BTC USD 61,178.6 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Puasa - Corak pemakanan yang baik ketika Ramadhan

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,563
Reaction score
356
Points
41

pasar-ramadhan-600x401.jpg


Puasa bukanlah sesuatu yang membebankan dan perlu dikhuatiri. Selain daripada melatih rohani supaya menjadi lebih bersih (ketika ini barulah kita sedar betapa besarnya nikmat rezeki, betapa sukarnya saudara di Somalia mendapatkan makanan), ia juga terbukti mendatangkan lebih banyak faedah dari sudut kesihatan.

Menerusi berpuasa, sistem pencernaan kita yang sebelum ini bekerja hampir “24 jam sehari” dapat direhatkan, dan ini akan meningkatkan kecekapan sistem pencernaan kelak, sekaligus meningkatkan kadar pembebasan tenaga selepas berakhirnya bulan puasa (lebih sihat dan bertenaga). Dari aspek sukan dan latihan pula, berpuasa adalah analogi kepada sebuah butang ‘reset‘, sebelum program yang baru boleh dimulakan. Memang tidak dinafikan akan hilang progres yang banyak menerusi puasa, namun usah bimbang kerana progres itu akan datang semula apabila berakhirnya tempoh berpuasa dalam masa yang singkat.

Dalam masa yang sama, pasti ramai yang tertanya-tanya, bagaimanakah corak pemakanan yang baik yang dapat dipraktikkan ketika berpuasa di bulan Ramadhan? Rahsia kepada jawapan ini terletak kepada “keperluan tubuh badan”. Ketika bersahur, kita memerlukan sesuatu yang perlahan dan lambat untuk dicerna untuk kegunaan tubuh badan sepanjang tempoh lebih 12 jam berpuasa, manakala ketika berbuka kita memerlukan sesuatu yang cepat untuk dicerna untuk keperluan tenaga segera.

Sahur
Dapatkan makanan yang tinggi kandungan seratnya kerana serat merupakan kunci yang melambatkan pencernaan makanan. Makanan berserat juga akan menahan insulin, iaitu hormon yang bertindak membawa masuk glukosa ke dalam sel, daripada dirembeskan terlalu cepat dan banyak. Ini menstabilkan proses penghadaman secara keseluruhan.

Selain itu, pengambilan karbohidrat kompleks ketika bersahur adalah amat disyorkan. Bergantung kepada kuantiti yang diambil, karbohidrat kompleks mengambil masa kira-kira 8 jam untuk dicernakan sepenuhnya. Sertakan juga dengan pengambilan protein kerana struktur protein yang lebih kompleks akan melambatkan lagi proses pencernaan. Pilihlah protein yang rendah Biological value (BV) kerana lebih rendah nilai BV, maka lebih lambat protein itu diguna pakai oleh badan. Antara yang disyorkan ialah Ikan (83), Daging (80), Ayam (79), Casein (80), Soya (74) dan kekacang (49).

Akhir sekali, pastikan jumlah pengambilan air adalah mencukupi. Ini kerana keletihan utama ketika berpuasa adalah disebabkan oleh kurangnya air dalam badan dan bukannya disebabkan perut terasa lapar atau tak cukup makan (melainkan anda memang tak sahur pada awal pagi tersebut). Berapa banyak yang diperlukan? 3-5 gelas air, diagih secara berperingkat dari awal sahur, hinggalah ke akhir sahur. Elakkan daripada mengambil garam berlebihan dalam makanan atau minum kopi (kafein) ketika bersahur kerana ia bersifat diuretic – bermaksud tubuh akan lebih cenderung/kerap untuk menyingkirkan air daripada badan menerusi air kencing, sekaligus anda mudah berasa dahaga ketika berpuasa.

