Ternak Ikan Laut

CG Sponsors




David Tan

Freshie
Joined
Dec 17, 2019
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
Biasa orang simpan duit dulu, dah cukup baru buat bisnes. Tapi mcm saya ni buat loan yayasan ihsan rakyat baru boleh jalan. Nak tggu gaji bulan - bulan mmg tggu waktu tua nnti.
takkan dah nyanyok baru nak start business en hahaha
 
Sponsored Post

balibali78

Junior Member
Joined
Jun 7, 2011
Messages
86
Reaction score
0
Points
6
bela kucing takleh nak buat business kak oi.. org jual ikan nak makan kenyang dpt business

mmg kena buat loan ah nak buat business ternakan ni.. Modal yg kita nampak mmg mcm sikit tapi ada gak tetiba modal yg kena tambah haa loan yayasan? apa yg best loan ni?
Awk nk buat bisnes ni kena kira semua sekali, takkan dah beli stau nak tambah itu ini, kena ada plan laa. Loan ni kluade blacklist boleh dpt gak tapi utk staff kerajaan n badan brkanun je la. Tapi ok la sbb 2 hari dah boleh dpt loan dia. nak harapkan loan bank mampos kena tunggu berbulan bulan
 
Last edited:

balibali78

Junior Member
Joined
Jun 7, 2011
Messages
86
Reaction score
0
Points
6
takkan dah nyanyok baru nak start business en hahaha
Mintak mintak lah tak nyanyuk kann... Maksudnye muda - muda time ade kudrat tenaga ni la baik kalau nak buat bisnes. Dah tua pun boleh je takde masalah.
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,144
Reaction score
379
Points
86
bukak je la LAT @ Lobster Air Tawar...
senang jaga..susah mati... rega pun mahai...kos pun x tinggi... jual yg saiz 8 inci kst restoren seafood cina...
 

David Tan

Freshie
Joined
Dec 17, 2019
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
Awk nk buat bisnes ni kena kira semua sekali, takkan dah beli stau nak tambah itu ini, kena ada plan laa. Loan ni kluade blacklist boleh dpt gak tapi utk staff kerajaan n badan brkanun je la. Tapi ok la sbb 2 hari dah boleh dpt loan dia.
buat asing asing tu yg jadi bunga makin banyak nak kena byr... Mcm saya beli rumah dulu buat loan and sekali dengan personal loan nak buat modal utk beli perabot tv semua ah kelengkapan rumah. Kira buat satu loan jelah nak byr pun senang tak pusing kepala hahaha. srs lah dua hari je? saya buat loan dkt maybank nak dkt sebulan gak ah baru loan approve
 

David Tan

Freshie
Joined
Dec 17, 2019
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
Mintak mintak lah tak nyanyuk kann... Maksudnye muda - muda time ade kudrat tenaga ni la baik kalau nak buat bisnes. Dah tua pun boleh je takde masalah.
time muda kita banyak idea otak still fresh so desicion making kita pun more accurate. kang nanti jd macam mahathir umur 94 tp still bergaduh nak jadi menteri.. Lepastu nyanyok tak ingat yg dulu dia and anwar musuh. tp skrg dah jd kawan baik
 

David Tan

Freshie
Joined
Dec 17, 2019
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
bukak je la LAT @ Lobster Air Tawar...
senang jaga..susah mati... rega pun mahai...kos pun x tinggi... jual yg saiz 8 inci kst restoren seafood cina...
uyo siap ada shortform eh LAT hahahaha baru tahu choi srs lah lobster tak mahal? sy beli udang galah pun sekilo dah rm80 ini lagi kalau lobster bapak besar lgi mahal haha
 

balibali78

Junior Member
Joined
Jun 7, 2011
Messages
86
Reaction score
0
Points
6
buat asing asing tu yg jadi bunga makin banyak nak kena byr... Mcm saya beli rumah dulu buat loan and sekali dengan personal loan nak buat modal utk beli perabot tv semua ah kelengkapan rumah. Kira buat satu loan jelah nak byr pun senang tak pusing kepala hahaha. srs lah dua hari je? saya buat loan dkt maybank nak dkt sebulan gak ah baru loan approve
Ye loan yayasan ihsan 2 hari je tapi dekumen semua nak kena lengkap la, kalau tak sama jugak.... loan lain aku tak sure la. Ni share website diorg https://yir.com.my/
Mungkin maybank strict sgt proses dia tu yg lambat. plus profit rate yayasan ni just 6.5-9.99% je tau. lagi rendah compare dgn bank lain
time muda kita banyak idea otak still fresh so desicion making kita pun more accurate. kang nanti jd macam mahathir umur 94 tp still bergaduh nak jadi menteri.. Lepastu nyanyok tak ingat yg dulu dia and anwar musuh. tp skrg dah jd kawan baik
Ntah, dah tua duit dah ada, masalah tenaga dan masa singkat. Muda tenaga ada masa dan duit pulak takde, tu yang ramai pakai loan tapi berpada - pada lah ye. Jgn smpi bankrap, blacklist ok lagi, bankrap dah tak boleh buat loan dah.
 
Last edited:

David Tan

Freshie
Joined
Dec 17, 2019
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
Ye loan yayasan ihsan 2 hari je tapi dekumen semua nak kena lengkap la, kalau tak sama jugak.... loan lain aku tak sure la. Ni share website diorg https://yir.com.my/
Mungkin maybank strict sgt proses dia tu yg lambat.
Pernah ke proses bank nak buat loan cepat? yg cepat semua loan from luar je banyak... masalah dkt luar kena hati hati. dokumen mcm berniaga sendiri acano pula?

Ntah, dah tua duit dah ada, masalah tenaga dan masa singkat. Muda tenaga ada masa dan duit pulak takde, tu yang ramai pakai loan tapi berpada - pada lah ye. Jgn smpi bankrap, blacklist ok lagi, bankrap dah tak boleh buat loan dah.
blacklist ok kau cakap? nak beli kereta pun payah kalau blacklist apa lagi nak beli rumah.. nak g luar negara pun sangkut
 

balibali78

Junior Member
Joined
Jun 7, 2011
Messages
86
Reaction score
0
Points
6
Pernah ke proses bank nak buat loan cepat? yg cepat semua loan from luar je banyak... masalah dkt luar kena hati hati. dokumen mcm berniaga sendiri acano pula?
Cepat la kot kalau pakai orang dalam kikiki.Cari syarikat berdaftar je bro. Aku buat mcm biasa je under personal loan. Contact je marketing representative diorg kat webstite dia, nnti diorg tolong guide.

blacklist ok kau cakap? nak beli kereta pun payah kalau blacklist apa lagi nak beli rumah.. nak g luar negara pun sangkut
Tu pasal la kau ckp blacklist masih boleh consider lagi. Yayasan blacklist nak buat loan masih boleh. Masalah lain tu sendiri la :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register