BTC USD 61,807.3 Gold USD 1,766.01
Time now: Jun 1, 12:00 AM

` Tips Menjimatkan Minyak Dengan Jayanya

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
pe_02.1.jpg


info tambahan utk pemandu selepas isu kenaikan harga minyak baru² ini.. :D so sesapa ada info lagi, bule kongsikan di sini ok.. untuk panduan bersama ! :)paid

Tips Menjimatkan Minyak Dengan Jayanya

matjoe http://www.matjoe.com/2010/10/tips-menjimatkan-minyak-dengan-jayanya.html

Salam petang jumaat. Sebelum ini aku ada beri tips jimatkan minyak which is beli kereta yg rendah fuel consumption seterusnya senarai kereta yang menjimatkan minyak. Kali ini aku nak share lagi tips menjimatkan minyak lagi.

1) Pemilihan jenama minyak - Setengah orang menganggap semua minyak sama tapi hakikatnya berbeza kerana ADDICTIVE dalam minyak utk sesuatu syarikat berbeza. Melalui pembacaan aku dalam comment yang diterima di blog paultan utk entry berkaitan petrol BHP, ramai reader yang bagi comment petronas ron95 adalah menjimatkan minyak.

2) Jangan tekan minyak dan break dengan mendadak - Perbuatan ni membuatkan penggunaan bahan api meningkat, sebaliknya tekan minyak secara perlahan (jgn la perlahan sangat sampai orang belakang marah) begitu juga dgn membrek,

3) Bawa pada gear yang sesuai - Kalau bawak kereta manual, kene gunakan gear yang sesuai, jgn biar kereta berada lama pada gear rendah, sebolehnya dapatkan kelajuan gear 5 secepat mungkin. Off course laa jgn bawak 40km/h nak stay gear 5 lagi

4) Stay below 3000rpm or below 90km/h- Relative dengan Torque Maksima pada RPM tertentu, paling optimun penggunaan bahan api adalah pada RPM itu. Apapun tak perlu pikir sangat pasal torque, senang cerita stay within 90km/h ataupun jaga RPM jangan lebih

5) Kurangkan berat badan dan berat barang dalam kereta - Lagi banyak beban nak bawak, lagi banyak minyak digunakan. so kalau anda gemuk, bila berjaya kuruskan badan, boleh jimatkan penggunaan minyak. Jangan bawak benda2 yang tak perlu. aku pun selalu terlupa keluarkan stroller. Mmg ada org yang dalam kereta dia byk sangat barang dan fail, mcm contoh ajen insurans dan ajen unit trust.

6) Servis kereta ikut jadual - Ni penting untuk servis kereta ikut jadual kerana bila minyak hitam dh kotor, makin banyak consume minyak. What's more kita punya kereta lebih selamat untuk dinaiki, kalau lama tak servis mana tahu kalau2 minyak hitam bocor, alih2 enjin rosak kereta tersadai, kan payah tu

7) Angin tayar biar optima - Kalau terlampau tinggi tekanan, melambung2 dibuatnya bila laju, x selamat pulak. Kalau lembik tayar (tekanan angin rendah) minyak akan digunakan lebih. Adalah sesuai utk check angin at least sebulan sekali. Boleh check berapa kadar angin yg sesuai utk sesuatu kereta tu somewhere dekat tempat duduk driver.


Save Even More Fuel With These 10 Simple Steps

informasi-kereta.blogspot.com


Fuel economy in automobiles is the amount of fuel required to move the automobile over a given distance. While the fuel efficiency of petroleum engines has improved markedly in recent decades, this does not necessarily translate into fuel economy, if consumers prefer or are required to buy larger and heavier vehicles that are more comfortable or have more mandated safety features.

Belows are a few useful tips in order to save more fuel and very easy to practice:

1 - Avoid High Speeds

As your speed increase, your aerodynamic drag increases in an exponential fashion. Driving 62mph (100km/j) vs 75mph(120 km/j) will reduce fuel consumption by about 15%.

2 - Do not Accelerate or Brake Hard

By anticipating the traffic and applying slow steady accelerating and braking, fuel economy may increase by as much as 20%.

3 - Keep Tires Properly Inflated

Keep tire air pressure at the level recommended by your vehicle manufacturer. A single tyre under inflated by 2 PSI, increase fuel consumption by 1%.

