PERNIAGAAN SEMASA & SELEPAS PKP/RMO. JOM BINCANGKAN!

CG Sponsors




MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,230
Reaction score
216
Points
38
Ini baru kwn nak ajak berniaga...suruh start selow2 kecil kecil katanya...

Cuma skrg kenapa bila kita berniaga nak terus selesa ya pok ya?

Tak boleh nampak tak gah....org jawa cakap tak rugged kalo menega xnampak gah...:D

Ada kelas ckp kalo menega kena bgtau org KAMI bukan saya berniaga.....sebab nak nampak gah punya pasal kot...

Kenapa bila kita byk duit kita timpa jalan2 kemudaratan ya pok ya?

Iman tak kuat ker?

Atau ujian sel-sel otak tak berhubung bercantum terlalu kuat sampai lupa diri?

Teringin nak jadi kata tapi takut jadi kaya laa pok ya...so mcm mana boleh ker saya jadi kaya? :p

p/s; Maaf laa pok ya berbelit2 bunyi ayat nya....nak kata saya pembelit pon boleh jek...dah biasa kena taram mcm tue...:LOL:

Alamak.. pakya pn freshie... tp hakikatnya mmg ramai penipu dlm bisness ni...nk selamat buat kecil kecilan dulu.. dh selesa & faham selok belok bisness yg diceburi baru boleh mengorak langkah.. Money management paling penting kena jaga... & betul2 kena disiplin.. Masalah duit ni.. kwn saya kata.. β€œbila xde duit kita ok boleh jaga dgn baik.. tp bila dh mula byk duit kebanyakan akan gagal kawal duitπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚β€

Masa kita byk duit la kita mula menempah jalan2 kejatuhan..
 
Sponsored Post

Pok Ya

Junior Member
Joined
May 29, 2020
Messages
98
Reaction score
11
Points
11
Ini baru kwn nak ajak berniaga...suruh start selow2 kecil kecil katanya...

Cuma skrg kenapa bila kita berniaga nak terus selesa ya pok ya?

Tak boleh nampak tak gah....org jawa cakap tak rugged kalo menega xnampak gah...:D

Ada kelas ckp kalo menega kena bgtau org KAMI bukan saya berniaga.....sebab nak nampak gah punya pasal kot...

Kenapa bila kita byk duit kita timpa jalan2 kemudaratan ya pok ya?

Iman tak kuat ker?

Atau ujian sel-sel otak tak berhubung bercantum terlalu kuat sampai lupa diri?

Teringin nak jadi kata tapi takut jadi kaya laa pok ya...so mcm mana boleh ker saya jadi kaya? :p

p/s; Maaf laa pok ya berbelit2 bunyi ayat nya....nak kata saya pembelit pon boleh jek...dah biasa kena taram mcm tue...:LOL:
Mengikut pemerhatian la.. bila start kecik2 ni klu tk menjadi impact dia xbesar tp klu menjadi baru ada keyakinan utk buat dgn lebih besar, org kata β€œorganic growth”. sekiranya xmenjadi dia masih ada modal utk mulakan perniagaan lain. Ada setengah golongan pula percaya klu nk buat sesuatu benda baik buat besor klau kena angin taufan melanda pn masih boleh bertahan.. worst case boleh jual bisness tu utk cover kerugian ataupn pandai goreng boleh jual dgn ada untung πŸ˜‚πŸ˜‚

sejujurnya pakya pn xpernah kaya lagi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ tp mengikut pemerhatian bila dh byk duit, org tu mula ego, nasihat pekerja, kwn2 & famili mungkin dh x dgr.. Belanja2 pd benda yg xperlu & mahal dibuat utk puaskan ego. perasaan tamak & nk untung byk dh mula kacau fikiran seterusnya buat pelaburan dlm perniagaan yg dia tak ada pengalaman dan ilmu seterusnya risiko utk kerugian adalah besor.

p/s sekadar pandangan utk perbincangan shj.
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,230
Reaction score
216
Points
38
Ini baru sedap bincang....

Sebab start kecil-kecilan, Bisnes menjadi impact xbesar = Keyakinan biasa2...

Tapi ada yg cakap...

Berakit-rakit ke hulu, berenang ke tepian

Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian...

Tapi personally geng ini masih boleh dikategorikan orang yang boleh berniaga sebab ada cita2 tinggi untuk kayuh rakit lebih kuat di masa depan....

Tapi geng angin taufan nie, nak kickstart kena GAH bila kena ribut petir katanya boleh cover kerugian.....bisnes apa tue....bisnes goreng tumis yg mcm mana nie...boleh gak terai bisnes cenggini... :D

Tapi personally geng taufan nie saya bimbang sebab kalo ilmu panjang sejengkal lautan dalam takut mereka tak pandai nak duga jek...bila hangus kalo bleh muhasabah ok laa..ini terus cari musibah terjun jambatan jek....adooiiii πŸ™

Mengikut pemerhatian la.. bila start kecik2 ni klu tk menjadi impact dia xbesar tp klu menjadi baru ada keyakinan utk buat dgn lebih besar, org kata β€œorganic growth”. sekiranya xmenjadi dia masih ada modal utk mulakan perniagaan lain. Ada setengah golongan pula percaya klu nk buat sesuatu benda baik buat besor klau kena angin taufan melanda pn masih boleh bertahan.. worst case boleh jual bisness tu utk cover kerugian ataupn pandai goreng boleh jual dgn ada untung πŸ˜‚πŸ˜‚

Tak pernah kaya... stail bincang macam geng kelas tinggi jer.... πŸ˜…

Geng2 kaya yang kereta kancil pegi pasar, pegi orang kahwin keter lain pon byk pok ya...

