newbie baru nak belajar bela ikan,mohon tunjuk ajar

Recommended Brokers


Sponsored Post

timbangkilo

Freshie
Joined
Aug 16, 2019
Messages
9
Reaction score
0
Points
3
rase air je kene jaga, dicadangkan 2-3 kali seminggu kene cuci. Makan pun mcm biasa kene bg ikan kecik/udang dgn pallet. tp dengo biler da beso kali lebih suka makan sayur hehe.


Dulu org kg aku bg makan kangkung mmg air berlumut teruk la ikan pun tak nampak. tp nak warna lawa mmg kene pastikan air suci bersih, kalau berlumut ikan jd warne hitam
ini yang saya baca jugak dekat google,makan sayur salad,kobis,kangkung

yang saya tak jumpa dekat google,berkenaan aquarium,apa pump saya perlukan,apa yang boleh dan tak boleh
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
60cm x 30cm ????

bela ikan laga je lah.. betta fish

beli yg mahai skit..
 

timbangkilo

Freshie
Joined
Aug 16, 2019
Messages
9
Reaction score
0
Points
3
aquarium size 60cm x 30cm x sesuai utk ikan kalo..kaloi cpt membesar, utk oscar dan flowerhorn bole sbb kedua2 ni tak membesar seperti kaloi, tapi agk sempit kalau dah besar, ikan kaloi sabah tak susah pn, sama je mcm kaloi biasa nk belanya, utk makluman, sy dah bela kaloi biasa, kaloi sabah dan oscar, kedua2 kaloi tersebut membesar dgn ukuran 2 kaki panjang, oscar membesar dlm 20-30 cm panjang
terima kasih untuk info tuan,untuk aquarium size macam tu,dalam setahun rasanya muat lagi tak?atau ikan dah besar dalam tempoh setahun?

dalam tiga2 jenis ikan ni mana satu yang paling menarik bela tuan?sebab saya tengok range harga pun sama,rupa pun lebih kurang
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
6,847
Reaction score
310
Points
81
saya nak cuba kaloi Sabah,tapi saya baca nak jaga lagi susah dari kaloi biasa
Senang jer bela kaloi sabah ni, tapi dia lambat membesar tak macam kaloi biasa.
Aku bela dari anak sampai saiz dekat sekaki macam tu. Sekali balik kerja tengok dah arwah dia lompat keluar dari akuarium.~X(
Ko beri makanan yang biji biji tu, lepas tu letak sekali anak guppy bagi dia tukar2 selera supaya tak jemu.
 

aku ayam kampung

Fun Poster
Joined
Apr 6, 2011
Messages
173
Reaction score
1
Points
25
sebaiknya ada pump untuk filter air...aku bela jugak kaloi...cepat membesar snng bela jugak laa..kaloi aku mcm2 makan..rambutan pon makan..
 

John Nawi

Active+ Member
Joined
Oct 23, 2012
Messages
4,859
Reaction score
106
Points
43
terima kasih untuk info tuan,untuk aquarium size macam tu,dalam setahun rasanya muat lagi tak?atau ikan dah besar dalam tempoh setahun?

dalam tiga2 jenis ikan ni mana satu yang paling menarik bela tuan?sebab saya tengok range harga pun sama,rupa pun lebih kurang
kalau setahun tgk corak pemakanan ikan tuan.. aku bela mmg nk dia cpt besar, mcm2 bg dia makan,

yg paling menarik oscar.. aku bela ada 3 ekor, tiger oscar, veil tail oscar dgn lemon oscar, konon2 nk bg kacuk2, skali tiga2 jantan :))..
 

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
10,804
Reaction score
316
Points
131
Anak aku suke tgk ikan...igt nk buat jgk tp mcm malas nak jaga huhu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register