Berbuka Puasa
Selepas niat berbuka puasa, mulakanlah dengan karbohidrat ringkas seperti segelas minuman manis dan beberapa biji kurma. Bagi mereka yang sedang dalam proses membina badan, atau dalam proses menurunkan berat badan, tetapi hendak memelihara otot sebanyak yang mungkin, bolehlah diambil satu hidangan whey protein bersama beberapa biji kurma (atau buah-buahan lain seperti pisang atau betik).

Elakkan makan makanan yang berat secara menerus kerana pada ketika ini badan berada pada fasa yang dikenali sebagai “Insulin Spike“, memandangkan paras glukosa dan insulin dalam darah sebelum ini adalah rendah dek kerana berpuasa. Ketika fasa ini, insulin akan dirembeskan dengan mendadak pada kadar yang banyak, untuk membantu transportasi glukosa ke dalam sel. Ini mengakibatkan paras glukosa dalam darah jatuh kembali dengan mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa, sekaligus memberikan isyarat bahawa tubuh badan masih lapar dan memerlukan lebih makanan; ini akan mengakibatkan anda makan secara berlebihan kelak.

Beri masa kepada perut untuk ‘warm up‘, dan gunakan tempoh transisi yang ada untuk menunaikan solat maghrib terlebih dahulu sebelum mencernakan sesuatu yang lebih berat, terutamanya makanan berminyak. Jangan dilupa juga 2-3 gelas air masak (atau air manis, jika kurma tidak diambil) untuk memastikan sel di dalam badan dihidratkan semula.

artikel asal - https://kevinzahri.com/puasa-corak-pemakanan-yang-baik-ketika-ramadhan/
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,697
Reaction score
15,640
Points
2,376
pasar-ramadhan-600x401.jpg


Puasa bukanlah sesuatu yang membebankan dan perlu dikhuatiri. Selain daripada melatih rohani supaya menjadi lebih bersih (ketika ini barulah kita sedar betapa besarnya nikmat rezeki, betapa sukarnya saudara di Somalia mendapatkan makanan), ia juga terbukti mendatangkan lebih banyak faedah dari sudut kesihatan.

Menerusi berpuasa, sistem pencernaan kita yang sebelum ini bekerja hampir “24 jam sehari” dapat direhatkan, dan ini akan meningkatkan kecekapan sistem pencernaan kelak, sekaligus meningkatkan kadar pembebasan tenaga selepas berakhirnya bulan puasa (lebih sihat dan bertenaga). Dari aspek sukan dan latihan pula, berpuasa adalah analogi kepada sebuah butang ‘reset‘, sebelum program yang baru boleh dimulakan. Memang tidak dinafikan akan hilang progres yang banyak menerusi puasa, namun usah bimbang kerana progres itu akan datang semula apabila berakhirnya tempoh berpuasa dalam masa yang singkat.

Dalam masa yang sama, pasti ramai yang tertanya-tanya, bagaimanakah corak pemakanan yang baik yang dapat dipraktikkan ketika berpuasa di bulan Ramadhan? Rahsia kepada jawapan ini terletak kepada “keperluan tubuh badan”. Ketika bersahur, kita memerlukan sesuatu yang perlahan dan lambat untuk dicerna untuk kegunaan tubuh badan sepanjang tempoh lebih 12 jam berpuasa, manakala ketika berbuka kita memerlukan sesuatu yang cepat untuk dicerna untuk keperluan tenaga segera.

Sahur
Dapatkan makanan yang tinggi kandungan seratnya kerana serat merupakan kunci yang melambatkan pencernaan makanan. Makanan berserat juga akan menahan insulin, iaitu hormon yang bertindak membawa masuk glukosa ke dalam sel, daripada dirembeskan terlalu cepat dan banyak. Ini menstabilkan proses penghadaman secara keseluruhan.

