BTC USD 19,040.2 Gold USD 1,810.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

TPM bimbang masyarakat ketagih gajet & internet

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,476
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,476
Reaction score
2,550
Points
266
Awards
1
FW889472_KB08_140619_ORANG_ASLI-scr.jpgSeptember 7, 2019 8:54 pm

KUALA LUMPUR, 7 SEPT: Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menzahirkan kebimbangan dengan sikap masyarakat yang dilihat begitu terikat dengan gajet dan peranti digital untuk memperoleh maklumat serta berkomunikasi, tanpa mengendahkan dunia fizikal di sekeliling mereka.

Timbalan perdana menteri berkata, bagaikan sudah menjadi satu lumrah apabila melihat sekelompok remaja atau sekumpulan dewasa terdiri daripada rakan taulan atau keluarga yang duduk bersama namun tidak berkomunikasi antara satu sama lain.

“Situasi begini jelas menceritakan bahawa mereka lebih selesa untuk berkongsi dan bertukar maklumat serta meluahkan perasaan di alam siber berbanding di dunia realiti.
“Lebih membimbangkan lagi apabila kanak-kanak seawal usia dua hingga tiga tahun telah mula bermain gajet atau peranti digital seperti tablet dan telefon pintar, seolah-olah peralatan ini menjadi peneman atau pengasuh selain ibu bapa dan penjaga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Hari Produktiviti Bersama Komuniti dan pelancaran Buku Panduan AWASpada (Awas Media Sosial dan Permainan Dalam Talian), di sini hari ini.
“Ibu bapa harus sedar bahawa gajet bukanlah ‘pengasuh’ kedua untuk anak-anak mereka. Berkomunikasi bersemuka adalah lebih baik berbanding anak-anak dibiarkan bersendirian merenung imej ataupun animasi di skrin tablet,” katanya yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Beliau berkata, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) di bawah kementerian itu mengadakan pelbagai program bagi menggalakkan ibu bapa dan keluarga bijak menggunakan gajet dalam berkomunikasi dan meningkatkan hubungan kekeluargaan.

Timbalan perdana menteri berkata, masalah ‘digital drug’ (dadah digital) berlaku apabila seseorang individu menghabiskan masa lebih daripada empat jam menggunakan internet untuk sesuatu perkara yang tidak ada kaitan dengan pekerjaan atau pembelajaran.

Katanya, satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan internet yang ekstrem melebihi enam jam sehari memberi kepuasan dan kesejahteraan hidup yang rendah berbanding penggunaan internet yang sederhana selama satu hingga dua jam sehari.

Merujuk kepada Kajian Pengguna Internet 2018 yang dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pula, beliau berkata ia mendapati purata tempoh melayari internet di Malaysia adalah 6.6 jam sehari, dengan 93.1 peratus pengguna mengakses internet melalui telefon pintar.

Timbalan perdana menteri berkata penggunaan internet yang ekstrem boleh mengakibatkan penggunanya menjadi ketagih sehingga mengancam kesihatan fizikal dan mental.

-BERNAMA
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,476
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,476
Reaction score
2,550
Points
266
Awards
1
gajet.jpg

AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Hadkan penggunaan gajet dalam kalangan kanak-kanak
September 22, 2019 12:11 pm

KUALA LUMPUR, 22 SEPT: Pihak yang berkenaan, terutama ibu bapa, perlu mengehadkan penggunaan peranti elektronik seperti tablet atau telefon pintar oleh anak mereka bagi mengelak penglihatan daripada menjadi rosak, kata Naib Pengerusi Kanan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye.

Beliau berkata, sebuah penyelidikan global merumuskan bahawa kanak-kanak tidak boleh didedahkan kepada peranti elektronik seperti tablet, telefon pintar atau televisyen selama lebih dua jam seminggu bagi mengelak implikasi serius terhadap mata mereka.

“Ini bermakna kanak-kanak hanya boleh dibenarkan untuk bermain peranti seperti itu kira-kira 17 minit setiap hari.
“Pada Mac 2017, Kementerian Pendidikan memberitahu persidangan Dewan Rakyat bahawa penggunaan peranti elektronik yang berpanjangan adalah satu daripada penyumbang utama kepada kecacatan penglihatan dalam kalangan pelajar sekolah.

“Menurut kementerian itu, pada 2017, 6.3 peratus pelajar Tahun Satu mengalami kecacatan penglihatan manakala pelajar Tahun Enam pula 4.1 peratus, dan Tingkatan Tiga 2.7 peratus,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Lam Thye turut merujuk kepada kenyataan pensyarah Fakulti Sains Kesihatan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Wan Elhami Wan Omar bahawa kanak-kanak berumur dua hingga lima tahun sangat tidak digalakkan untuk didedahkan kepada peranti elektronik.
“Mereka seharusnya didedahkan kepada aktiviti luar dan mendapat cukup cahaya matahari serta menikmati keindahan alam semula jadi.

