Debate Punca cina malaysia berbeza dengan cina negara lain dan tidak mahu berasilimasi.

Recommended Brokers


Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
17,837
Reaction score
974
Points
161
sebenarnya mmg wajar ditanya kepada org cina di malaysia ini..."apa yg mereka mahukan"...

jika mahu mandarin dan gaya hidup budaya cina...pergi sahajalah migrate ke China atau Taiwan...buang sahajalah kerakyatan malaysia...di sana mereka boleh hidup dgn budaya cina sepenuhnya...tiada larangan...

yg peliknya...tidak mahu pula migrate ke China atau Taiwan...
adakah China dan Taiwan mahu menerima mereka???:-?
 
Sponsored Post

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
17,837
Reaction score
974
Points
161
nak balik china dah tak diterima,
jadi mereka akan menchinakan malaysia pula,
pendidikan cina, bahasa cina, tulisan cina, jalan nama cina,
sekolah cina, makanan cina, semua nya akan dicinakan:D
mcm mereka pergi US..KANADA dan org Australia sgt benci org cina sebab mcm parasit...mcm dedalu kat pokok...Menteri Australia ada cakap bab ni...mereka akan buat komuniti mereka dan tak campur..sebab tu ada yg kat US..dah stay lama tapi tak leh cakap english..sebab tak campur..
 

traderfox

Super Active Member
Joined
Apr 25, 2008
Messages
7,578
Reaction score
177
Points
73
dia rasa superior kot. bangsa lain kasta rendah
 
Last edited:

thetu5

Active Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
1,660
Reaction score
31
Points
30
adekh ia sahih dn masuk arkib negara?
 

slvrchair

Active+ Member
Joined
Aug 7, 2008
Messages
4,521
Reaction score
299
Points
46
China pn xmau depa, Mai dok sini besaq kepala...
 

Faizudin

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
6,781
Reaction score
1,087
Points
141


Sebab depa rasa depa bangsa mulia berbanding bangsa Melayu. Pasal tu depa tak mau berasimilasi.
 

Laici

Active+ Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
4,890
Reaction score
468
Points
41
penulisan yg baik...gigih aku baca sampai habis...

point dia,cina2 kt malaysia ni hanya ikut warisan atok nenek dorang dari segi pendidikan dan cara hidup...sebab atok nenek dia dulu sangka bila dia hijrah utk bekerja di negara kita, lepas cukup duit dorang boleh balik ke tanah besar bawa kekayaan..tapi tak kesampaian bila china berperang dan mengamalkan dasar pintu tertutup..

harapan dorang pun tak kesampaian juga bila china dah ok, wakil china suruh dorang taat setia pada pemerintah malaya...

patutnya saat tu dorang kena follow flow pendidikan dan cara di tanah melayu..tapi dorang degil masih tak bersifat terbuka..dorang buka sikit jer,selebihnya masih follow cara lama...sampai la sekarang bila kita suruh ubah,dorang mengamuk utk kekalkan cara lama tanpa sedar untuk tujuan apa
 
Sponsored Post
Top
Log in Register