BTC USD 21,190.1 Gold USD 1,827.53
Time now: Jun 1, 12:00 AM

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1

Abd Razak Mohd Ali
Mac 8, 2021 04:43 MYT
Perak pertama bina tempat rehat, rawat untuk penghantar makanan

Saarani berkata, para riders harus diiktiraf kerana mereka merupakan sebahagian daripada frontliners. - Astro AWANI

IPOH: Prihatin dengan kebajikan penghantar makanan, kerajaan negeri Perak membina tempat 'rehat dan rawat rider' (3R) yang lengkap dengan kemudahan ruang rehat, solat, tandas dan wifi percuma.
Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad berkata, sebagai permulaan, tujuh 3R akan dibina di Bandaraya Ipoh yang melibatkan peruntukan hampir RM500,000.

Menurutnya, pembinaan 3R yang pertama di Malaysia itu adalah penghargaan kepada penghantar makanan yang memainkan peranan penting sebagai antara kumpulan barisan hadapan sejak pandemik COVID-19 bermula tahun lalu.

“Majlis Bandaraya Ipoh telah mengambil inisiatif untuk membina tujuh buah tempat berteduh mereka.
“Jadi nanti waktu-waktu tertentu dia boleh berkumpul di situ, dia boleh berehat di situ, dia boleh berjumpa, boleh berbincang, boleh mesyuarat kecil dan boleh solat.

“Ini satu daripada cara kita memberi penghargaan kepada mereka kerana kita juga harus mengiktiraf para riders ini juga adalah merupakan sebahagian daripada frontliners,” katanya.
Beliau ditemui selepas majlis pecah tanah projek 3R bersebelahan bangunan Majlis Bandaraya Ipoh, di sini, semalam.

Astro AWANI

Astro AWANI
Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim, Exco kerajaan negeri Perak, Razman Zakaria dan Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin.
Tujuh lokasi 3R yang akan dibina di sekitar Ipoh ialah di pusat bandar, Meru Raya, Jelapang, Tasek, Ipoh Garden, Medan Gopeng dan Station 18.
Kemudahan itu akan memberi manfaat kepada hampir 2,000 penghantar makanan di Bandaraya Ipoh.

Pembinaan 3R itu adalah sebahagian rancangan kerajaan negeri Perak melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Perak Fasa 5 yang diumumkan pada Disember lalu.
Saarani berkata, 3R itu mungkin dibina di bandar-bandar lain di seluruh negeri, bergantung kepada keperluan.
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
WhatsApp-Image-2021-03-07-at-19.48.14.jpeg
Saarani (hadapan, tengah) bergambar bersama penghantar makanan selepas Majlis Pecah Tanah Pembinaan Projek 3R di Ipoh hari ini.
MBI bina tempat rehat dan rawat untuk rider
  • Oleh ZAKI SALLEH
  • 7 Mac 2021, 9:11 pm

IPOH – Tujuh buah tempat rehat dan rawat rider (3R) akan dibina di lokasi-lokasi terpilih yang dikhususkan untuk pekerja-pekerja perkhidmatan penghantaran makanan di bandar raya ini.

Lokasi tersebut ialah di pusat bandar berhadapan Ipoh Parade, Meru Raya (berhadapan McDonalds Meru Raya), Jelapang (berhadapan Old Town White Coffee Pusat Komersial Jelapang) dan Tasek (berhadapan Pizza Hut & KFC Pusat Perdagangan Tasek).

Kawasan lain iaitu di Ipoh Garden di kawasan lapang berhampiran Tesco Ipoh Garden, Medan Gopeng (berhadapan McDonalds dan StarBucks Coffee) dan Station 18 (kawasan lapang tempat letak kereta berhampiran Tesco).

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, pembinaan tempat 3R untuk kegunaan pekerja-pekerja perkhidmatan penghantaran makanan itu juga adalah yang pertama seumpamanya di negara ini.

Menurutnya, inisiatif Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) itu adalah untuk menyediakan satu ruang khusus yang selesa kepada petugas-petugas tersebut selain sebagai penghargaan terhadap peranan mereka sebagai pekerja barisan hadapan.

“Objektif projek ini adalah untuk memberi kemudahan tempat letak kenderaan, ruang rehat, tandas dan ruang solat kepada pekerja-pekerja perkhidmatan penghantaran makanan di sekitar bandaraya Ipoh.

“Pelaksanaan projek melibatkan peruntukan sebanyak RM500,000 ini akan memberi manfaat kepada lebih 1,600 pekerja dalam bidang berkenaan,” ujarnya.

Terdahulu, majlis pecah tanah pembinaan projek 3R pertama di pusat bandar berhadapan Ipoh Parade telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Saarani Mohamad. – K!ONLINE

 

pelitaminyak

Super Active Member
gem
Messages
8,060
Joined
Aug 13, 2008
Messages
8,060
Reaction score
2,187
Points
211
Awards
1
Salah satu projek potensi jadi gajah putih ...... Maps dah jadi gajah putih
 
Sponsored Post

Top
Log in Register