4 - Use Air Conditioner Sparingly

When the air conditioner is turned on, its put extra load on the engine forcing more fuel to be used (by about 20%).

5 - Keep Window Closed

Windows open, especially at Highway speeds, increase drag and result in decreased fuel economy of up to 10%

6 - Service Vehicle Regularly

Work for both. Proper maintenance avoid poor fuel economy related to dirty air filters, old spark plug or low fluid levels.

7 - Maintaining a Constant Speed

Maintaining a constant speed overlong distances often saves gas.

8 - Avoid Heavy Load

Remove sand bag from your trunk in the spring and pack lightly for long trips.

9 - Avoid Long Idles

If you anticipate being stopped for more than one minute, shut off the car. Restarting the car uses less fuel than letting it idle for this time.

10 - Do not Warm Up Your Engine

Drive off immediately at a low speed after starting your car. This way, the engine will warm up faster and lubricate better.



di petik dari blogger .. :) http://www.matjoe.com/

tak pun buat macam ni :)) :))
toyotacamryps8.jpg
flinscar.jpg


share dan info dari warga CG

aku layan shell, petronas lau takde shell...yang laen aku jarang sesangat singgah....petrol ni sebahagian kecil je dari pengiraan FC, driving behaviour yang paling penting..

aku isi myk selain petronas..n lagi info jimat myk..cri magnet yg kt harddisk kmpter yg x guna dh..lepas 2 ikat kt bertentang kyt salur myk 2..leh r jmat ckit2..


same like me..hehe..
Shell terbaek..plg terbaek ron97 shell nye..tp kalo shell still kuar v-power...mjadi pilihan kalbu..hehe..
Papepn shell mesti pilih..petr0nas jrg sx..yg lain2 ble tdesak..

ala lbih kurang cmni..
magnetic_fuel_saver.jpg


ni..cth je..yg guna magnet HDD 2..DIY..coz magnet HDD kuat ckit..
 
Last edited:
Sponsored Post

peja510

Super Active Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
7,875
Reaction score
41
Points
80
bagi aku lak...
petronas ron 95 yg paling kuat makan minyak..

aku prefer shell, bhp, esso, caltex dan last petronas
 

sipout

Active Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
1,523
Reaction score
12
Points
25
bagi aku lak...
petronas ron 95 yg paling kuat makan minyak..

aku prefer shell, bhp, esso, caltex dan last petronas

aku layan shell, petronas lau takde shell...yang laen aku jarang sesangat singgah....petrol ni sebahagian kecil je dari pengiraan FC, driving behaviour yang paling penting..
 

n3scAf3 AIs

Active Member
Joined
Sep 30, 2009
Messages
1,473
Reaction score
28
Points
30
aku isi myk selain petronas..n lagi info jimat myk..cri magnet yg kt harddisk kmpter yg x guna dh..lepas 2 ikat kt bertentang kyt salur myk 2..leh r jmat ckit2..
 
Last edited:

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
aku layan shell, petronas lau takde shell...yang laen aku jarang sesangat singgah....petrol ni sebahagian kecil je dari pengiraan FC, driving behaviour yang paling penting..

betul.. bawak macam pelesit nak jimat konon :eek:
 

Funtick118

Fun Poster
Joined
Oct 19, 2010
Messages
154
Reaction score
0
Points
10
aku layan shell, petronas lau takde shell...yang laen aku jarang sesangat singgah....petrol ni sebahagian kecil je dari pengiraan FC, driving behaviour yang paling penting..


same like me..hehe..
Shell terbaek..plg terbaek ron97 shell nye..tp kalo shell still kuar v-power...mjadi pilihan kalbu..hehe..
Papepn shell mesti pilih..petr0nas jrg sx..yg lain2 ble tdesak..
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
kalo nak jimat lagi.......hybrid kan ada...ekekekek....
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
aku isi myk selain petronas..n lagi info jimat myk..cri magnet yg kt harddisk kmpter yg x guna dh..lepas 2 ikat kt bertentang kyt salur myk 2..leh r jmat ckit2..

uits.. mcm mana lak skill tuu.. bule demo skit..
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
same like me..hehe..
Shell terbaek..plg terbaek ron97 shell nye..tp kalo shell still kuar v-power...mjadi pilihan kalbu..hehe..
Papepn shell mesti pilih..petr0nas jrg sx..yg lain2 ble tdesak..

err....naper yg tak best nya petronas ni?:-?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register