BTC USD 28,166.0 Gold USD 1,993.68
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Investor Chat Pelaburan eSports - semakin berkembang dan menguntungkan

Ms Senorita

Active Member
Messages
1,640
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
326
Points
41
gamers-compete-pw6-tem1305_20200212114200_bloomberg.jpg


Apakah eSports?

eSport didefinisikan sebagai permainan video kompetitif, yang biasanya disertai oleh pemain profesional. Ia menjadi sangat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebagai permainan yang sering dipertontonkan dalam acara arena. Seperti sukan tradisional, permainan ini dimainkan secara kompetitif dalam liga dan perlawanan. Pertandingan ini biasanya mempamerkan permainan video berkaitan sukan, seperti permainan simulasi bola keranjang NBA 2K dan permainan simulasi bola sepak FIFA, serta permainan popular lain seperti League of Legends, Counter-Strike dan Dota.


Pada masa dahulu jika bermain permainan video multi-player popular Counter-Strike dalam cybercafé hanya untuk suka-suka dan dianggap membuang masa. Namun pada hari ini, sekumpulan ‘gamers’ boleh menjana berjuta-juta dolar hanya dengan bermain permainan (games) dalam perlawanan yang kompetitif.

Industri bilion-dollar global eSports (bilion elektronik) juga telah menarik minat kepada ramai pelabur. Industri ini telah menjana pendapatan tahunan sebanyak US$ 1 bilion untuk kali pertama pada 2019 dan ia dijangka mencapai US$ 1.5 bilion pada tahun ini.

Ini tidaklah menghairankan kerana generasi milenium adalah pemacu trend pengalaman, menurut laporan Citi Global Perspectives & Solutions (GPS) untuk pengalaman perdagangan bagi bulan Januari. Laporan itu menunjukkan bahawa generasi muda yang membangunkan pasaran disamping kemunculan teknologi baru dengan adanya telefon pintar serta kemudahan internet yang menjadikan ia lebih fleksibel.

Tim Maloney, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Pelaburan di Roundhill Investments, berkata industri eSports telah berkembang dan mendapat perhatian media sejak beberapa tahun kebelakangan ini di Amerika Syarikat dan Eropah. "Asia berkemungkinan akan terus menjadi pemacu pertumbuhan dan populariti eSports, dengan China sebagai peneraju."

Roundhill Investments yang berpangkalan di AS adalah penasihat pelaburan berdaftar yang menumpukan kepada pembangunan produk kewangan yang menawarkan pendedahan kepada tema pelaburan yang dapat menarik pelabur-pelabur generasi akan datang.

Benjamin Tan, pelaburan usahasama di firma modal teroka yang berpangkalan di Singapura, Atlas Ventures, memberitahu Personal Wealth bahawa firma itu yakin dengan industri eSports di Asia Tenggara, khususnya di Vietnam, Filipina dan Indonesia, memandangkan pertumbuhan yang begitu pesat di rantau ini.

Beliau menambah dan menyedari terdapat beberapa eSports telah bermula di Singapura, tetapi mendapati pasaran di negara itu kurang maju sedikit." Kami percaya sebahagian daripadanya adalah disebabkan oleh budaya tempatan, yang mana masih fokus kepada bagaimana untuk mendapatkan gred yang baik serta pekerjaan kolar putih yang berprofil tinggi.

Malaysia juga dilihat menunjukkan peningkatan cenderung terhadap eSports. Kerajaan telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM10 juta dalam Bajet 2019 dan peruntukan selanjutnya sebanyak RM20 juta dalam Bajet 2020 untuk membangunkan industri eSports tempatan.

Pada November tahun lepas, Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman melancarkan Pelan Strategik untuk Pembangunan Sukan 2020-2025. Rangka tindakan itu bertujuan menjadikan Malaysia sebuah hab eSports di Asia Tenggara.

Pelan induk tersebut diperkenalkan adalah untuk keperluan kebajikan atlet, menangani ketagihan permainan dan stigma, mengadakan sidang kemuncak dan persidangan serantau, menubuhkan Liga eSports Kebangsaan, menambahkan penyertaan wanita dalam eSport dan mewujudkan pusat latihan berlesen.