“Sekiranya masalah ketagihan gajet tidak segera diselesaikan, saya bimbang ia bukan sahaja akan merosakkan penglihatan pelajar tetapi akan turut mengakibatkan masalah sosial yang lain seperti pornografi dan buli siber,” katanya.

Lam Thye mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, merangkap Pengerusi MCPF baru-baru ini, yang menyuarakan kebimbangannya berhubung ketagihan gajet dalam kalangan masyarakat, dengan kanak-kanak di usia seawal dua hingga tiga tahun telah mula bermain gajet atau peranti digital.

Beliau dipetik sebagai berkata masalah ‘dadah digital’ berlaku apabila seseorang individu itu menghabiskan masa lebih daripada empat jam menggunakan Internet untuk sesuatu perkara yang tidak ada kaitan dengan pekerjaan atau pembelajaran.

Merujuk kepada Kajian Pengguna Internet 2018 yang dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pula, beliau berkata ia mendapati purata tempoh melayari internet di Malaysia adalah 6.6 jam sehari, dengan 93.1 peratus pengguna mengakses internet melalui telefon pintar.

Timbalan perdana menteri berkata penggunaan internet yang ekstrem boleh mengakibatkan penggunanya menjadi ketagih sehingga mengancam kesihatan fizikal dan mental.

-BERNAMA
 

AlYamani

Legendary Member
gem
Messages
12,292
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,292
Reaction score
630
Points
161
Ada masa masa devices ni penting,kalau tak macamana ada badan corporate dan konglomerat galak BYOD...

Lagi satu contoh,kalau kat restoren,mamak,tomyam,daripada mata melilau konon hobi yg tak faedah maksiat mata,suka tengok tengok orang,bukan ker baik tundukkan pandangan,maka tengoklah gadget...haha...
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,476
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,476
Reaction score
2,550
Points
266
Awards
1
gajet.jpg

AGENDANASIONAL

TPM: Taksub gajet hingga jarang bercakap dengan keluarga
Oktober 19, 2019 10:00 pm

ALOR GAJAH, 19 OKT: Rakyat di negara ini dilihat sering bersama gajet sehingga jarang bercakap dengan anggota keluarga terutama anak-anak, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata rakyat Malaysia disaran supaya menghadkan masa dengan gajet dan memperuntukkan waktu secukupnya dengan anggota keluarga dalam membentuk masyarakat yang kukuh.

“Kita ini banyak sangat dengan gajet, jarang bercakap dengan keluarga terutama anak-anak, terlalu asyik dengan Whatsapp periksa apa status Facebook. Selalulah bercakap dengan adik beradik, keluarga semuanya.

“Keluarga ini penting kerana ia adalah asas masyarakat, jika runtuh keluarga kesannya akan meleret hingga beri kesan kepada masyarakat itu sendiri,” katanya ketika berucap pada majlis minum petang bersama rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara di sini hari ini.

Turut hadir Anggota Parlimen Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin serta lebih 100 penduduk DUN kawasan itu dan dalam majlis sama, Dr Wan Azizah turut menyampaikan sumbangan kepada 49 penerima bantuan kebajikan di kawasan itu.

Sementara itu, Dr Wan Azizah berkata kerajaan yang diterajui Pakatan Harapan telah, sedang dan akan melaksanakan banyak inisiatif bagi memperkasa rakyat khususnya kumpulan B40 antaranya Bantuan Sara Hidup (BSH), PEKA B40 dan MySalam.

Beliau berkata kementeriannya juga bertanggungjawab melaksanakan program pembangunan keluarga dan masyarakat melibatkan kumpulan sasar antaranya adalah kanak-kanak, warga emas dan orang kelainan upaya, yang mana Jabatan Kebajikan Masyarakat menguruskan bantuan yang diberikan kepada yang layak dikalangan kumpulan sasar ini.

“Peruntukan yang digunakan untuk menampung kos pemberian bantuan ini tinggi, justeru, kita berhasrat untuk meningkatkan taraf ekonomi rakyat supaya lebih ramai penerima bantuan dapat dikeluarkan daripada belenggu kesusahan dan dapat berdikari, dan lebih baik lagi, mereka pula menyumbang untuk orang lain memerlukan.

Dalam pada itu, beliau berkata menerusi Belanjawan 2020 sejumlah RM6.5 bilion diperuntukan untuk mencipta 350,000 peluang pekerjaan pada tahun depan dan ini adalah berita gembira untuk semua terutama anak muda.

“Selain itu, Kerajaan turut berhasrat memperkasa sektor Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) yang sangat dekat dengan para belia dengan menyediakan tambahan peruntukan RM200 juta,” katanya.

-BERNAMA
 
Sponsored Post

Top
Log in Register