Teknik Mudah Hedging Correlation

Recommended Brokers


Forex Chart

Feezrule84

Fun Poster
Joined
Jul 16, 2010
Messages
313
Reaction score
65
Points
20
Bismillahirrahmanirrahim..

Salam semua. Setelah sekian lama menjadi pemerhati tetap forum section forex di CG ni, hari ni teragak kawan nak share satu teknik asas hedging yang low risk untuk semua.

Sebelum tu saya ingin minta maaf sekiranya teknik ini ada persamaan dengan teknik2 yang masta2/ otai buka sebelum ini..tapi rasa2 nya lum ada lagi yang 100% sama kot. Dan teknik ni pun lebih kepada newbies dan trader2 yang masih tercari2 teknik simple tanpa perlu mengadap chart 24 jam.

Last teknik yang hampir sama adalah daripada teknik masta Lukpayat yang cuba merungkai misteri correlation ni..(credit to masta Lukpayat):)cgrock

Ok, tanpa membuang masa saya mempersilakan diri saya untuk menerangkan perincian teknik ini..

Nama teknik: Teknik Hedging Correlation (Korelasi Lindung Nilai)

Broker: Hitam Kuning (Yang ni recommended sebab profit kita nanti bergantung beza nilai spread broker ni) Broker lain saya tak tahu..

Entry Time: Bila2 masa boleh. Tapi pukul 3pm ke atas sesuai & jgn trade pada waktu news NFP and FOMC (Pada newbies cuba search 2 term ni dulu ya)



Wokey teknik dia simple je..name pun dah teknik mudah..cuba tengok sketch ni dulu..

BUY SELL EU.jpg

Buka chart EU pada TF daily dan H4. Tengok jika trend di dua2 TF tersebut adalah BUY (CS bar semasa adalah BUY), then buka OP 4 pair seperti sketch di atas..

Dah open 4 pair tu, tunggu je sehingga total OP tu dah profit then close all je semua..


Jika trend SELL (CS bar semasa adalah SELL), maka OP lah sebaliknya..amacam? Simple tak?

Bergantung kepada trader2 sekalian nak tengok trend & apply guna analisis teknik lain macam CSR100 (kredit pada Masta JGV) pun boleh sebelum OP..

Ok untuk MM dan lot yang dicadangkan, calculation nye seperti di bawah:

Kalo modal = 100usd

Biasa modal 100usd leverage 1000, maksimum lot boleh masuk 1usd je total..untuk leverage 2000, so lot max =2usd (IB2 sila betulkan kalo saya silap..hehe)

Nak selamat kita pakai leverage 1000 je, so total ada 4 OP pair hedging jadi 1usd /4 = 0.25usd & roundkan dia jadi 0.20usd per lot..(utk cover perubahan spread masa market kurang volatile)

Nak lagi selamat 1usd/4 x 20%(risk correction) =0.05usd per lot. Maka total lot 0.05usd x 4 OP =0.20usd (utk modal 100usd)..

* Tapi kalo korang nak letak lebih2 so paham2 TAYOR ye..


Update 1: Macamana teknik ni mendapat profit?

Jika hedging EU gunakan pair korelasi (pair yang ada kaitan dengan EUR atau USD). Kita ada kelebihan memanfaatkan perbezaan spread pada pair yang berlainan untuk mengaut profit.. Sebenarnya teknik ni lebih kepada strategi kita mendapatkan profit..sebab tu dinamakan teknik hedging correlation.:)paid Selamat bertrading semua..

Update 2: Pencerahan Teknik Basic & Teknik Advance BMTAP

Teknik Basic = 4 pair hedging OP

Teknik Advance = 3 pair hedging OP, 2 pair hedging OP, 1 pair only direct OP
*Available in personal coaching only:)

Update 3: Kelebihan Teknik Advance Hedging Correlation BMTAP

1. Kita mampu mengesan momentum pergerakan & perubahan pair dalam mana2 TF even TF 5minit. (dalam TF1 pun bole tapi tak releven sbb within 1 minit period kadang2 nak lepas spread pun payah walau prediction dah betul)
2. Kita mampu menguasai mana2 pair yang dikehendaki..(after buat latih tubi n mahirkan diri dengan teknik yang betul)
3. Senang cite anda dah bole menjadi scalper berjaya dan bole trade mengikut masa anda sendiri (cuma jangan trade masa news besar je ok)
 
Last edited:
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,080
Reaction score
778
Points
166
Ok.. Satu lagi ilmu yang harus diikuti
 

Li Lui

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2009
Messages
897
Reaction score
4
Points
15
Alhamdulillah..cepat sikit TT..aku memang peminat correlation ni...
 

matagas

Super Active Member
Joined
Feb 2, 2007
Messages
8,190
Reaction score
24
Points
95
menarik ni..terima kasih masta kerana berkongsi
tak sabar rasanya:">:">:">
 

redblog

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2012
Messages
175
Reaction score
1
Points
15
Terbaik la masta,lg bnyk masta bg lagi bnyk Allah bagi...
 

Feezrule84

Fun Poster
Joined
Jul 16, 2010
Messages
313
Reaction score
65
Points
20
Terima kasih kepada semua yang post reply & say thank untuk thread pertama saya berkenaan forex ni..nampaknya ramainya juga peminat correlation ni ya..:)
 
Last edited:

Feezrule84

Fun Poster
Joined
Jul 16, 2010
Messages
313
Reaction score
65
Points
20
Semua update akan saya letak di 1st page. Thread ni open untuk perbincangan pasal teknik ni..segala persoalan cadangan drpd otai2, masta2 mahupun newbie sekalian amatlah dialu2kan..:)paid
 
Last edited:

KojiGawa

Fun Poster
Joined
Aug 21, 2013
Messages
645
Reaction score
13
Points
15
i pollow tt.

pakai lot sama kesemua pair ke?
 

zamnrul

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2009
Messages
3,190
Reaction score
11
Points
25
Hehe xberani nk buat ag modal x 1000 usd 100 je..takut sm2 kelaut nnt kita
 
Sponsored Post
Top
Log in Register