lempeng
Fun Poster
- Messages
- 895
- Joined
- Dec 16, 2005
- Messages
- 895
- Reaction score
- 145
- Points
- 23
Tak Jumpa Jalan Keluar kat Parking Glamhall Damansara
Masa mula-mula masuk parking basement, memang kami dah rasa tak sedap hati dan lain macam. Tempat tu gelap, sunyi… dan seram.
Lepas dah kenyang berbuka dan solat maghrib, kami pun balik ke parking, masuk kereta. Tapi kami asyik berpusing-pusing dalam basement parking tu lebih kurang 15-20 minit sebab tak jumpa-jumpa pintu keluar. Dan yang paling peliknya… pintu tempat kami masuk pun tak jumpa.
Yang harunya, kawan yang bawak kereta lain kat belakang kami - nampak kami belok kiri betul-betul depan exit tu! (Ni dia cerita balik kat kami esok harinya masa kat opis).
Tapi semua orang dalam kereta kami? Kami nampak exit tu tutup, siap ada rantai besi tergantung dari sisi ke sisi.
Kami semua dah mula cuak teruk dan sorang kawan mula baca ayat-ayat Quran… tak lama lepas tu kami jumpa jalan keluar - dan exit tu sebenarnya cuma 20-30 meter je dari tempat kami parking mula-mula tadi!
Sepanjang perjalanan balik ke rumah malam tu takde sorang pun berani cakap apa-apa. Semua orang tak nak tegur. Manalah tau, kalau-kalau benda tu ikut balik karang…
Sorang cakap:
“Aku memang rasa tak best masa parking. Meremang semacam.”
Sorang lagi kata:
“Masa keluar kereta, aku bau macam kemenyan. Tapi aku senyap je.”
Lagi dua orang kawan yang duduk depan - masa pusing-pusing cari exit, diorang nampak satu kereta dengan lampu depan hidup tapi takde orang dekat dalam kereta tu. Kereta tu pulak macam bergoyang ke kiri ke kanan. Kereta tu parking kat tempat yang terpencil, takde kereta lain dalam radius 30 meter – hanya ia je satu-satunya benda yang ada kat situ.
Aku pulak nampak bayang hitam berdiri betul-betul tepi mesin TNG scanner lepas kami berjaya keluar dari parking tu.
Cerita-cerita dalam koleksi ini adalah adaptasi peribadi yang dikumpul dari internet, media sosial dan sebagainya. Ia diolah semula dalam gaya penulisan/naratif aku sendiri.
Kalau rasa cerita ni "macam familiar je" sebab pernah tengok kat tempat lain — mungkin sebab ada yang suka salin, tapi tak pernah faham jiwa.
Dalam dunia konten, idea ibarat nyawa — Tapi bila kau salin tanpa rasa, yang tinggal cuma kulit.
-lempeng-