PMB aka permodalan mara berhad

Recommended Brokers


Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,367
Reaction score
875
Points
161
U ut ni x pandai sgt klu saham tu bolehla sikit
patutnya kau tahu pasal harga adjusted lepas bagi dividen... mungkin saham pun kau tak tau sangat kot... sebab dalam saham pun pakai cara yg sama..
 
Sponsored Post

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,367
Reaction score
875
Points
161
Ya sy tahu tuan, sy pun bt sikit2 research sblm melabur, tn blh rujuk laman web pmb, blh tgk historical chart, price n etc, mmg salah satu dana yg sy laburkan pulangan dia lbh kurang 100% dlm 5tahun, itu bru dr segi price, belum campur dividen klu ada n bonus share, klu tn senang2 blh rujuk web tu atau cr ejen nak lbh senang, sbb sy dulu pun jumpa ejen dan dia pun bgtau klu puas hati bru labur klu x nak pun x pe, keputusan atas tgn kita��
aku cuba2 juga cari historical chart, tak jumpa lak.. maybe kat fsm ada kot... tapi apabila aku search, pmb cakap dana dia ada 14... jumpa kat web ejen, dia listkan 12 je... die ada buat rumusan pulangan 5 tahun ke belakang... ada satu fund mencatat 111.62% selama 5 tahun... satu lagi fund mencatat 81.48%...

macam biasa, aku suka banding dengan ASB je sebab ni pelaburan paling tak pening kepala... nilai unit fix seringgit je sepanjang masa, bagi dividen tapi harga tetap sama... tak macam unit trust lain yg harga adjusted... maksud aku, dari segi liquidity lah... nak jual, nak beli balik, takyah tengok harga... service caj = free, berbanding unit trust lain, kene bayar.. kau melabur harini, nilai pelaburan kau dah susut 3%...

setelah buat kira2 berdasarkan dividen2 lepas selama 5 tahun, ASB memberikan pulangan 42.82% selama 5 tahun ke belakang... 2 fund dari pmb ni lebih baik dari segi return, tetapi ASB berjaya mengalahkan 9 dana PMB lain...

fund yg paling berjaya tu pun 3 tahun ke belakang return lebih 90%, maknanya tahun mula2 tu return nyawa2 ikan je... itu dari segi percentage, jangan lupa unit trust ada caj beli dan jual... kene tolak lagi tu percentage...

aku takde la kata bende ni tak bagus... bagus je sbenarnya.. kalo 5 tahun lepas kau labur dalam 2 dana yg top tu, skang ni return lebih baik dari ASB dah... tapi masa depan kita pun tak tahu... kalau terkena dengan dana 9 yg lain (mungkin 12 sebab data lain ejen tu tak tunjuk), baik letak asb je...

aku tau switching fund, dollar cost averaging dan sebagainya.. cuma aku tak nak buang masa sangat dengan analisis2 ni.. hehe.. korang minat nak melabur silakan.. tapi make sure kau faham apa yg kau labur, atau engage ejen yg rajin dan pandai buat analisis.... yg terer2 ni pun kadang2 tersasar, tapi ok la, decision berdasarkan analisis dan ilmu...

ada juga ejen yg masa harga naik, die suruh beli sebab nanti harga naik lagi tinggi, masa jatuh die suruh beli sebab harga tengah murah.. yg ni sila elakkan... jenis kejar komisyen je ni... ada juga ejen yg ilmu tak seberapa, tapi sharing benda yg salah dan misleading tentang unit trust... advise client beli masa harga "murah" lepas dapat dividen, kononnya buy low sell high... padahal harga murah lepas dapat dividen tu tak memberi makna apa2.. macam2 lah... yg best nye ejen2 lain pun sokong dan share bende yg misleading ni... so, kene pandai pilih ejen, ejen juga memainkan peranan, kau masuk under dia, dia dpat komisyen... ejen yg ilmu tinggi ke, yg takde ilmu ke, bayar komisyen sama je...

aku pun minat juga unit trust, tapi hold dulu... skang ni aku suka beli rumah sebab banyak rumah2 yg sedang jatuh harga.. dah capai target, aku akan penuhkan ASB balik, termasuk ASB anak2 aku, then aku mula study balik unit trust... skang ni ASB aku penuh dengan LASB je, dividen pernah usik sket je, wife aku punya dividen tak pernah usik... yg ni return lagi tinggi berbanding calculation aku tadi...
 
Last edited:

nad-cwa

Fun Poster
Joined
Nov 18, 2014
Messages
473
Reaction score
91
Points
20
Ni portfolio client saya yg melabur kat PMB dana Shariah Aggressive & Eastspring Dinasty Equity.
ASB punya return bergantung kepada dividen tahunan, berbeza dgn unit trust dia main kat harga unit (NAV) dan dividen. Jadi pelabur dapat 2 jenis keuntungan (dividen & kenaikan NAV). Tapi kena tengok fund jugak, ada yg jenis takde dividen.
Yang bestnya unit trust tak perlu peram cukup setahun utk dapat dividen. Berbanding ASB kena simpan 1 jan - 31 Dec utk dapat dividen penuh. Kalau tidak dapat pro rate je.

