Investor Chat Pelaburan eSports - semakin berkembang dan menguntungkan

CG Sponsors




GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
30,714
Reaction score
1,407
Points
201
Sbg tambahan, bela player tue pun termasuk kita sponsor tue. Dorg akan dapat gaji bulan2. Kalau x dapat gaji bulan/ elaun dorg xnk. Tp aku masih anggap esport x boleh bat untung sbbnya team begitu byk kt dunia nie. Aku setuju ngan bro, semua nie perlu masa.

Bagi aku esport nie kalu investor mesti org yg duit dah byk sgt. X tau nk buat ape ngan duit.
member aku keje cc.. tauke dia ada 2 cc 1 kat klang t kat banting.. x silap yg kt banting bela player esport.. tapi last2 tutup cc da x bela player... jrang kita tgk player sama menang game tu berkali2.. so bagi aku investment kt player esport game ni buang masa jer ... sama mcm msn.. dia org pon amik player yg da top wakil malaysia .. klu dia org nak bela player memang makan masa bertahun2
 
Sponsored Post

rebellion

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 3, 2010
Messages
16,083
Reaction score
60
Points
135
Pulangan esport nie drpd pertandingan. Maksudnya kalau menang dapat duit dan juga sedikit duit drpd penaja. Pemain dan juga syarikat akan buat agreement pembahagian wang kemenangan. Risiko kebiasaannya syarikat tanggung.

Sebagai contoh saya ada duit byk. Saya sponsor bro utk masuk team esport saya. Kalau menang bro dapat 20 percent, saya dapat 80 percent. Perbelanjaan saya perlu keluar contohnya utk penginapan, makan, yuran pertandingan (kalau ada), tiket pengangkutan dll.
stail macam ni lebih kepada agen atau macam talent management punya stail kan,
biasanye kalo org esport dia punya matlamat nak create brand yang ada loyal fanbase, jadi senang
depa buat duit dengan sponsorship, merchandise dan affiliate atau join venture dengan OEM
kalo player tu sendiri dah ade banyak loyal fanbase, lagi masyuk
tapi kalo player tu tak perform atau ade masalah, abis duit

itu yang aku nampakla cara depa monetize atau buat duit
cara kita kat malaysia ni mungkin sebab fanbase baru nak naik, ramai guna stail agen lagi
memang ade org yang dah dapat fanbase yang loyal dan ada kuasa beli ni sekarang kat Malaysia,
 
Sponsored Post
Top
Log in Register