pula dengan adanya kupon2 yang jauh lebih baik dari online advertising yang lain.

Mari kita kaji term yang digunakan oleh google.

Traffic Sources
Google ads may not be placed on pages receiving traffic from certain sources. For example, publishers may not participate in paid-to-click programs, send unwanted emails or display ads as the result of the action of any software application. Also, publishers using online advertising must ensure that their pages comply with Google's Landing Page Quality Guidelines.
Learn more

To ensure a positive experience for Internet users and Google advertisers, sites displaying Google ads may not:

•Use third-party services that generate clicks or impressions such as paid-to-click, paid-to-surf, autosurf and click-exchange programs.
•Be promoted through unsolicited mass emails or unwanted advertisements on third-party websites.
•Display Google ads, search boxes or search results as a result of the actions of software applications such as toolbars.
•Be loaded by any software that can trigger pop-ups, redirect users to unwanted websites, modify browser settings or otherwise interfere with site navigation. It is your responsibility to ensure that no ad network or affiliate uses such methods to direct traffic to pages that contain your AdSense code.
•Receive traffic from online advertising unless the site complies with the spirit of Google's Landing Page Quality Guidelines. For instance, users should easily be able to find what your ad promises.

Saya menganggap bahawa YSM boleh diketegorikan sebagai Online Advertising program. Dalam adsense policy, YSM adalah dilarang, KECUALI, mematuhi Google Landing Page Quality Guidelines (GLPQG). Maksudnya sekiranya kita mematuhi GLPQG, pengunaan YSM adalah dibenarkan.

Jadi guideline Landing page google ialah

a.Landing page must has privacy policy and anti spam policy
b.Must has contact us form
c.Must has link to authority site such as wikepedia,ebay and amazon.
d.Unique content.
e.Meta description and meta keyword
f.Main keyword density not more than 2 %. If not google will consider you spam.
g. Need to submit site map.
h. Put keyword alt tag for picture
i. Bold the keyword
j. Need to have bcklink.

Kita lihat kenyataan ini.

We recently caught up with Peter Clee, a publisher who has seen success with both AdSense and AdWords. Peter's main site, LondonNet.co.uk, was launched in the summer of 1996 and offers a guide to arts, entertainment, city info, and news about London. Peter also runs hotelgenie.com and myflatincannes.com. We'd like to share some of Peter's insights with you about monetising his sites with AdSense and his experience using AdWords to attract visitors
source : adsense.blogspot.com/2007/03/adwords-and-adsense-perfect-pair.html

Dari sini kita boleh membuat kesimpulan yang YSM/Adwords boleh digunakan. Jadi isu sekarang sama ada teknik arbitrage adalah dilarang atau tidak bukanlah isu utama kita di ban. Jadi traffic YSM bukanlah isu utama di sini.

Let we go to the next level. Mari kita bincang pulak mengenai Landing Page. Seperti juga orang lain, kadang-kadang bila rasa malas sudah menghantui kita, kita sering mengambil jalan pintas. Kandungan site yang kita buat mungkin tidak mematuhi Landing page yang di define oleh google.

Google telah memberi penerangan mengenai Landing page ini dan 3 faktor utama telah diberikan.
1. Relevant and Original Content

"Yang paling utama di sini adalah kandungan site yang haruslah bebas dari duplicate content. Memang kita boleh guna free artikel directory, tapi kita haruslah mengubah kandungan tersebut, sehingga ia lepas dari copyscape.com . Itu yang penting. Malah kita harus juga tidak semata-mata membuat kandungan yang original tetapi tidak berkualiti. Ini juga mendatangkan bahaya. Kita harus membuat kandungan yang original dan berkualiti. Itu bagus kata google. Di bawah adalah penerangan yang jelas dari Google bahawa kandungan yang original mestilah berkualiti dan bukannya sekadar original content semata-mata."

To maximize the value for advertisers displaying on your site, we recommend focusing on developing a high-quality site with original content that's valuable to your users
source: adsense.blogspot.com/2008/09/relating-adsense-to-adwords.html

2. Transparency

"Kandungan site yang kita hendak promote dengan YSM mestilah bukan site yang hanya ada 1-2 artikel atau post sahaja. Kita haruslah menjadikan site tersebut cukup maklumat dan champion dalam niche tersebut."