Selain itu, pengambilan karbohidrat kompleks ketika bersahur adalah amat disyorkan. Bergantung kepada kuantiti yang diambil, karbohidrat kompleks mengambil masa kira-kira 8 jam untuk dicernakan sepenuhnya. Sertakan juga dengan pengambilan protein kerana struktur protein yang lebih kompleks akan melambatkan lagi proses pencernaan. Pilihlah protein yang rendah Biological value (BV) kerana lebih rendah nilai BV, maka lebih lambat protein itu diguna pakai oleh badan. Antara yang disyorkan ialah Ikan (83), Daging (80), Ayam (79), Casein (80), Soya (74) dan kekacang (49).

Akhir sekali, pastikan jumlah pengambilan air adalah mencukupi. Ini kerana keletihan utama ketika berpuasa adalah disebabkan oleh kurangnya air dalam badan dan bukannya disebabkan perut terasa lapar atau tak cukup makan (melainkan anda memang tak sahur pada awal pagi tersebut). Berapa banyak yang diperlukan? 3-5 gelas air, diagih secara berperingkat dari awal sahur, hinggalah ke akhir sahur. Elakkan daripada mengambil garam berlebihan dalam makanan atau minum kopi (kafein) ketika bersahur kerana ia bersifat diuretic – bermaksud tubuh akan lebih cenderung/kerap untuk menyingkirkan air daripada badan menerusi air kencing, sekaligus anda mudah berasa dahaga ketika berpuasa.

Berbuka Puasa
Selepas niat berbuka puasa, mulakanlah dengan karbohidrat ringkas seperti segelas minuman manis dan beberapa biji kurma. Bagi mereka yang sedang dalam proses membina badan, atau dalam proses menurunkan berat badan, tetapi hendak memelihara otot sebanyak yang mungkin, bolehlah diambil satu hidangan whey protein bersama beberapa biji kurma (atau buah-buahan lain seperti pisang atau betik).

Elakkan makan makanan yang berat secara menerus kerana pada ketika ini badan berada pada fasa yang dikenali sebagai “Insulin Spike“, memandangkan paras glukosa dan insulin dalam darah sebelum ini adalah rendah dek kerana berpuasa. Ketika fasa ini, insulin akan dirembeskan dengan mendadak pada kadar yang banyak, untuk membantu transportasi glukosa ke dalam sel. Ini mengakibatkan paras glukosa dalam darah jatuh kembali dengan mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa, sekaligus memberikan isyarat bahawa tubuh badan masih lapar dan memerlukan lebih makanan; ini akan mengakibatkan anda makan secara berlebihan kelak.

Beri masa kepada perut untuk ‘warm up‘, dan gunakan tempoh transisi yang ada untuk menunaikan solat maghrib terlebih dahulu sebelum mencernakan sesuatu yang lebih berat, terutamanya makanan berminyak. Jangan dilupa juga 2-3 gelas air masak (atau air manis, jika kurma tidak diambil) untuk memastikan sel di dalam badan dihidratkan semula.

artikel asal - https://kevinzahri.com/puasa-corak-pemakanan-yang-baik-ketika-ramadhan/

Terima kasih sifu @abangpower bagi tips 👍
 

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,563
Reaction score
356
Points
41

BAGAIMANA MENJAGA KESIHATAN DI BULAN RAMADAN?​


Setiap kali kedatangan Ramadhan, kita sentiasa memasang niat untuk menjadikan Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik bagi kita. Terbaik dalam ubudiah kita kepada Allah, terutamanya di dalam melaksanakan ibadah-ibadah khususiah seperti puasa, membaca Al-Qur’an, Solat, Qiamullail, zikir dan sebagainya. Tidak dapat dinafikan bahawa kesemua ibadah tersebut hanya akan dapat dilakukan dengan menetapkan niat, keazaman yang kuat dan kesihatan tubuh badan yang baik.

Untuk menjadikan keadaan fizikal kita berada di dalam keadaan optima pada bulan yang penuh ganjaran ini, dikongsikan bersama beberapa tips yang dapat sama-sama kita amalkan:

1. Bersahur
Makan yang terpenting pada satu-satu hari adalah makan pagi. Sahur adalah makan pagi yang diawalkan sedikit. Kerana itu tidak dinamakan bersahur jika kita mengambilnya pada pukul 12 tengah malam. Waktu sahur adalah di penghujung malam, terutamanya sebelum masuk waktu Subuh. Makanlah ‘slow burning food’ (makanan yang lambat hadam) seperti nasi dan roti semasa bersahur.