Malaysia sudah mempunyai beberapa orang atlet eSports yang terkenal dalam industri itu yang telah meraih kemenangan dalam pertandingan diperingkat rantau dan global. Baru-baru ini, salah seorang daripada mereka telah melayakkan diri untuk menyertai Persekutuan Sukan Elektronik Asia e-Masters 2020, yang akan berlangsung dari 22 Feb hingga 1 Mac di Chengdu, China.


Pelaburan Melalui ETFS dan pasaran persendirian

Terdapat beberapa cara untuk pelabur memanfaatkan minat yang semakin memuncak dalam eSports. Salah satu caranya adalah melalui pasaran persendirian seperti modal teroka dan pelaburan ekuiti persendirian atau pelaburan secara langsung dalam kumpulan.

Maloney berkata perbincangan kini memberi tumpuan kepada pelaburan modal teroka sebagai permulaan diperingkat awal dan pelaburan persendirian dalam pasukan eSports. Dalam tempoh dua tahun yang lalu, pasukan eSport telah menjana banyak keuntungan melalui organisasi eSports seperti 100 Thieves dan Team Liquid.

"Untuk modal teroka, kami telah melihat dana seperti Bitkraft eSports Ventures yang berpusat di Amerika Syarikat, merupakan salah satu yang diiktiraf dalam industri. Ia telah melabur dalam Roundhill," katanya.

"Saya tidak fikir pasaran awam telah memberi perhatian yang besar terhadap trend ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Saya fikir ramai orang akan menyedari peluang pelaburan dalam beberapa tahun akan datang."

Terdapat beberapa modal teroka dan firma ekuiti persendirian di Asia yang telah melabur dalam eSport, ia mungkin berdasarkan bakat, infrastruktur atau peranannya sendiri. Ia termasuk Atlas Ventures, yang mula melabur di Asia Tenggara dalam sektor yang baru berkembang tetapi pesat seperti eSports.

Tan berkata salah sebuah syarikat Atlas Ventures telah melabur dalam Tier One, sebuah agensi pengurusan bakat eSports terkemuka di Asia Tenggara yang berpusat di Filipina. Syarikat itu mengenal pasti dan mengasah bakat eSports dan menghubungkan mereka dengan jenama utama yang ingin bekerja dengan penyokong eSports.

"Tier One diasaskan oleh Alodia Gosiengfiao, salah satu bintang cosplay dan permainan terbesar yang terkenal, dan veteran eSports, Tryke Gutierrez. Kami belum lagi menemui pasukan yang lebih baik," katanya.

"Perniagaan terus berkembang pada tahap yang mengagumkan dan kami tidak ragu dengan Tier One yang akhirnya menjadi agen yang paling sesuai untuk jenama yang ingin bekerjasama dengan bakat eSports."

Pada Disember tahun lepas, pengendali dana ekuiti persendirian Korea Selatan ATU Partners melancarkan Dana Pertumbuhan eSports ATU, dana ekuiti persendirian pertama di Asia yang melabur dalam syarikat dalam ruangan eSports. Menurut siaran akhbar, dana itu dilancarkan dengan modal AS$ 17 juta.

Cara lain yang boleh dimanfaatkan oleh pelabur melalui trend eSports adalah melalui dana pertukaran dagangan (ETF) yang disenaraikan di pasaran luar negara. Salah satu instrumen dimaksudkan ialah VanEck Vectors Video Gaming dan eSports ETF (ESPO), yang dibangunkan oleh pengurus ETF dan pengurus dana bersama AS VanEck. ETF, yang dilancarkan pada 16 Okt 2018, telah didagangkan di Nasdaq.

Menurut Bloomberg, ESPO menyaksikan pulangan satu tahun yang mengagumkan sebanyak 35.13% pada 4 Feb.

The Roundhill Bitkraft Esports & Digital Entertainment ETF (yang lebih dikenali sebagai NERD ETF) adalah eSports ETF pertama di dunia. Ia ditubuhkan oleh Roundhill Investments dan Bitkraft.