Portfolio kat bawah ni client start invest di PMB pada April 2017. Dec 2017 return dah 9.7%, yg terbaru pada harini dah 11%.

 
Last edited:

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,367
Reaction score
875
Points
161
kepada yg tak biasa dengan unit trust ni, jangan dikelirukan dengan istilah dividen unit trust vs dividen asb... kalo ada ejen cakap unit trust untung kat NAV dan dividen, sedangkan ASB hanya ada dividen, tanya dia balik kenapa unit trust NAV jatuh selepas bagi dividen (kan rugi tu), sedangkan harga ASB tetap RM1 walaupun dah bagi dividen... suruh dia buat detail calculation berapa untung bersih apabila "untung dividen" ditolak dengan kejatuhan NAV...

aku bukan anti dengan unit trust, cuma tak suka fakta misleading utk lariskan produk...
 

Dragonforex

Permanently Banned
Joined
Sep 3, 2017
Messages
3,417
Reaction score
342
Points
46
aku cuba2 juga cari historical chart, tak jumpa lak.. maybe kat fsm ada kot... tapi apabila aku search, pmb cakap dana dia ada 14... jumpa kat web ejen, dia listkan 12 je... die ada buat rumusan pulangan 5 tahun ke belakang... ada satu fund mencatat 111.62% selama 5 tahun... satu lagi fund mencatat 81.48%...

macam biasa, aku suka banding dengan ASB je sebab ni pelaburan paling tak pening kepala... nilai unit fix seringgit je sepanjang masa, bagi dividen tapi harga tetap sama... tak macam unit trust lain yg harga adjusted... maksud aku, dari segi liquidity lah... nak jual, nak beli balik, takyah tengok harga... service caj = free, berbanding unit trust lain, kene bayar.. kau melabur harini, nilai pelaburan kau dah susut 3%...

setelah buat kira2 berdasarkan dividen2 lepas selama 5 tahun, ASB memberikan pulangan 42.82% selama 5 tahun ke belakang... 2 fund dari pmb ni lebih baik dari segi return, tetapi ASB berjaya mengalahkan 9 dana PMB lain...

fund yg paling berjaya tu pun 3 tahun ke belakang return lebih 90%, maknanya tahun mula2 tu return nyawa2 ikan je... itu dari segi percentage, jangan lupa unit trust ada caj beli dan jual... kene tolak lagi tu percentage...

aku takde la kata bende ni tak bagus... bagus je sbenarnya.. kalo 5 tahun lepas kau labur dalam 2 dana yg top tu, skang ni return lebih baik dari ASB dah... tapi masa depan kita pun tak tahu... kalau terkena dengan dana 9 yg lain (mungkin 12 sebab data lain ejen tu tak tunjuk), baik letak asb je...

aku tau switching fund, dollar cost averaging dan sebagainya.. cuma aku tak nak buang masa sangat dengan analisis2 ni.. hehe.. korang minat nak melabur silakan.. tapi make sure kau faham apa yg kau labur, atau engage ejen yg rajin dan pandai buat analisis.... yg terer2 ni pun kadang2 tersasar, tapi ok la, decision berdasarkan analisis dan ilmu...

ada juga ejen yg masa harga naik, die suruh beli sebab nanti harga naik lagi tinggi, masa jatuh die suruh beli sebab harga tengah murah.. yg ni sila elakkan... jenis kejar komisyen je ni... ada juga ejen yg ilmu tak seberapa, tapi sharing benda yg salah dan misleading tentang unit trust... advise client beli masa harga "murah" lepas dapat dividen, kononnya buy low sell high... padahal harga murah lepas dapat dividen tu tak memberi makna apa2.. macam2 lah... yg best nye ejen2 lain pun sokong dan share bende yg misleading ni... so, kene pandai pilih ejen, ejen juga memainkan peranan, kau masuk under dia, dia dpat komisyen... ejen yg ilmu tinggi ke, yg takde ilmu ke, bayar komisyen sama je...

aku pun minat juga unit trust, tapi hold dulu... skang ni aku suka beli rumah sebab banyak rumah2 yg sedang jatuh harga.. dah capai target, aku akan penuhkan ASB balik, termasuk ASB anak2 aku, then aku mula study balik unit trust... skang ni ASB aku penuh dengan LASB je, dividen pernah usik sket je, wife aku punya dividen tak pernah usik... yg ni return lagi tinggi berbanding calculation aku tadi...
terima kasih atas pekongsian ilmu :)cgrock:)cgrock
 

pew853

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2015
Messages
395
Reaction score
7
Points
20
kepada yg berminat nak tahu lanjut mengenai pelaburan mara berhad nie boleh whatpps kawan..saya consultnat PMB Investment.

whatapps: 0125422992
zairil
 
Sponsored Post
Top
Log in Register