Kurangkan meminum teh semasa bersahur kerana teh mengandungi ‘theophyline’, satu bahan yang menggalakan kencing. Ini boleh menyebabkan badan akan kehilangan lebih air (dehidrasi) semasa berpuasa.
Pastikan anak-anak kita yang berlatih berpuasa supaya bersahur, kerana badan mereka yang kecil lebih memerlukan makanan yang berzat semasa bersahur untuk bertahan semasa berpuasa di siang hari.

2. Berbuka
Bersegeralah berbuka. Berbukalah dengan makanan ‘simple carbohydrate’ (gula ringkas) terlebih dahulu seperti ruthaab (kurma basah) atau tamar (kurma kering). Ruthaab lebih berkhasiat dari tamar kerana lebih berserat dan kandungan nutrient yang lebih tinggi. Kurma adalah makan ‘low fat, high fibre’ (rendah lemak dan tinggi serat) yang mempunyai 60-70% fruktosa dan glukosa serta pelbagai nutrisi lain seperti protein, zat besi, kalsium, vitamin A dan B.

Pengambilan kurma sebagai makanan permulaan berbuka akan memberikan tenaga segera kepada badan yang seharian berpuasa. Ini akan menjadikan badan segera cergas. Berbuka dengan karbohidrat kompleks boleh menjadikan badan lebih letih kerana tenaga di dalam badan perlu digunakan terlebih dahulu untuk menghadam makanan tersebut sebelum menghasilkan tenaga baru.

Bersederhanalah dalam berbuka. Adalah baik jika kita makan sebagaimana kita makan malam pada hari-hari biasa. Makanlah makanan yang seimbang yang mengandungi kesemua elemen yang diperlukan oleh badan terdiri dari karbohidrat, protein, lemak dan vitamin. Perbanyakkan makan berserat dan kurangkan makanan berlemak dan berminyak. Berhenti makan ketika kita mula merasa kenyang.

Adalah baik kita berbuka dengan makanan yang dimasak sendiri kerana kebersihan dan kandungan zatnya adalah terjamin. Kurangkan mimuman yang manis semasa berbuka lebih-lebih lagi minuman bergas (soft drink).

3. Selepas Tarawikh
Kita mungkim akan merasa agak lapar selepas tarawih selepasa berbuka secara sederhana. Perbanyakkan minum air kosong bagi menampung kembali kehilangan air badan dalam cuaca tempatan yang panas ini. Dalam keadaan biasa, badan memerlukan 6 gelas air sehari.

Adalah baik kita mengambil buah-buahan kerana buah-buahan mengandungi serat dan anti-oksida yang dipercayai boleh mencegah barah. Minum air yang secukupnya dan makanan berserat akan membantu mengurangkan sembelit. Pembuangan air besar yang baik akan membantu badan membuang bahan-bahan toksik. Pastikan kita jangan turus tidur selepas makan. Berilah satu tempoh masa tertentu sebelum tidur.

4. Siang Hari
Puasa yang sebenar akan menjadikan kita lebih fokus terhadap kerja. Jadikan Ramadhan ini satu tempoh kita dapat melakukan tugas-tugas pejabat dengan lebih berkesan. Dengan itu kita lebih dapat memberikan masa kepada ibadah khusus seperti membaca Al-Qur’an dan bersolat. Kurangkan tidur disiang hari , melainkan sekadar untuk mendapatkan tenaga bagi melaksanakan qiam di malam hari.

sumber artikel - http://www.zakatpahang.my/index.php/artikel/item/80-bagaimana-menjaga-kesihatan-di-bulan-ramadan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register