NERD ETF, yang berjumlah US$ 12 juta di bawah pengurusan pada 31 Dis, 2019, telah didagangkan di Bursa Saham New York. Ia telah menyaksikan pulangan sebanyak 5.73% sejak penyenaraiannya pada 4 Jun tahun lepas (sehingga 31 Jan).

NERD ETF pada Indeks Roundhill Bitkraft Esports (Indeks NERD), indeks berasaskan peraturan pertama untuk mengesan prestasi pasaran eSports yang semakin meningkat dan memberi pendedahan kepada industri eSports dan hiburan digital.

ETF yang lain di AS ialah termasuk ETFMG Video Game Tech ETF (GAMR), yang dikenali sebagai PureFunds Video Game Tech ETF. Dana itu dilancarkan pada bulan Mac 2016, membolehkan para pelabur mengambil bahagian dan mendapat kejayaan berdasarkan prestasi syarikat video game yang kukuh. Menurut Bloomberg, ETF menyaksikan pulangan satu tahun sebanyak 6.25% dan pulangan tiga tahun sebanyak 14.04% pada 31 Jan.


================================================================================

Cover Story: The eSports boom

What is eSports?

eSports is defined as competitive video gaming, which usually sees the participation of professional gamers. It has become so popular in recent years that the games can often be viewed as arena events. As with traditional sport, these games are played in competitive leagues and tournaments. The tournaments typically showcase sport-related video games, such as basketball simulation game NBA 2K and football simulation game FIFA, as well as other popular games like League of Legends, Counter-Strike and Dota.

Gamers compete in the finals of the League of Legends World Championships in Incheon, South Korea. League of Legends is the world’s most popular video game in the competitive sphere.

Gone are the days when playing the popular multi-player video game Counter-Strike in a cybercafé was considered a pure waste of time. Today, a group of gamers are raking in millions of dollars just by playing in competitive show matches.

The billion-dollar global eSports (electronic sports) industry is also attracting a growing number of investors. The industry generated an annual revenue of US$1 billion for the first time in 2019 and this is expected to reach US$1.5 billion this year.

This comes as no surprise as millennials are the drivers of the experiential trend, according to a Citi Global Perspectives & Solutions (GPS) report on experiential commerce in January. The report points out that young people in developing markets have embraced new technology with smartphone ownership leaping ahead of internet penetration given its flexibility.

Tim Maloney, co-founder and chief investment officer at Roundhill Investments, says the eSports industry has grown and gained media attention over the last few years in the US and Europe. “Asia will likely continue to be the driving force of the growth and popularity of eSports, with China leading the way.”

US-based Roundhill Investments is a registered investment adviser with a focus on developing financial products that offer exposure to investment themes that would appeal to the next generation of investors.

Benjamin Tan, an investment associate at Singapore-based venture capital firm Atlas Ventures, tells Personal Wealth that the firm is bullish on the eSports industry in Southeast Asia, specifically in Vietnam, the Philippines and Indonesia, given its rapid growth in the region.

He adds that he has come across several eSports start-ups in Singapore, but found the market there to be slightly less developed. “We believe part of the reason could be due to the local culture, where the focus is still on getting good grades and getting high-paying white-collar jobs.”

Malaysia too has seen growing interest in eSports. The government announced an allocation of RM10 million under Budget 2019 and a further allocation of RM20 million under Budget 2020 to develop the local eSports industry.

In November last year, Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman unveiled the Strategic Plan for eSports Development 2020-2025. The blueprint is aimed at turning Malaysia into an eSports hub in Southeast Asia.

The highlights of the blueprint are to introduce athlete welfare, address gaming addictions and stigma, have regional conferences and summits, establish a National eSports League, increase the participation of women in eSports and create licensed training centres.

Malaysia already has several eSports athletes who have made their mark on the industry by winning regional and global competitions. Recently, one of them qualified for the Asian Electronic Sports Federation e-Masters 2020, which will take place from Feb 22 to March 1 in Chengdu, China.


Investing via Etfs and private markets

There are several ways investors can leverage the growing interest in eSports. One way is through private markets such as venture capital and private equity investments or even direct investments in teams.