Bila byk duit = ego mari.....betul laa citer anak bapak tue..harun ada ckp...duit aku joli takpe, jgn pi joli duit harta bapak aku... πŸ˜‚

Patutnya bila dah kaya nie lagi mudah utk berkongsi kan...

Ego sampai mana pon boleh naik...kesudahnya nanti bila sampai dah tak tau duit nak buat apa ego tinggi pon takde ke mana....pada congak kecil saya laa...sebab baru nak berangan jadi kaya...mcm nie jek laa mikirnya... πŸ™:D

Antara kaya dengan sihat, pok ya pilih nak kahwin lagi atau terus bernafas utk kehidupan akan datang?

p/s: Kita bincang pastinya ada salah ada yg betul...pertimbangan antara setiap dari kita pastinya berbeza-beza mengikut acuan kehidupan yang masing-masing cari.... πŸ™:)

sejujurnya pakya pn xpernah kaya lagi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ tp mengikut pemerhatian bila dh byk duit, org tu mula ego, nasihat pekerja, kwn2 & famili mungkin dh x dgr.. Belanja2 pd benda yg xperlu & mahal dibuat utk puaskan ego. perasaan tamak & nk untung byk dh mula kacau fikiran seterusnya buat pelaburan dlm perniagaan yg dia tak ada pengalaman dan ilmu seterusnya risiko utk kerugian adalah besor.

p/s sekadar pandangan utk perbincangan shj.
 

Pok Ya

Junior Member
Joined
May 29, 2020
Messages
98
Reaction score
11
Points
11
Ini baru sedap bincang....

Sebab start kecil-kecilan, Bisnes menjadi impact xbesar = Keyakinan biasa2...

Tapi ada yg cakap...

Berakit-rakit ke hulu, berenang ke tepian

Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian...

Tapi personally geng ini masih boleh dikategorikan orang yang boleh berniaga sebab ada cita2 tinggi untuk kayuh rakit lebih kuat di masa depan....

Tapi geng angin taufan nie, nak kickstart kena GAH bila kena ribut petir katanya boleh cover kerugian.....bisnes apa tue....bisnes goreng tumis yg mcm mana nie...boleh gak terai bisnes cenggini... :D

Tapi personally geng taufan nie saya bimbang sebab kalo ilmu panjang sejengkal lautan dalam takut mereka tak pandai nak duga jek...bila hangus kalo bleh muhasabah ok laa..ini terus cari musibah terjun jambatan jek....adooiiii πŸ™




Tak pernah kaya... stail bincang macam geng kelas tinggi jer.... πŸ˜…

Geng2 kaya yang kereta kancil pegi pasar, pegi orang kahwin keter lain pon byk pok ya...

Bila byk duit = ego mari.....betul laa citer anak bapak tue..harun ada ckp...duit aku joli takpe, jgn pi joli duit harta bapak aku... πŸ˜‚

Patutnya bila dah kaya nie lagi mudah utk berkongsi kan...

Ego sampai mana pon boleh naik...kesudahnya nanti bila sampai dah tak tau duit nak buat apa ego tinggi pon takde ke mana....pada congak kecil saya laa...sebab baru nak berangan jadi kaya...mcm nie jek laa mikirnya... πŸ™:D

Antara kaya dengan sihat, pok ya pilih nak kahwin lagi atau terus bernafas utk kehidupan akan datang?

p/s: Kita bincang pastinya ada salah ada yg betul...pertimbangan antara setiap dari kita pastinya berbeza-beza mengikut acuan kehidupan yang masing-masing cari.... πŸ™:)
ya.. dlm perbincangan tak ada yang betul & yg salah.. hanya sekadar bertukar2 fikiran & pendapat. Dalam membuat sesuatu keputusan byk faktor2 yg perlu dipertimbangkan .

Konsep yg selalu org ckp berkaitan dgn perniagaan & pelaburan.. β€œhigh risk high return..”. Berniaga kecik2 mmg lambat tp lebih selamat terutamanya yg baru nk belajar berniaga..
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,230
Reaction score
216
Points
38
Itulah..segelintir di kalangan kita gemar melabur berbanding buat perniagaan itu sendiri..kenapa ya pok ya?

Adakah sebab mereka tidak pandai berniaga @ mereka ingin dapat cepat pulangan daripada perniagaan itu?