3. Navigability

"Kandungan site yang mudah bagi visitor mendapat maklumat. Contohnya kalau kita buat site mengenai pendidikan (salah satu hot niche) kita mesti buat artikel yang menyeluruh mengenai pendidikan, seperti jenis2 pendidikan, tempat untuk melanjut pendidikan, berapa fee kalau ada, tempoh masa pendidikan dan sebagainya."


Itu adalah antara isu yang dibincangkan dalam Google landing page. Namun begitu kita harus juga memberi tumpuan mengenai cara kita meletakkan Google ADS.

Macam mana rupanya site yang MFA? Pada saya site yang MFA adalah site yang mengunakan sepenuhnya semua option ads, iaitu 3 ads content, 3 ads link dan sebagainya. Kalau kita letak diri kita sebagai visitor dengan semua google ads merata2 kat satu site, kita mesti akan kata yang ini mungkin site made for adsense.

Justeru kita haruslah berfikir seperti visitor sebab google engineer pun manusia juga, bila dia nak ban, dia akan tengok dulu site yang dia nak ban, 1st impression dia kalau semua ads digunakan, dah tentu dia akan fikir yang site kita adalah MFA. Justeru memadai lah kita meletakkan ADS di tempat yang stategik.

Disamping itu kita juga dilarang meletakkan ADS di tempat bersebelahan dengan Gambar

We ask that publishers not line up images and ads in a way that suggests a relationship between the images and the ads. If your visitors believe that the images and the ads are directly associated, or that the advertiser is offering the exact item found in the neighboring image, they may click the ad expecting to find something that isn't actually being offered. That's not a good experience for users or advertisers.

Mari kita bincang bagaimana nak mengatasi masalah ini. IMHO YSM bukanlah isu utama dalam kes ini. Sekiranya kita nak manipulasi google system dari detect traffic dari YSM, kita mungkin boleh buat site redirection, iaitu kita advertise site lain guna YSM tapi site tersebut akan memujuk visitor untuk klik ke site lain yang menjadi target kita. Sekiranya kita buat begini, isu lain pula yang akan timbul iaitu

1. Kita mungkin melanggar YSM landing page quality pulak.

kalaupun kita lepas YSM landing page quality, isu dibawah mungkin berlaku

2. Kita mungkin di suspek oleh google terlibat dalam program link exchange kerana traffic datang dari satu site yang konsisten dan ini menimbulkan rasa curiga bagaimana site tersebut generate traffic. Saya bagi contoh dalam YSM kita promote site A, dan dalam site A, kita letak disclaimer yang kita telah berpindah ke site B. Situasi ini agak bahaya kerana Google akan buat siasatan bagaimana Site A mendapat traffic. ?


Adalah lebih baik sekiranya kita combina traffic dari YSM dan SEO. InsyaAllah google happy and we are happy too. :D
 

twitter

Active+ Member
Messages
3,896
Joined
Jul 2, 2009
Messages
3,896
Reaction score
254
Points
41
OK saya tambah info lagi..:)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Isu mengenai YSM + adsense bukan sahaja hebat di perkatakan di Malaysia, malah di seluruh dunia. Ironinya time ini jugalah menyaksikan ramai adsense players yang mengunakan YSM di ban., situasi ini memberi kita peluang untuk belajar lagi.

Jadikan thread ini sebagai thread untuk kita berbincang mengenai cara untuk mengatasi masalah ini dan bukan menjadikan thread ini untuk melepas rasa marah mengenai YSM.

YSM begitu popular bukan kerana ia memberi traffic yang berkualiti, tetapi juga murah berbanding dengan adwords, ditambah pula dengan adanya kupon2 yang jauh lebih baik dari online advertising yang lain.

Mari kita kaji term yang digunakan oleh google.



Saya menganggap bahawa YSM boleh diketegorikan sebagai Online Advertising program. Dalam adsense policy, YSM adalah dilarang, KECUALI, mematuhi Google Landing Page Quality Guidelines (GLPQG). Maksudnya sekiranya kita mematuhi GLPQG, pengunaan YSM adalah dibenarkan.