Maloney says the conversation is currently focused on early-stage venture capital investments in start-ups and private investments in eSports teams. In the last two years, eSports teams have raised a lot of money through eSports organisations such as 100 Thieves and Team Liquid.

“On the venture capital side, we have seen funds such as US-based Bitkraft eSports Ventures, which is one of the thought leaders in the industry. It has invested in Roundhill,” he says.

“I don’t think the public markets have paid much attention to this trend in the last couple of years. I think a lot of people will eventually realise the investment opportunity in the next few years.”

Closer to home, there are several venture capital and private equity firms in Asia that already invest in eSports, be it talent, infrastructure or the events themselves. They include Atlas Ventures, which invests in Southeast Asian start-ups in nascent but fast-growing sectors such as eSports.

Tan says one of the companies Atlas Ventures has invested in is Southeast Asia’s leading eSports talent management agency Tier One, which is based in the Philippines. It identifies and grooms eSports talents and connects them to major brands that are looking to work with eSports influencers.

“Tier One was founded by Alodia Gosiengfiao, one of the biggest cosplay and gaming stars around, and eSports veteran Tryke Gutierrez. We could not have found a better team,” he says.

“The business continues to grow at an impressive pace and we have no doubt that Tier One will eventually become the go-to agency for brands looking to work with eSports talents.”

In December last year, South Korean private equity fund operator ATU Partners launched the ATU eSports Growth Fund, the first private equity fund in Asia that invests in companies in the eSports space. According to its press release, the fund was launched with US$17 million in capital.

Another way investors can tap into the eSports trend is through exchange-traded funds (ETFs) listed on overseas markets. One such instrument is the VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF (ESPO), developed by US-based ETF and mutual fund manager VanEck. The ETF, launched on Oct 16, 2018, is traded on the Nasdaq.

According to Bloomberg, ESPO saw an impressive one-year return of 35.13% as at Feb 4. The US, Japan and China made up the bulk of the portfolio’s country exposure.

The Roundhill Bitkraft Esports & Digital Entertainment ETF (better known as NERD ETF) is the first pure-play eSports ETF in the world. It was created by Roundhill Investments and Bitkraft.

NERD ETF, which had US$12 million under management as at Dec 31, 2019, is traded on the New York Stock Exchange. It had seen a return of 5.73% since its listing on June 4 last year (as at Jan 31).

NERD ETF tracks the Roundhill Bitkraft Esports Index (NERD Index), the first rules-based index to track the performance of the growing eSports market and provide exposure to the eSports and digital entertainment industry.

Other US-based ETFs include the ETFMG Video Game Tech ETF (GAMR), formerly known as the PureFunds Video Game Tech ETF. The fund was launched in March 2016, allowing investors to participate and gain alpha from the strong performance of video game companies. According to Bloomberg, the ETF saw a one-year return of 6.25% and a three-year return of 14.04% as at Jan 31.


What the ETFs invest in

According to Roundhill Investments’ website, NERD ETF offers retail and institutional investors exposure to eSports and digital entertainment by providing investment results that closely correspond with the performance of the NERD Index, before fees and expenses.

Maloney says the NERD Index scans publicly traded companies around the world that have sufficient exposure to eSports. The companies are then assigned a score and placed in one of three categories — pure play, core and non-core. A higher weightage is given to companies with more involvement in eSports.

“What we do is take a pure-play company and give it 1½ times the weight of a core company. And a core company gets 1½ times the weight of a non-core company,” he explains.

“The logic is that if a company is more of an eSports and digital entertainment company, we want it to have more weight because its share price should be more closely tied to the growth of the industry and, ultimately, that is what we are trying to offer people.”

According to Roundhill Investments’ prospectus, those with a score of 125 or greater are classified as pure-play companies, those with a score of less than 125 but greater than 75 are considered core companies and those with a score of less than 75 but greater than 25 are considered non-core companies. Those with a score of less than 25 are excluded from the index.

NERD ETF was set up so that exposure to different countries or sectors is a result of their process of selecting companies most exposed to eSports, says Maloney. Only companies with a minimum market capitalisation of US$100 million are considered for the index.

