Tutup

Recommended Brokers


Latest Threads

Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

izuddin fithri

Fun Poster
Joined
Mar 5, 2012
Messages
754
Reaction score
2
Points
20
Boleh tapi adalah kerja yg agak rumit. Byk bahasa scripting tak dibuat aplikasi psl [1] performance dan [2] takde akses yg luas ke hardware.

Mcm nak minta memori kat RAM pastu buang bila dah tak pakai (ni kira asas le ni). Pastu kalau nak performance mantap boleh guna ASM untuk buat operasi kiraan matematik yg rumit.

Sebab tu game byk dibangunkan dengan bahasa C++ dan C.

PHP utk develop desktop boleh gunakan dengan binding GTK.
ye ke ???
terima kasih pemimpin...
bukan pe java saya dah belajar...
tp cume php je saya belum belajar lagi...
dan adakah saya kene mantapkan java dahulu n baru matapkan php...
sebab saya kene bersedia dari sekarang kerana nak buat projek akhir atau final untuk sem akhir...
tu yang nak preper dari sekarang...
 

pemimpin

Active Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
1,672
Reaction score
310
Points
41
ye ke ???
terima kasih pemimpin...
bukan pe java saya dah belajar...
tp cume php je saya belum belajar lagi...
dan adakah saya kene mantapkan java dahulu n baru matapkan php...
sebab saya kene bersedia dari sekarang kerana nak buat projek akhir atau final untuk sem akhir...
tu yang nak preper dari sekarang...
Psl belajar sbb kena wat projek akhir, aku malas nak komen. Berapa byk org kat sini dah kena bambu dgn otai2 (termasuklah aku) psl niat belajar tu dah salah.

Pendek kata, kalu niat belajar programming ke atau apa2 ilmu sekalipun sbb kena paksa atau takut gagal periksa. Insyallah, ilmu tu takkan bawa sdr pi mana-mana pun.

Belajar ni syarat wajib dia 2: minat & ikhlas.
 

k_a_a

Fun Poster
Joined
Oct 19, 2012
Messages
374
Reaction score
18
Points
15
Psl belajar sbb kena wat projek akhir, aku malas nak komen. Berapa byk org kat sini dah kena bambu dgn otai2 (termasuklah aku) psl niat belajar tu dah salah.

Pendek kata, kalu niat belajar programming ke atau apa2 ilmu sekalipun sbb kena paksa atau takut gagal periksa. Insyallah, ilmu tu takkan bawa sdr pi mana-mana pun.

Belajar ni syarat wajib dia 2: minat & ikhlas.
Setuju dgn apa yg bro cakapkan.. memang betul zaman skrg ni ramai terjah masuk aliran IT ..ntah kenapa..

Masa aku dulu sembang2 dgn org TM.. drp beratus grad IT (scholar) diaorang, akhirnya cuma beberapa kerat je yg nak buat programming.. kekeke..
 

k_a_a

Fun Poster
Joined
Oct 19, 2012
Messages
374
Reaction score
18
Points
15
salam dan selamat sejahtera...
PHP N JAVA NI BENDA SAMA KE???
Menjawab soalan asal..ianya tak sama.. language lain dan jenis pun lain..

PHP = scripting language yang apabila run akan di interpretasi oleh runtime dia yg di install dalam webserver tu..

JAVA = perlu dicompile dan run dalam environment nya sendiri iaitu JVM (java virtual machine)..

itu lah lebih kurang secara mudah.. gaya bahasa masing agak berbeza sedikit..
 

applejuice

Fun Poster
Joined
Oct 23, 2011
Messages
482
Reaction score
14
Points
15
buat case study la bro..

ambik satu contoh sistem..katakan nak buat sistem sewa kete.

then try learn from step by step.. jangan guna cms cm wordpress ke joomla, try buat dari scratch.cara ni cepat belajar.rasanye la.

lagi satu.bro join je mana2 startup weekend ke.hack weekend ke.kat situ la segala otai programmning ade..dtg buat ***** pun xpe.janji learn something..

sorry..x buat coding dah..tgk turun naik je skunk.haha
 

g3nglepak

Active Member
Joined
Jul 16, 2012
Messages
1,330
Reaction score
1
Points
25
ye ke ???
terima kasih pemimpin...
bukan pe java saya dah belajar...
tp cume php je saya belum belajar lagi...
dan adakah saya kene mantapkan java dahulu n baru matapkan php...
sebab saya kene bersedia dari sekarang kerana nak buat projek akhir atau final untuk sem akhir...
tu yang nak preper dari sekarang...
java aku tak tahu ape pun... aku belajar php terus..

belajar online je --> http://www.w3schools.com/php/default.asp
 

mrlan09

Legendary Member
Joined
Nov 10, 2009
Messages
10,661
Reaction score
183
Points
923
Xsama...sepanjang saya dlm bidang programming.. php lbih senang dari java.. huhuhu.
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register