Tutup

Recommended Brokers


Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

abdan

Active+ Member
Joined
Feb 23, 2006
Messages
3,411
Reaction score
13
Points
25
php dan java adalah dua benda yang sama.
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Programming ni seni bro, so kena ada jiwa dan passion, kejap je kalau betul2 rasa minat tu tinggi sangat.
kalau utk org cam aku tau html dan css je...macam mana nak start dgn PHP ni dari pengalaman bro?Sebab aku ni dah bekerja jadinya masa tu terhad sikit cuma minat nak belajar..background design tapi minat coding huhuhu
 

Erazer

Active+ Member
Joined
Oct 19, 2012
Messages
2,648
Reaction score
124
Points
33
kalau utk org cam aku tau html dan css je...macam mana nak start dgn PHP ni dari pengalaman bro?Sebab aku ni dah bekerja jadinya masa tu terhad sikit cuma minat nak belajar..background design tapi minat coding huhuhu
Saya lak tak minat web development , lebih kearah desktop application, kalau saya jadi bro , minat dengan web dev baik belajar PHP+jQuery/ASP.NET :)paid
 

cilox

Permanently Banned
Joined
Nov 13, 2009
Messages
1,382
Reaction score
3
Points
25
sekarang dah tak banyak pakai php..kebanyakan startup di barat and malaysia guna ruby on rails or django framework... tapi tak dinafikan dari scalability php mantop
 

pemimpin

Active Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
1,672
Reaction score
310
Points
41
php pun boleh buat aplikasi desktop ke?
Boleh tapi adalah kerja yg agak rumit. Byk bahasa scripting tak dibuat aplikasi psl [1] performance dan [2] takde akses yg luas ke hardware.

Mcm nak minta memori kat RAM pastu buang bila dah tak pakai (ni kira asas le ni). Pastu kalau nak performance mantap boleh guna ASM untuk buat operasi kiraan matematik yg rumit.

Sebab tu game byk dibangunkan dengan bahasa C++ dan C.

PHP utk develop desktop boleh gunakan dengan binding GTK.
 

pemimpin

Active Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
1,672
Reaction score
310
Points
41
C takde..tapi buat masa ni aku reti html,css dan cms macam wordpress...kekadang fikir aku lack kat php dan java ni...kene belajar juga supaya cepat tangkap lagi
HTML, CSS tu bukan bahasa programming. Tu lebih pada syntax utk susunan web site.

Contohnya, boleh tak gunakan HTML utk buat kiraan 1 + 1 ? Mcm tu gak dengan CSS.
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
HTML, CSS tu bukan bahasa programming. Tu lebih pada syntax utk susunan web site.

Contohnya, boleh tak gunakan HTML utk buat kiraan 1 + 1 ? Mcm tu gak dengan CSS.
huh tullah memang takde background coding pun..semua main redah je,cuma minat...pasni nak slow2 belajar
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register