Roundhill Investments has built a qualitative algorithm that is utilised every quarter to scan publicly available documents and filings. Pre-determined keywords that are relevant to the industry are used so that the ETF is scalable and more investors can buy into it over time. “It needs to be liquid and we need to make sure we can trade the underlying names,” says Maloney.

There are four types of companies on the NERD Index — game publishers, media companies, hardware players and broad-based organisations. Game publishers on the index include US-based Activision Blizzard, EA and Take Two Interactive and Japanese video game developer and publisher Capcom, all of which take up about 40% of the index.

Media companies comprise video-streaming players with high exposure to eSports such as China-based Douyou and Huya and South Korea-based AfreecaTV. Maloney says NERD ETF does not invest in Amazon, the owner of Twitch Interactive, because its stock performance is not driven by Twitch.

“That may change, depending on how much it continues to invest in and build the [eSports] ecosystem. But we do not right now. The idea is that Twitch is a really good business. But if you were to shut it down, how much would it impact Amazon’s share price? Most of its money comes from e-commerce and Amazon Web Services,” he adds.

As for hardware players, the ETF has holdings in companies such as US-based Razer and Turtle Beach Corp. Razer is the world’s leading lifestyle brand for gamers. It designed and built the largest global gamer-focused ecosystem of hardware, software and services. Its triple-headed snake logo is one of the most recognised in the global gaming and eSports community. Turtle Beach is a global gaming accessory manufacturer based in San Diego, California, that produces gaming headsets for Xbox One, PlayStation 4, PCs, Nintendo Switch and mobile devices.

Broad-based organisations are basically companies with exposure to several of the above-mentioned characteristics. They include China-based Tencent Holdings Ltd and Singapore-based SEA Ltd, the parent of Garena, a digital services company that engages in gaming, eSports, e-commerce and digital finance.

One of Garena’s key products is the Garena platform, which allows users to access popular and engaging mobile and PC online games curated for each of its seven markets — Singapore, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, the Philippines and Taiwan. The company is the exclusive operator of League of Legends, FIFA Online 3, Point Blank, Blade & Soul and Arena of Valor in the region.

ESPO tracks the MVIS Global Video Gaming and eSports Index. It is provided by MVIS, a wholly-owned subsidiary based in Frankfurt, Germany.
VanEck product manager John Patrick Lee says the index’s rules were designed with several ideas in mind. The most important is that companies must generate at least 50% of their revenue from video gaming or eSports to be included in the index. This “pure play” rule ensures that the companies included on the index have direct exposure to the targeted industry.

Next, the constituents of the index must be liquid and tradeable, helping to minimise trading spreads in the primary market, and facilitate efficient creations and redemptions. Finally, an 8% cap on individual positions limits exposure to individual companies and helps to diversify the market capitalisation exposure of the index down the spectrum.

“Ultimately, the index seeks to invest in the top 90% of the investable universe by free-float market cap. It is a rules-based index designed to track a group of companies involved in video gaming, eSports and related hardware and software,” says Lee.

The biggest eSports companies are video game publishers, he adds. And now that they are launching their own leagues, they are effectively taking ownership of the majority of the industry’s revenue. Activision and Tencent are two such companies.

ESPO does not invest in Huya and Douyu because while they are investable, they do not meet the index’s rules for inclusion, owing to their small free-float market cap, says Lee. “Once the rules are met, these companies will be included in the index. That said, the index may look different over time as the ecosystem develops and new companies are added.”

There were several risks specific to this basket of stocks last year, he says. The US-China trade war had uneven implications for different stocks in the portfolio. “Hardware stocks reacted negatively to news about the trade war because those companies are integrated into the global supply chain, in which China and the US sell different parts to each other as a part of the semiconductor supply chain,” he adds.

Meanwhile, game publishers are more insulated from the trade row as local gaming markets are more insular and domestically oriented. “Some publishers sell games exclusively in China while others sell exclusively in the US. In that respect, a trade war would have less of an impact on a Chinese company that sells only to Chinese consumers,” says Lee.

