BTC USD 37,744.7 Gold USD 1,772.87
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SSM -- Ape Cite NI???

Salah siapa ni??


  • Total voters
    0

Duffayoi14

Legendary Member
Joined
Jul 9, 2010
Messages
10,449
Reaction score
138
Points
123
Cuba baca kisah ni dulu

Dah berulangkali jadi macamni. Kali ni, seorang tukang kebun orang kurang upaya (OKU), menjadi mangsa. Diberitakan bahawa namanya tersenarai sebagai Pengarah bagi 3 buah syarikat tanpa beliau sedari. Yang kami kecewa, bagaimana Suruhanjaya Syarikat Malaysia SSM boleh daftarkan nama seseorang dengan senang?

Kalau sekadar daftar nama, mungkin tidak mengapa lagi, tapi apabila sampai kena kejar dengan bank disebabkan menjadi penjamin untuk sebuah kereta mewah Mercedez Benz dalam salah satu syarikat tersebut, itu sudah melampau.

“Jika difikirkan secara logik, memang tidak masuk akal seorang OKU mampu untuk menjadi penjamin membeli kereta mewah sedangkan gaji bulanan saya sekadar cukup makan.

“Saya sedar nama saya digunakan untuk menjadi penjamin setelah pihak bank menghantar surat meminta saya untuk menjelaskan hutang yang tertunggak.”

Macamana bank tak teliti dalam meluluskan pembelian kereta mewah ini? Takkan begitu senang je nak luluskan? Takkanlah nama seseorang yang berdaftar di bawah OKU, bekerja hanya sebagai tukang kebun, boleh jadi penjamin untuk beli kereta Mercedez Benz?

“Banyak kali saya ke bank, tetapi masalah saya masih tidak diselesaikan. Keadaan tersebut membuatkan saya bertindak untuk membuat aduan kepada Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kuantan dengan harapan mereka dapat membantu,”

“Tidak dinafikan, kad pengenalan saya pernah hilang beberapa kali. Namun, saya sendiri tidak pasti apa yang berlaku ada kena-mengena dengan kehilangan kad pengenalan tersebut atau tidak,”

Tapi kami, ada juga pengalaman membuka syarikat, kalau nak daftar nama perniagaan pun, memang senang sangat sebenarnya. Kalau nak suruh orang lain daftarkan pun boleh.Janji dah buat salinan ic, dan tanda tangan borang, dah cukup.

Sebab senang macamni lah yang buatkan orang mudah ambil kesempatan.Bila dah jadi macamni, dah susahkan orang lain.

Sia-sia, orang lain menjadi mangsa. Sepatutnya, SSM perlu memperketatkan syarat-syarat nak daftarkan perniagaan ini. Kalau boleh, kami sarankan agar SSM buat kaedah di bawah:

Individu yang nak daftar perniagaan, perlu hadir sendiri ke SSM
Buat database link dari JPN dan SSM, supaya individu ingin mendaftar adalah sah.
Sebelum nak apply, check IC individu samada maklumat dan gambar dalam IC adalah sama dengan database Jabatan Pendaftaran Negara
Tolonglah buat sesuatu wahai kementerian. Benda macam ini dah banyak kali berlaku. Kesian kat orang-orang yang tak bersalah, yang terpaksa menanggung masalah orang lain pulak. Ubah sikit cara aplikasi setiap jabatan. Kata nak kejar Wawasan 2020.

Masalah OKU ini telahpun dilanjutkan kepada Pegawai Khas Ahli Parlimen Kuantan,Sim Chon Siang yang telah mendapatkan peguam untuk menyelesaikan Syawaludin.

“Buat masa ini, kami akan serahkan kes ini kepada peguam yang dilantik kerana kami sendiri tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk menyelesaikannya. Apa yang boleh saya kata, kami akan mengambil tindakan saman kepada pihak terbabit.

“Memandangkan kami tidak mendapat kerjasama dari pihak bank, jadi saya rasa itulah cara terbaik untuk mencari penyelesaian kes ini,”

P.S. Tak pasal-pasal. Kesian Syawaludin.

Sumber -- Beritasemasa

ape pendapat korang??
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,221
Reaction score
833
Points
176
huhuhu kalau tok terkena mau tersiksa jugak batin...
 

cik tipah

Active+ Member
Joined
Dec 3, 2009
Messages
2,887
Reaction score
23
Points
30
sbb tu IC kena jaga baik2. kalau nak guna ic utk apply apa2 pastikan ic tu di cross dulu. kadang2 org keja bank pun tak leh caya.
 

ohusa

Active Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
1,501
Reaction score
0
Points
20
berduit pun kalau kena aniaya macam ni..seksa dibuatnya..tambah-tambah lagi kalau tak berduit..dan ssm cuma lebih tekankan nama apa yg nak dibubuh pada syarikat dan jenis perniagaan aje..yng lain tu tak tengok sgt pun..
 

Duffayoi14

Legendary Member
Joined
Jul 9, 2010
Messages
10,449
Reaction score
138
Points
123
sbb tu IC kena jaga baik2. kalau nak guna ic utk apply apa2 pastikan ic tu di cross dulu. kadang2 org keja bank pun tak leh caya.

bank xkol dulu ke sblum lulus beli keta tu??? rosak la mcm ni ~X(
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
malaysia maju oooo spt kata pakjib kita....

mycard punyalah bercip tapi mcm hampes....:D :D
 

hairy84

Legendary Member
Joined
Sep 15, 2010
Messages
15,870
Reaction score
35
Points
120
kes org dalam mkn duit tepi la ni ....
 

hoyeea

Banned
Joined
Apr 14, 2010
Messages
542
Reaction score
1
Points
20
Ubah la sistem tue,jgn dok smpai 20 thn tetap sama jer,benda camnie pun xbley nak settle,xpasal2 org yg xbersalah menjadi mangsa,bank pong sama gak tau nk makan duit org jer,memang patut kena saman jer bagi pengajaran sikit kt diorang tue..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register