BTC USD 84,228.0 Gold USD 3,022.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kicap Hup Teck akan menamatkan perniagaannya selepas 111 tahun

hiduprakyat

Legendary Member
gem
Messages
19,878
Joined
Dec 6, 2010
Messages
19,878
Reaction score
1,396
Points
201
Syarikat itu mengumumkan penutupan dengan rasa berat hati dan menghargai sokongan pelanggan selama ini. Pelanggan digalakkan mengunjungi kilang di Gopeng, Perak, untuk membeli stok terakhir.

Pemiliknya, Low Bak Tong, 72, menutup kilang kerana tiada pengganti selepas bersara. Kilang ini menggunakan kaedah tradisional fermentasi dalam tempayan besar.

Low berkata, perubahan zaman telah menyebabkan banyak industri lama lenyap, termasuk empat kilang kicap lain di Gopeng, menjadikan Hup Teck yang terakhir.

📸: Instagram tobilaww


6105065509415403920_121.jpg

6105065509415403921_121.jpg

6105065509415403923_121.jpg

6105065509415403922_121.jpg

6105065509415403924_121.jpg

6105065509415403925_121.jpg

6105065509415403926_121.jpg

6105065509415403927_121.jpg

6105065509415403928_121.jpg

6105065509415403929_121.jpg
 
Sponsored Post

takde pewaris yg nk buat ni, mungkin kerjanya renyah.....pasu tu dibiar je terjemur ye... mmg klasik sungguh kicap ni
Bukan takde pewaris, tapi takde pasaran.
Saya baca interviu pemilik, dia cakap proses nak siapkan setiap batch kicap ni 4 tahun. Bukan 4 minggu atau bulan.... tapi tahun!

Proses moden kat kilang amik masa beberapa jam je.

Paling naya, takde beza antara rasa kicap dibuat cara klasik dan cara moden.
 
Bukan takde pewaris, tapi takde pasaran.
Saya baca interviu pemilik, dia cakap proses nak siapkan setiap batch kicap ni 4 tahun. Bukan 4 minggu atau bulan.... tapi tahun!

Proses moden kat kilang amik masa beberapa jam je.

Paling naya, takde beza antara rasa kicap dibuat cara klasik dan cara moden.
adoi.. lama sungguh tu, tak balik modai..
 
Bukan takde pewaris, tapi takde pasaran.
Saya baca interviu pemilik, dia cakap proses nak siapkan setiap batch kicap ni 4 tahun. Bukan 4 minggu atau bulan.... tapi tahun!

Proses moden kat kilang amik masa beberapa jam je.

Paling naya, takde beza antara rasa kicap dibuat cara klasik dan cara moden.
Baik dia buat wine.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register