But publishers must continually ensure player satisfaction as their revenue would be hit if they fail to keep players engaged in their games and prospective offerings, he adds. “Shares of Ubisoft, for example, fell after its new release disappointed and upcoming games were repeatedly delayed. Generally speaking, publishers will try to have multiple games in the market at any one time as a way to diversify their revenue. Tencent, EA and Activision have been successful in doing that.”

Regulatory risks can negatively affect video game publishers. Lee points out that any new game planned for release in China has to be approved by the government.

“Last year, the authorities halted the sale of all new games while they reorganised the department responsible for approving games. Although companies with a heavy China exposure — such as Tencent and NetEase — initially came under pressure, they subsequently recovered after the approval was granted,” he says.

More recently, the industry has come under scrutiny for “loot boxes” and other random content for purchase in recent titles, with some European regulators banning in-game purchases. As a result, some publishers have stopped selling loot boxes in certain European countries, says Lee.

Loot boxes are bought by players using real money to unlock special characters, equipment or skins in a game. It is sometimes labelled as a form of gambling because a player is not guaranteed anything good or valuable when forking out money to purchase a loot box.

While it is difficult to ascertain the right amount of eSports exposure investors should consider adding to their portfolios, ESPO’s basket of stocks has a lower-than-expected correlation with global sectors such as media/entertainment and software, says Lee.

“We have had clients implement an allocation to the ETF after reviewing standard portfolio optimisation metrics. Potentially favourable characteristics such as low correlation and an attractive risk/return profile indicate that this basket of stocks does belong in a diversified, global portfolio.”

Roundhill Investments’ Maloney suggests having ETFs such as the NERD ETF as part of a broader portfolio that can give investors exposure to some of the upside potential if they believe in the industry. “The hope is that if you believe in the industry and if you are right and the product works the way it is intended to, it should provide you excess returns over time,” he says.

 
Last edited:
Sponsored Post

Ms Senorita

Active Member
Messages
1,640
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
326
Points
41
eSports: ‘My mum had to set boundaries’, says Fortnite prodigy ‘Wolfiez’

667154.jpg

Jaden 'Wolfiez' Ashman, who has been signed by esports organisation Excel Esports as its first Fortnite player, poses for a picture in London, Britain. — Swipe Right PR/Handout via Reuters

Like many teenagers growing up playing video games, Jaden Ashman had to contend with his mother trying to put a stop to his obsession before she realised his skills on the controller could help him make a living.

Ashman, who competes as 'Wolfiez', set a Guinness world record last year when he became the youngest person in eSports history to win US$1mil (RM4.29mil) at a single event, placing second at the Fortnite World Cup finals aged 16.

"Me and mum clashed a lot but we figured it out in the end," Ashman told Reuters. "I would never get my homework in on time. Sometimes it got a bit obsessive with my gaming but we started setting boundaries.

"During solo World Cup week one, I got my PC taken away, so I couldn't play the first week of the World Cup!"

Spending eight hours daily playing Fortnite with schoolwork left unattended would normally be the perfect excuse for parents to ground their children.

Yet Ashman and his mother managed to work things out and strike a balance when he started earning money.

"I didn't make that much (at first), maybe US$200 (RM859) here and there," the home-schooled teen added.

"Then she realised as soon as I got an invitation to the World Cup, it was real."

Ashman's rise is mirrored by the increasing number of followers he has on social media. He has already amassed around 750,000 followers on streaming platform Twitch, YouTube, Instagram and Twitter.

His remarkable success led esports organisation Excel Esports to snap him up as its first official Fortnite Player on Friday, adding to their ranks of players who compete in another online battle game, League of Legends.

"When Excel offered me, (I thought) they are close to home," Ashman said. "They offered a sports manager to help me with my mindset. They also have (a training facility at) Twickenham Stadium that's really close to me."

Ashman will get straight to work when he represents Excel in the Fortnite Championship Series Invitational – an online tournament that kicks off on Saturday.

Some games have a short shelf life, but Ashman is not worried about Fortnite losing its appeal, with over 200 million players worldwide helping Epic Games generate an estimated US$1.8bil (RM7.73bil) in revenue last year.