Kadang kala sukar utk tentukan yg mana perniagaan selamat @ sebaliknya...

ya.. dlm perbincangan tak ada yang betul & yg salah.. hanya sekadar bertukar2 fikiran & pendapat. Dalam membuat sesuatu keputusan byk faktor2 yg perlu dipertimbangkan .

Konsep yg selalu org ckp berkaitan dgn perniagaan & pelaburan.. β€œhigh risk high return..”. Berniaga kecik2 mmg lambat tp lebih selamat terutamanya yg baru nk belajar berniaga..
 

Pok Ya

Junior Member
Joined
May 29, 2020
Messages
98
Reaction score
11
Points
11
Itulah..segelintir di kalangan kita gemar melabur berbanding buat perniagaan itu sendiri..kenapa ya pok ya?

Adakah sebab mereka tidak pandai berniaga @ mereka ingin dapat cepat pulangan daripada perniagaan itu?

Kadang kala sukar utk tentukan yg mana perniagaan selamat @ sebaliknya...
klu kita berniaga sendiri..kita kena keje utk dapatkan wang, penat sebaliknya bila kita dh byk wang.. kita dh xperlu keje utk dptkan wang.. Wang kita dh bleh kerja untuk kita.. begitulah keadaanya bila kita melabur.
Org yg melabur bukannya dia xpandai berniaga tp dia bijak. Contoh Warren Buffett merupakan org paling berjaya dlm pelaburan.. dia mmg genius dlm menilai syarikat yang dia akan labur. Syarikat dia Berkshire Hathaway mmg hanya buat pelaburan sejak dia bukak lps graduate dr University.

Mmg cepat kaya la klu duit keje untuk kita.. tp perlu byk duit & pandai menilai apa perniagaan yg bleh menguntungkan utk kita labur.

Untuk melabur dlm syarikat2 tertentu kita kena ada kemahiran utk membaca & menganalisa kewangan syarikat .. tp kt malaysia lain sikit.. hahaha

Kalu kau tau masa PRU14 BN nk kalah & Tun M nk jadi PM kau beli je saham2 anak2 Tun & Kroni dia .. sure naik kan lps PRU14 counter2 yg berkaitan kan..

Masa TSMY nk naik jadi PM plk kau siap2 beli saham yg berkaitan dgn anak2 TSMY plk.. jadi kt malaysia fundamental knowledge kadang2 xleh pakai sgt πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ who is who lagi power ... kalu kau kena sapa2 tu lagi kau senang buat duit kan πŸ€ͺπŸ€ͺ
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,230
Reaction score
216
Points
38
Nak kena belajar how to bijak like warren buffet nie... :D

Cuma sedih geng2 keparat amik kesempatan guna istilah Jadilah bijak seperti warren buffet, tapi pelaburan melabur sampai kebulur...

Yang ini salah sapa pok ya? Salah si pelabur atau bijak tukang kutip pelaburan? :D

klu kita berniaga sendiri..kita kena keje utk dapatkan wang, penat sebaliknya bila kita dh byk wang.. kita dh xperlu keje utk dptkan wang.. Wang kita dh bleh kerja untuk kita.. begitulah keadaanya bila kita melabur.
Org yg melabur bukannya dia xpandai berniaga tp dia bijak. Contoh Warren Buffett merupakan org paling berjaya dlm pelaburan.. dia mmg genius dlm menilai syarikat yang dia akan labur. Syarikat dia Berkshire Hathaway mmg hanya buat pelaburan sejak dia bukak lps graduate dr University.

Main saham ya....

Main saham nie perlu kemahiran mcm mana ya?

Nak beli kaunter2 yg aktif sahaja ker?

Atau beli kaunter yang harga masih murah?

Kita tau main counter strike jek...itu pon main asik kalah jek....

Server orang putih mmg kalah aje laa memanjang...kalo buat server sendiri kuat sangat pulak.... :LOL:

p/s: Kalo dapat jadi kaya boleh tlg org pon jadi laa...takut juga kalo super kaya nie...maklumla kita tak berapa pandai sbb takde basic fundamental knowledge super kaya nie....ada basic fundamental nie pon xbrapa bagus nie... πŸ™

Mmg cepat kaya la klu duit keje untuk kita.. tp perlu byk duit & pandai menilai apa perniagaan yg bleh menguntungkan utk kita labur.

Untuk melabur dlm syarikat2 tertentu kita kena ada kemahiran utk membaca & menganalisa kewangan syarikat .. tp kt malaysia lain sikit.. hahaha

Kalu kau tau masa PRU14 BN nk kalah & Tun M nk jadi PM kau beli je saham2 anak2 Tun & Kroni dia .. sure naik kan lps PRU14 counter2 yg berkaitan kan..

Masa TSMY nk naik jadi PM plk kau siap2 beli saham yg berkaitan dgn anak2 TSMY plk.. jadi kt malaysia fundamental knowledge kadang2 xleh pakai sgt πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ who is who lagi power ... kalu kau kena sapa2 tu lagi kau senang buat duit kan πŸ€ͺπŸ€ͺ
 
Sponsored Post
Top
Log in Register