Jadi guideline Landing page google ialah

a.Landing page must has privacy policy and anti spam policy
b.Must has contact us form
c.Must has link to authority site such as wikepedia,ebay and amazon.
d.Unique content.
e.Meta description and meta keyword
f.Main keyword density not more than 2 %. If not google will consider you spam.
g. Need to submit site map.
h. Put keyword alt tag for picture
i. Bold the keyword
j. Need to have bcklink.

Kita lihat kenyataan ini.



Dari sini kita boleh membuat kesimpulan yang YSM/Adwords boleh digunakan. Jadi isu sekarang sama ada teknik arbitrage adalah dilarang atau tidak bukanlah isu utama kita di ban. Jadi traffic YSM bukanlah isu utama di sini.

Let we go to the next level. Mari kita bincang pulak mengenai Landing Page. Seperti juga orang lain, kadang-kadang bila rasa malas sudah menghantui kita, kita sering mengambil jalan pintas. Kandungan site yang kita buat mungkin tidak mematuhi Landing page yang di define oleh google.

Google telah memberi penerangan mengenai Landing page ini dan 3 faktor utama telah diberikan.
1. Relevant and Original Content

"Yang paling utama di sini adalah kandungan site yang haruslah bebas dari duplicate content. Memang kita boleh guna free artikel directory, tapi kita haruslah mengubah kandungan tersebut, sehingga ia lepas dari copyscape.com . Itu yang penting. Malah kita harus juga tidak semata-mata membuat kandungan yang original tetapi tidak berkualiti. Ini juga mendatangkan bahaya. Kita harus membuat kandungan yang original dan berkualiti. Itu bagus kata google. Di bawah adalah penerangan yang jelas dari Google bahawa kandungan yang original mestilah berkualiti dan bukannya sekadar original content semata-mata."



2. Transparency

"Kandungan site yang kita hendak promote dengan YSM mestilah bukan site yang hanya ada 1-2 artikel atau post sahaja. Kita haruslah menjadikan site tersebut cukup maklumat dan champion dalam niche tersebut."

3. Navigability

"Kandungan site yang mudah bagi visitor mendapat maklumat. Contohnya kalau kita buat site mengenai pendidikan (salah satu hot niche) kita mesti buat artikel yang menyeluruh mengenai pendidikan, seperti jenis2 pendidikan, tempat untuk melanjut pendidikan, berapa fee kalau ada, tempoh masa pendidikan dan sebagainya."


Itu adalah antara isu yang dibincangkan dalam Google landing page. Namun begitu kita harus juga memberi tumpuan mengenai cara kita meletakkan Google ADS.

Macam mana rupanya site yang MFA? Pada saya site yang MFA adalah site yang mengunakan sepenuhnya semua option ads, iaitu 3 ads content, 3 ads link dan sebagainya. Kalau kita letak diri kita sebagai visitor dengan semua google ads merata2 kat satu site, kita mesti akan kata yang ini mungkin site made for adsense.

Justeru kita haruslah berfikir seperti visitor sebab google engineer pun manusia juga, bila dia nak ban, dia akan tengok dulu site yang dia nak ban, 1st impression dia kalau semua ads digunakan, dah tentu dia akan fikir yang site kita adalah MFA. Justeru memadai lah kita meletakkan ADS di tempat yang stategik.

Disamping itu kita juga dilarang meletakkan ADS di tempat bersebelahan dengan Gambar



Mari kita bincang bagaimana nak mengatasi masalah ini. IMHO YSM bukanlah isu utama dalam kes ini. Sekiranya kita nak manipulasi google system dari detect traffic dari YSM, kita mungkin boleh buat site redirection, iaitu kita advertise site lain guna YSM tapi site tersebut akan memujuk visitor untuk klik ke site lain yang menjadi target kita. Sekiranya kita buat begini, isu lain pula yang akan timbul iaitu

1. Kita mungkin melanggar YSM landing page quality pulak.

kalaupun kita lepas YSM landing page quality, isu dibawah mungkin berlaku

2. Kita mungkin di suspek oleh google terlibat dalam program link exchange kerana traffic datang dari satu site yang konsisten dan ini menimbulkan rasa curiga bagaimana site tersebut generate traffic. Saya bagi contoh dalam YSM kita promote site A, dan dalam site A, kita letak disclaimer yang kita telah berpindah ke site B. Situasi ini agak bahaya kerana Google akan buat siasatan bagaimana Site A mendapat traffic. ?