"Fortnite is going to last for a few more years," he said. "It's not going anywhere anytime soon. The numbers are still high, they keep peaking at certain times.

"When it's done, hopefully I have a big enough brand and following to be able to just transfer over to another game and keep my following."

Sumber : The Star
 

jom

Active+ Member
Messages
2,664
Joined
Jun 18, 2012
Messages
2,664
Reaction score
99
Points
30
duk baca.. masih x faham pulangan tu dapat dari mana

Pulangan esport nie drpd pertandingan. Maksudnya kalau menang dapat duit dan juga sedikit duit drpd penaja. Pemain dan juga syarikat akan buat agreement pembahagian wang kemenangan. Risiko kebiasaannya syarikat tanggung.

Sebagai contoh saya ada duit byk. Saya sponsor bro utk masuk team esport saya. Kalau menang bro dapat 20 percent, saya dapat 80 percent. Perbelanjaan saya perlu keluar contohnya utk penginapan, makan, yuran pertandingan (kalau ada), tiket pengangkutan dll.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
43,132
Top Poster #9
Joined
Jul 1, 2008
Messages
43,132
Reaction score
4,680
Points
261
Awards
1
Pulangan esport nie drpd pertandingan. Maksudnya kalau menang dapat duit dan juga sedikit duit drpd penaja. Pemain dan juga syarikat akan buat agreement pembahagian wang kemenangan. Risiko kebiasaannya syarikat tanggung.

Sebagai contoh saya ada duit byk. Saya sponsor bro utk masuk team esport saya. Kalau menang bro dapat 20 percent, saya dapat 80 percent. Perbelanjaan saya perlu keluar contohnya utk penginapan, makan, yuran pertandingan (kalau ada), tiket pengangkutan dll.

susah ni.. klu nak sponsor sampai amik komission bagi aku cam susah... tapi klu bela player dari basic sampai pro dan jadi wakil tu.. memang leh tapi makan masa dan kos tu..
 

jom

Active+ Member
Messages
2,664
Joined
Jun 18, 2012
Messages
2,664
Reaction score
99
Points
30
susah ni.. klu nak sponsor sampai amik komission bagi aku cam susah... tapi klu bela player dari basic sampai pro dan jadi wakil tu.. memang leh tapi makan masa dan kos tu..


Sbg tambahan, bela player tue pun termasuk kita sponsor tue. Dorg akan dapat gaji bulan2. Kalau x dapat gaji bulan/ elaun dorg xnk. Tp aku masih anggap esport x boleh bat untung sbbnya team begitu byk kt dunia nie. Aku setuju ngan bro, semua nie perlu masa.

Bagi aku esport nie kalu investor mesti org yg duit dah byk sgt. X tau nk buat ape ngan duit.
 

MrDisc

Active+ Member
Messages
3,036
Joined
Dec 22, 2016
Messages
3,036
Reaction score
362
Points
46
Bos, maaf tanya takut sesat jalan...

Duit dapat 80% nie kita berhak n tak salah heh kalo kita ambil?

Sebab bos tak buat apa2 then saja2 dapat 80% tue.. Tau bos funder besar...

Sebagai contoh saya ada duit byk. Saya sponsor bro utk masuk team esport saya. Kalau menang bro dapat 20 percent, saya dapat 80 percent.
 

MrDisc

Active+ Member
Messages
3,036
Joined
Dec 22, 2016
Messages
3,036
Reaction score
362
Points
46
Ada kijer buat duit gak anak2 muda millenium nie... Potensi games mmg dari dulu tak dinafikan ada..cuma itulah konsep makan hasil dari games nie kwn tak pasti boleh atau tak... mohon pencerahan bos! 🙏

Sbg tambahan, bela player tue pun termasuk kita sponsor tue. Dorg akan dapat gaji bulan2. Kalau x dapat gaji bulan/ elaun dorg xnk. Tp aku masih anggap esport x boleh bat untung sbbnya team begitu byk kt dunia nie. Aku setuju ngan bro, semua nie perlu masa.

Bagi aku esport nie kalu investor mesti org yg duit dah byk sgt. X tau nk buat ape ngan duit.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register