Adalah lebih baik sekiranya kita combina traffic dari YSM dan SEO. InsyaAllah google happy and we are happy too. :D

wah sungguh panjang lebar penerangannye..ahaks..aku ada jugak gune YSM..tapi maleh dah..free ysm lagi..kehkeh...
 

adar

Super Active Member
Messages
9,027
Paid Membership
Joined
Dec 20, 2005
Messages
9,027
Reaction score
215
Points
73
salam semua..

macam tajuk, aku nak minta jasa baik kawan2 dekat sini share
cara guna YSM untuk adsense..aku tak penah guna ni, harap adale
yang sudi share cara beli dan cara guna ni..kalau boleh siap
ada screenshot lagi mudah nak faham.. thanks in advanced..

toksah gatai2 la bro. nnt akaun kena banned.

tu bdk2 buduh je buat mcm tu. karang satu malaysia kena banned baru tu. f2r la, speedadsense la. semua mcm haram jadah.

ilmu free tu patut secara rahsia je bukan dihebahkan kesemua org. bila dah ramai sgt pakai google pun tahu. kalo dah ramai sgt rakyat Malaysia pakai, silap2 Malaysia kena banned.

buduh la bdk2 yg buat kelas, jual ebook blackhat ni. semua tau nak kaya je. mcm haram jadah.
 

maliq7776

Super Active Member
Messages
7,835
Joined
Mar 8, 2008
Messages
7,835
Reaction score
72
Points
75
Seriously..aku tak berani nak pakai YSM untuk adsense..bukan apa, kebarangkalian untuk kena ban tinggi. bukan aku cakap, tapi ni realiti players adsense Malaysia..biarpun banyak bias cakap bukan sebab YSM..tapi landing page la..bla bla bla..biar lambat..asal selamat..SEO:)cgrock

lantang adar sound..direct terus:eek:
 
8

886

Guest
Messages
0
thanks semua..aku akan belajale yg mana baik n buruk..
bestle forum ni, admin dan mod pun rajin reply.. dan bahasa yg 'direct to the point'
i like it ..heheh
 

adar

Super Active Member
Messages
9,027
Paid Membership
Joined
Dec 20, 2005
Messages
9,027
Reaction score
215
Points
73
Seriously..aku tak berani nak pakai YSM untuk adsense..bukan apa, kebarangkalian untuk kena ban tinggi. bukan aku cakap, tapi ni realiti players adsense Malaysia..biarpun banyak bias cakap bukan sebab YSM..tapi landing page la..bla bla bla..biar lambat..asal selamat..SEO:)cgrock

lantang adar sound..direct terus:eek:

kena kp direct bro. mrk yg "otai" ni semua peragai mcm haram jadah. gajar ilmu sesat kat org, motifnya duit je. jula ebook, kelas la.

kalo ilmu betul tak pe tp ilmu sesat. mcm ari tu ada member bgtau google buat pembersihan akaun2 adsense org malaysia. ramai yg kena. punca dr speedadsense rasanya.

Alhamdulillah akaun aku tak kena. akaun aku dr 2004 tu. tak pernah kena banned atau suspen sbb aku buat cara baik.
 

habiburrahman

Super Active Member
Messages
7,016
Joined
Feb 1, 2009
Messages
7,016
Reaction score
195
Points
78
toksah gatai2 la bro. nnt akaun kena banned.

tu bdk2 buduh je buat mcm tu. karang satu malaysia kena banned baru tu. f2r la, speedadsense la. semua mcm haram jadah.

ilmu free tu patut secara rahsia je bukan dihebahkan kesemua org. bila dah ramai sgt pakai google pun tahu. kalo dah ramai sgt rakyat Malaysia pakai, silap2 Malaysia kena banned.

buduh la bdk2 yg buat kelas, jual ebook blackhat ni. semua tau nak kaya je. mcm haram jadah.


adar meletup je, thread ni terus sejuk...:))
 

gee-shock

Active Member
Messages
1,059
Paid Membership
Joined
Jun 17, 2010
Messages
1,059
Reaction score
3
Points
25
wah tak paham hehe...kalau ada org boleh explain serba sikit kat aku kan best hehe..sape2 tolong la explain YSM speedadsense semua ni ape?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register